Nieuwkomer Ahmed El Messaoudi

© BELGAIMAGE

Ten echte nieuwkomer is El Messaoudi (23) niet: hij werd vorig seizoen uitgeleend aan Fortuna Sittard, in de Nederlandse Eredivisie, en keerde nu terug. Bij het afsluiten van deze competitiegids was hij echter de enige noemenswaardige aanvulling van de kern voor dit seizoen -bovenop enkele jongeren die van de beloftekern werden geschoven. Helemaal met overtuiging was de rentree niet: de middenvelder gaf snel te kennen dat hij geen trek had in 1B. Maar het werd dus 1A… en daar kan Malinwa hem zeker wel gebruiken. Door zijn polyvalentie, gekoppeld aan een goeie techniek, fysieke présence en visie op het spelletje, kan de bij FC Brussels en de Jean-Marc Guillou Académie gevormde El Messaoudi zowel achterin als op het middenveld, en zelfs in een meer offensieve rol uitgespeeld worden.

Gaétan Bosiers
Gaétan Bosiers© BELGA

Concurrent voor Van Damme

Bij Lierse maakte hij zijn debuut als prof en behoorde hij in de periode tussen 2013 en 2015 bij de sterkhouders van de ploeg. Na de degradatie van Lierse verhuisde hij naar Standard, maar daar stokte de evolutie van de voormalige Belgische jeugdinternational. Na een half jaar werd hij alweer verhuurd aan KV Mechelen. El Messaoudi kon een basisplaats claimen en Malinwa nam hem definitief over. Tot vorige zomer met Joachim Van Damme een stevige concurrent op zijn positie werd aangetrokken, waarna de Belg met Marokkaanse roots (in 2015 vierde hij zijn debuut bij de Marokkaanse nationale ploeg) een jaartje aan Fortuna Sittard werd uitgeleend. Daar kwam hij tot 33 wedstrijden, 5 goals en 5 assists, doorgaans als box-to-boxmiddenvelder, en hielp de club zo mee het behoud te verzekeren in de Eredivisie. El Messaoudi ligt nog tot 2021 onder contract bij Malinwa en wordt vertegenwoordigd door Kismet Eris, ook de makelaar van Christian Benteke. Door het vertrek van Seth De Witte lijkt er dit keer wél een toekomst en misschien zelfs basisplek weggelegd voor de polyvalente middenvelder.

Pascal De Wilde, clubicoon
Pascal De Wilde, clubicoon

3 anekdotes 1 Champagne op stage

Tijdens de stage in het Nederlandse Garderen kwam op 10 juli het verlossende nieuws over startzekerheid in 1A. Champagneflessen werden ontkurkt. Het inspireerde Wouter Vrancken tot een sneer richting naamgenoot Francis Vrancken, voorzitter van rivaal Beerschot: ‘Karma is een bitch. Deze Vrancken heft het glas tenminste op het juiste moment.’

2 Het voorbeeld van de jonkies

Neen, echt scherp werd er niet gevoetbald in de oefencampagne. Vooral de beschamende eerste helft tegen OHL irriteerde Vrancken mateloos. Bij een 4-1 achterstand wisselde hij acht titularissen voor acht jongeren. Einduitslag: 4-4, met de laatste treffer van de 16-jarige Aster Vranckx. Punt gemaakt.

3 AFAS stadion tot het AF IS

In het AFAS Stadion werd intussen naarstig verder gewerkt aan de nieuwe hoofdtribune. Of ze nu af is of niet, Europees voetbal zal er dit seizoen niet te zien zijn.

Jong talent Gaétan Bosiers

Deze 20-jarige Wilrijkenaar maakt sinds begin vorig seizoen al deel uit van de A-kern. Zijn speelminuten bleven beperkt door de druk die er heerste om te promoveren, maar nu de herlancering in 1A een feit is, rekent de ambitieuze middenvelder op meer speelgelegenheid. Tijdens de oefencampagne toonde hij alvast over de nodige kwaliteiten te beschikken om Malinwa een meerwaarde te bieden. Bij PSV gevormd als polyvalente middenvelder kan hij zowel centraal (op de acht of de tien) als op de flanken uit de voeten. Heet een slimme voetballer te zijn, die goed tussen de lijnen kan spelen en begiftigd is met een gouden traptechniek. Dat hij in eigen kunnen gelooft, illustreerde Bosiers alvast door in sommige vriendschappelijke wedstrijden de stilstaande fases op te eisen. Pittig detail: de jonge Antwerpenaar zette zijn eerste voetbalstapjes bij grote rivaal Beerschot.

Nieuwkomer Ahmed El Messaoudi

3 vragen aan een clubmens: Pascal De Wilde

1 Toen het BAS 1A toewees aan KV Mechelen werd dat gevierd als een tweede promotietitel. Voelde dat ook zo voor jou?

‘Absoluut! Het moment dat het nieuws bekend raakte, kreeg ik van overal berichtjes, vrienden die op vakantie waren in Frankrijk, Spanje, noem maar op. Dat is typisch KV Mechelen en maakt de club ook zo fenomenaal: het voelt als één familie. Ik begrijp de emoties van de spelers en trainers dus maar al te goed. Ik ben vooral content voor hen, want zij verdienen die promotie en kunnen eigenlijk niets doen aan al wat er zich boven hun hoofden en in de achterkamertjes afspeelde.’

2 Ondertussen besliste datzelfde BAS dat Mechelen geen Europees en geen bekervoetbal mag spelen komend seizoen. Kan dat een impact hebben op de groepssfeer?

‘Hoezo? Europees voetbal is een belevenis, maar het voornaamste is toch dat de spelers zich kunnen tonen in 1A. Ik denk dat het een veel grotere domper zou geweest zijn als het omgekeerde beslist werd. En het is niet dat ze een brede kern van 23 superspelers hebben, dus met die rotatie zal het wel meevallen. Ik geloof in de managerskills van Wouter Vrancken: ik hoor alleen maar positieve geluiden over hem. Eerlijk gezegd verbaasde hij me: ik kende hem niet echt, maar na de kwakkelstart onder Dennis van Wijk bewees Vrancken de juiste snaren te kunnen raken. Wat uitmondde in de promotie én de beker, de eerste sinds 1988… maar bij ons was dat wel de Europabeker, hè. Ik denk niet dat een herhaling daarvan er nog inzit.’ ( lacht)

Nieuwkomer Ahmed El Messaoudi

3 Het geraamte van de ploeg werd behouden? Is dat voldoende voor 1A, denk je?

‘Een elfde of twaalfde plaats zou al goed zijn. Vooral Mera, kopbalsterk en snel, zullen ze achterin missen. Ook Matthys kon vaak iets extra’s brengen. Of het echt genoeg is wat ze nu hebben, durf ik dus niet zomaar te zeggen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content