Na een turbulent seizoen koos sterke man Patrick Decuyper voor een nieuwe wind. Hij haalde de onbekende Darije Kalezic, vorig seizoen bij De Graafschap, naar de Gaverbeek. De Nederlandse Bosniër moet orde scheppen in een kleedkamer die vorig jaar uit elkaar viel door een gebrek aan discipline. Door een open communicatie met zijn spelers – iedereen weet perfect wat van hem verlangd wordt – lijkt hij daar voorlopig in te slagen. Op het veld legt hij de nadruk op een verdedigende organisatie, een hoge pressing en een snelle omschakeling via eentijdsvoetbal.

ï VERDEDIGING

In doel is Sammy Bossut, opnieuw fit na een kijkoperatie aan de meniscus, vaste waarde. De 25-jarige keeper werd de voorbije jaren gelinkt aan Belgische topclubs, maar heeft niet het beste seizoen uit zijn carrière achter de rug, waardoor interesse uitbleef. Tom Muyters, eind vorig seizoen goed ingevallen voor Bossut, zal zich weer tevreden moeten stellen met een rol als doublure.

De verdediging heeft een grondige wijziging ondergaan. Voor de rechtsachterpositie haalde de club Davy De fauw weg bij Roda JC. Een leidersfiguur die Zulte Waregem vorig seizoen ontbrak. Stijn Minne verliest daardoor zijn basisplaats. Centraal blijft men rekenen op de ervaring en het overzicht van Karel D’Haene, die geflankeerd zal worden door Rémi Maréval. De Fransman werd vorig seizoen naar de B-kern verwezen, maar de clubleiding dichtte hem – terecht – te veel kwaliteiten toe om hem te laten vallen. Met zijn goeie linker moet hij centraal voor meer uitvoetballend vermogen zorgen. Alternatieven voor D’Haene en Maréval zijn Miguel Dachelet, de jonge Pavel Verstraete en de polyvalente Steve Colpaert. Op links lijkt de sobere Deen Brian Hamalainen, vorig seizoen bij Lyngby, zeker van zijn stek.

ï MIDDENVELD

Door een schorsing in de eerste twee wedstrijden en overgewicht dreigt Khaleem Hyland zijn basisstek als verdedigende middenvelder (voorlopig) te verliezen aan Steve Colpaert. De concurrentie op die positie is groot met nieuwkomer Ólafur Skúlason en René Sterckx, die terugkeert na een zware knieblessure en opnieuw gehuurd wordt van Anderlecht. Naast hem mag Jonathan Delaplace zich uitleven. De Fransman met de drie longen lijkt na een aanpassingsjaar volledig open te bloeien. Hij en Colpaert krijgen de Macedonische jeugdinternational Aleksandar Trajkovski (18) voor zich. Een technisch sterke offensieve middenvelder, voor wie Zulte Waregem diep in de geldbuidel tastte. Op de rechterflank mag de snelle Teddy Chevalier, na een minder tweede seizoen aan de Gaverbeek, weer rekenen op een basisplaats, want Jeremy Bokila maakte in de voorbereiding maar weinig klaar. Op links is de concurrentie groter: in afwachting van de geblesseerde Habib Habibou (nog steeds sukkelend met pubalgie) geeft Kalezic de voorkeur aan het Servische talent Luka Milunovic, ook omdat Thomas Matton in de voorbereiding met een knieblessure sukkelde. De veelbelovende Thomas Van Der Haegen (20) zal wellicht ook op speelminuten mogen rekenen.

ï AANVAL

Diepe spits wordt Giuseppe Rossini, overgekomen van KV Kortrijk. Een targetman, maar geen scoremachine. Enige alternatieven zijn Habibou of de 20-jarige Jens Naessens, die vorig seizoen mooie dingen liet zien in de terugronde en de play-offs.

ï CONCLUSIE

Meer mentaliteit en leiderschap met De fauw, meer voetballend vermogen met Trajkovski, de ontbolstering van Delaplace, de grotere concurrentie op bepaalde posities, de strenge, maar tegelijk vrije hand van Kalezic: allemaal factoren die ertoe moeten leiden dat Zulte Waregem weer een rustig seizoen moet kunnen draaien. Patrick Decuyper ambieert play-off 1, maar daarvoor lijkt de ploeg scorend vermogen, fysieke power en gestalte te missen.

SV ZULTE WAREGEM

Adres: Zuiderlaan 17, 8790 Waregem

Tel. : 056-44 00 42; fax 056-44 03 42

Internet: www.essevee.be

E-mail: onthaal@essevee.be

Voorzitter: Willy Naessens

Afgevaardigd bestuurder: Patrick Decuyper

Sportmanagers: Toon Mertens en Eddy Mestdagh

Stadion: Regenboog, 10.200 plaatsen

Sponsors: Yu. card, Enfinity, Renson, Petrus (Brouwerij Bavik), BASE, Stortbeton Declercq, Cras en Patrick

Budget: 8,4 miljoen euro

Aantal Belgische internationals: 3

Totaal aantal interlands: 4

Speler met de meeste interlands: Kevin Roelandts, 2 (2009, persoonlijk totaal: 2)

DOOR JONAS CRETEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier