Louis van Gaal leidt AZ naar de titel.

“Voor mijzelf is dit kampioenschap mijn grootste kunststukje”, verklaarde Louis van Gaal (56) afgelopen weekend op de titelviering in Alkmaar. AZ werd zondag gehuldigd, met een bijhorend groots volksfeest, want het was pas (na het seizoen 1980/81 onder George Kess-ler) de tweede titel uit de clubgeschiedenis. Hij loofde vooral de werkomstandigheden. “De faciliteiten hier zijn echt fantastisch”, stelde Van Gaal. “Die zijn zelfs bij Barcelona niet zo goed. Ons complex is ook beter dan dat van Ajax, PSV en Feyenoord. Daarnaast heeft de club een visie en wordt er met korte lijnen gewerkt. De trainer/coach heeft verstand van zaken. Ook voor Dirk Scheringa is het succes fantastisch. Hij heeft hierop gewacht. Dit is zijn ambitie. Hij stak veel energie en geld in deze club.”

Het seizoen was nochtans niet goed begonnen. Op 13 september werd met 3-0 verloren bij ADO Den Haag, na 1-2-thuisverlies tegen NAC. “Louis, rot op”, werd er geschreeuwd door de fans. Amper zeven maanden later, na een fascinerende ontwikkeling van zijn team, roepen diezelfde fans hem uit tot ‘de koning van Alkmaar’.

Nieuwe zakelijkheid, zo heet de pijler waarop bij de sensationele ommekeer de triomf bij de ploeg van onze landgenoten Gill Swerts, Sébastien Pocognoli, Maarten Martens en Moussa Dembélé is gebouwd. Van Gaal staat garant voor dominant en initiatiefrijk voetbal. Hij stemde zijn teamkracht af op de kwaliteiten van zijn spelers. Vanuit een degelijke organisatie ruimte scheppen voor het positiespel dat de ploeg tot in de puntjes beheerst. “Het gevaar bij AZ kan van iedereen komen. Dat is hun kracht”, loofde Ajaxcoach Marco van Basten.

AZ speelt vanuit controle, met veel geduld en een razende dynamiek vanuit het middenveld. Mounir El Hamdaoui scoorde met de ogen dicht, doelman Sergio Romero toonde zich een heel betrouwbaar sluitstuk. “We spelen heel compact”, weet aanvoerder Stijn Schaars.”Op die manier kan je ook vooruit voetballen.”

David Meul (27, ex-Beveren) komt dit seizoen niet meer in actie. De doelman van Fortuna Sittard onderging een operatie voor breuken aan zijn kaak- en jukbeen.

FC Volendam ziet toekomst in Mürat Onal (21, ex-Club Brugge). De spits tekende een vernieuwd contract dat hem tot 2011 aan de Noord-Hollandse club bindt.

De raad van commissarissen van Roda JC nam met onmiddellijke ingang ontslag. Na het afketsen van de fusie met Fortuna Sittard vindt de raad dat hij zijn geloofwaardigheid schaadt als hij aanblijft.

TOP Oss verlengde de overeenkomst van onze landgenoot Emrullah Güvenc (22), een middenvelder die tijdens de winterstop overkwam van Fortuna Sittard, met twee seizoenen.

Fred Rutten (46) is de nieuwe trainer van PSV. Hij bereikte met de clubleiding van Schalke 04 een akkoord over zijn afkoopsom (650.000 euro) en tekende voor drie jaar bij de club, waar hij eerder van 2001 tot 2006 werkzaam was.

VVV-Venlo gaat ook volgend seizoen verder met hoofdtrainer Jan van Dijk, die bijtekende tot 2011. Er wordt getwijfeld aan de Eredivisiewaardigheid van doelman Kevin Begois (26, ex-Mechelen).

Oud-international Phillip Cocu (38) krijgt na dit seizoen een afscheidswedstrijd. De huidige assistent-coach van PSV zou het in Eindhoven, op 25 of 26 juli, met de PSV-selectie opnemen tegen een ploeg die door hem wordt samengesteld.

Raymond Atteveld (ex-Waregem) werd vorige week donderdag aangesteld als nieuwe trainer van ADO Den Haag. Hij tekende voor twee jaar en nam de plaats in van André Wetzel, die zich volledig wil richten op zijn post als technisch directeur.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier