Foppe de Haan verruilt straks Friesland voor Jong Oranje.

Tien dagen geleden, toen Foppe de Haan in het programma Studio Voetbal aan tafel zat met Jack van Gelder en Youri Mulder, lachte hij nog met het idee van columnist Hugo Borst om ooit nog eens voor de Nederlandse voetbalbond te werken. Maar nog geen week later lekte het nieuws uit dat de huidige trainer van Heerenveen vanaf komende zomer de nieuwe bondscoach wordt van Jong Oranje. De zestigjarige De Haan moet proberen de deelname af te dwingen aan de Olympische Spelen van 2008 in China. “Er wacht mij dus opnieuw een leuke uitdaging”, vertelde De Haan in sappig Fries op de NOS.

De Haan is bezig aan zijn laatste maanden als coach van Heerenveen, waar hij al vanaf 1985 in dienst is en sinds oktober 1992 als hoofdtrainer. Komende zomer zwaait hij af, waarbij hij volgens plan nog minstens een jaar als adviseur aan de club verbonden zou blijven. De Haan kwam met de KNVB een contract voor vier jaar overeen, dat ingaat vanaf 1 juli 2004. Hij krijgt niet alleen de verantwoordelijkheid over Jong Oranje, maar ook zal hij de technische coördinatie van de nationale jeugdteams vanaf zeventien jaar op zich gaan nemen.

De Haan wacht niet alleen de uitdaging om met Jong Oranje kwalificatie voor de spelen van Peking af te dwingen. Met Oranje onder eenentwintig moet hij proberen zich te kwalificeren voor het EK in de zomer van 2006. Bij Jong Oranje is hij de opvolger van Cor Pot, die sinds september 2003 als interimcoach fungeerde.

“De KNVB is uitermate tevreden met de komst van iemand die zijn sporen in het betaald voetbal ruim verdiende”, verklaarde KNVB-directeur Henk Kesler. “Met hem hopen we ons eindelijk eens te plaatsen voor de Olympische Spelen.”

Via de clubwebsite liet voorzitter Riemer van der Velde weten “er trots op te zijn dat Foppe een zeer belangrijke functie gaat vervullen.” Dat was voor de Friese club reden om De Haan gedeeltelijk af te staan aan de voetbalbond. (FV)

ARJEN ROBBEN is minstens vier tot zes weken buiten strijd nadat hij in het Uefacupduel tegen Auxerre een hamstringblessure opliep. RONALD WATERREUS mag op het einde van het seizoen transfervrij PSV verlaten. MARCO VAN BASTEN blijft assistent-trainer bij Ajax. De oud-internatio-nal sloeg een aanbod van de KNVB af om trainer te worden van Oranje onder negentien. JOHN VAN BEUKERING verliet Vitesse voor De Graafschap. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kezman (PSV) 17 goals ; 2. Elkhattabi (AZ) 14 goals ; 3. N’Kufo (FC Twente) 12 goals ; 4. Buffel (Feyenoord), Anastasiou (Ajax) 11 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier