Fred Rutten wil topsportklimaat bij PSV.

De eerste contouren van het nieuwe PSV worden zichtbaar. Hoofdtrainer Fred Rutten laat zich omringen door zijn trouwe volgelingen Erik ten Hag en René Eijkelkamp, samen met de expertise van oud-international Phillip Cocu en Wim Kieft (de nieuwe verantwoordelijke voor Jong PSV). Met André Ooijer (34, Blackburn Rovers) en Orlando Engelaar (30, ex-RC Genk, vorig seizoen mislukt bij Schalke 04) werd er vooral routine toegevoegd aan de Eindhovense selectie. Het doel is duidelijk: de hiërarchie herstellen en weer meedoen voor de prijzen.

Er zit immers een parallel in het verhaal van Rutten en PSV. Beiden liepen vorig seizoen een litteken op. De coach werd ontslagen bij Schalke 04, en de lampenclub sloot met een teleurstellende vierde plaats een paar weken geleden een van de slechtste jaargangen uit de clubgeschiedenis af. De achterban is echter hoopvol gestemd dat de voormalige assistent van ‘wonderdokter’ Guus Hiddink voor een ommekeer kan zorgen. “Het is altijd goed om ergens met open armen te worden ontvangen”, stelde Rutten in VI.

Het valt op dat Rutten als de technische baas hogere eisen stelt aan de nieuwe aankopen dan zijn voorgangers. Een van de conclusies na vorig seizoen was immers dat er te weinig zelfcorrigerend vermogen in de spelersgroep aanwezig bleek. Een aantal jongens bond ongestraft de strijd aan met Huub Stevens, zowel in de kleedkamer als publiekelijk. De hiërarchie moet worden hersteld, weet Rutten. Vandaar dat hij het in eerste instantie zoekt in de categorie ervaren voetballers. Dat Engelaar drie miljoen euro kostte, stoort hem helemaal niet. “Hij is een gewenste speler”, oppert de coach. “Een enorm balvaste voetballer met de juiste mentaliteit. Orlando kan heel veel brengen.”

Hoewel PSV straks niet kan rekenen op de miljoenen uit de jackpot van de CL, laat Rutten weten dat er straks nog nieuwkomers aan de kern worden toegevoegd. “Voor Maradona of Romario is er altijd ruimte. Als we iets in de markt vinden dat voor ons interessant kan zijn, zullen we altijd proberen. Ik verwacht echter geen explosie op de transfermarkt.”

Hij moet niet op zoek naar eerherstel. “Ik bewaar goede herinneringen aan Duitsland”, poneert Rutten. “Je neemt van alles mee in je rugzak. Af en toe loop je een beetje schade op. Van al die ervaring word je alleen maar rijper. Bij PSV gaat het altijd over veel warmte. Maar daarbij horen ook goede en stevige prestaties. Een topsportklimaat met heel hoge eisen. Ik ben een rustige man, maar rust roest. Je moet als club wel altijd in beweging en hongerig blijven.”

Evander Sno is nog niet van plan te vertrekken bij Ajax. De oud-middenvelder van Celtic, die vorig seizoen maar elf keer in actie kwam, wil aan Martin Jol eerst tonen dat hij een basisplaats kan afdwingen. De coach liet al weten dat topschutter Luis Suárez (22) niet te koop is.

Sekou Cissé heeft zijn droomtransfer beet. De 23-jarige Ivoriaanse aanvaller van Roda JC speelt immers de komende vier seizoenen voor Feyenoord.

Oud-international Wim Kieft (46) gaat aan de slag bij Jong PSV. Hij wordt eventueel ook ingezet bij de A-kern. Stijn Wuytens (19) blijft naar eigen zeggen komend seizoen zeker bij PSV. De middenvelder weigert een nieuwe uitleenbeurt omdat hij vertrouwen heeft in coach Fred Rutten. De Ecuadoriaanse middenvelder Edison Méndez (30) stuurt nog altijd aan op een vertrek. Spits Género Zeefuik (19) wordt verhuurd aan FC Dordrecht.

Promovendus RKC Waalwijk verlengde de aflopende verbintenissen van doelman Jurgen Wevers (30, tot 2010) en verdediger Frank van Mosselveld (25, tot 2011).

Kemy Agustien en Milano Koenders zijn niet langer welkom bij de A-kern van AZ. Dat maakte trainer Ronald Koeman hen duidelijk. Ook doelman Boy Waterman kreeg die boodschap. Hij vertrok alvast opnieuw naar ADO Den Haag.

Onze landgenoot Robbie Haemhouts (25), een middenvelder die de afgelopen twee jaar uitkwam voor FC Emmen, speelt komend seizoen voor FC Omniworld uit Almere.

Henry van der Vegt (37), een oud-speler, is de opvolger van Andries Jonker als technisch directeur van Willem II. Hij werd overgenomen van RKC Waalwijk en tekende voor twee jaar.

Edgar Davids twijfelt of hij zijn loopbaan voortzet. Afgelopen seizoen kwam de ex-international, inmiddels 36, niet in actie. Maar hij hoopt toch nog zijn actieve loopbaan te verlengen. Vorige week speelde de middenvelder met de amateurs van SDV Barneveld tegen Vitesse.

FC Utrecht liet aan Morten Skoubo, Ali Boussaboun, Hans Somers (ex-Lierse) en Tom Caluwé (ex-KV Mechelen) weten dat ze te weinig perspectief hebben in het team van Ton du Chatinier en ondanks een langdurige overeenkomst mogen uitkijken naar een nieuwe werkgever. Maar niet gratis, zo waarschuwde technisch directeur Foeke Booy.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier