Nieuwkomer Idriss Saadi

M et Saadi trok Cercle een diepe spits aan die in de Jupiler Pro League al bewees dat hij de goal weet staan. KV Kortrijk kreeg hem in 2016 voor één seizoen ter beschikking gesteld van Cardiff City, een deal tussen twee clubs van de Maleisische miljardair Tan. De geblokte aanvaller was overigens dankzij KVK in Cardiff terechtgekomen. Hij was getipt geweest door de KVK-scouting als een profiel dat geschikt was voor The Championship en het was Turcq, de toenmalige sportief manager van KVK, die namens Cardiff City zowel de transferbesprekingen met Clermont Foot als de contractbesprekingen met de speler zelf deed. Maar de transactie werd geen sportief succes. De gewezen Franse jeugdinternational keerde pas terug van een kruisbandoperatie, slaagde er niet in het vereiste niveau te halen, bleek ook karakterieel explosief van aard en raakte getroebleerd met de club. Hij kwam in Kortrijk aan met overgewicht en aanvankelijk vroegen ze zich ook daar af wat ze met hem aan moesten. Maar na zijn eerste basisplaats, op de vierde speeldag, duurde het niet lang alvorens hij met de Gouden Stier op zijn rug rondliep en topclubs zich voor hem begonnen te interesseren. Na Nieuwjaar begon zijn ster te tanen. Toen liet hij zich vooral opmerken door na zijn doelpunten tegen respectievelijk Waasland-Beveren en Charleroi een masker van de Hulk op te zetten, dat hij langs de lijn had klaargelegd, en hem dat telkens een gele kaart opleverde. Uiteindelijk zou hij dat seizoen 16 keer scoren. Het leverde hem een transfer naar RC Strasbourg en een vierjarig contract in de Ligue 1 op. Mede door nieuwe knieproblemen werd dat nog geen succes.

Aldom Deuro
Aldom Deuro© BELGAIMAGE

Torinstinct

Cercle huurt de intussen 27-jarige, tweevoudige Algerijnse A-international voor één seizoen van RC Strasbourg. Eén ding is zeker: als hij topfit is, is Saadi een spits met torinstinct, een met de gave om vanuit alle hoeken op doel te trappen. Hij begon alvast goed: bij zijn debuut, tegen AS Monaco, scoorde hij al na tien minuten met een knappe plaatsbal.

3 anekdotes 1 Stadsrivaliteit

Gelezen in Krant van West-Vlaanderen. Mercadal: ‘Ja, ik moet proberen beter te doen dan Clement bij Club. ( lacht)’ Gelukkig voor de nieuwe coach volstaat voor zijn bazen een plaats in de linkerkolom. Dat lijkt al moeilijk genoeg.

2 TAALBARRIERE

Cercle wil dit seizoen offensiever spelen en op zijn fandag stelde het daarom eerst de aanvallers voor. Als laatste kwam ook Van Damme aan het woord, de doelman bij wie net opnieuw leukemie was vastgesteld. Hij zei dat hij zal vechten om op een dag weer bij Cercle in doel te staan. Toen hij de Vereniging bedankte voor alle steun, brak zijn stem onder het aanhoudende applaus. Een moment dat door merg en been ging.

3 Professionaliseren

Cercle blijft investeren in de werkomstandigheden: zo werd er langs de oefenvelden een gloednieuwe fitnessruimte van 234 vierkante meter gebouwd.

jong talent Aldom Deuro

J ong talent kansen geven en opwaarderen is waar het in het project van Cercle en AS Monaco om draait. Zoals dit seizoen al zeker de Monacobeloften doelman Badiashile (21), rechtsachter Biancone (19) en Serrano (21) en voor het tweede opeenvolgende seizoen al offensieve middenvelder Bongiovanni (19). Van de Cerclebeloften kregen verdedigende middenvelder/rechtsback Decostere (21) en aanvaller Deman (19) een nieuw tweejarig profcontract en tekende aanvallende middenvelder Somers (20) zijn eerste profcontract. Vijf Cerclebeloften mochten mee op stage naar Hoenderlo.

Nieuwkomer Idriss Saadi

Maar tijdens de voorbereiding viel vooral Aldom Deuro op, een 18-jarige Malinees die in januari via het netwerk van AS Monaco met het oog op de toekomst van Afrique Football Elite overkwam en een contract tot de zomer van 2023 tekende. Hij is een dynamische verdedigende middenvelder met goeie voeten die ook al als rechtsachter werd uitgeprobeerd en in de oefenwedstrijd tegen RC Lens het enige doelpunt maakte.

3 vragen aan een clubmens: Frans Schotte

1 Met welk gevoel begint u aan het nieuwe seizoen?

‘We hopen de linkerkolom te halen en denken dat we daarvoor binnenkort ook over de spelers zullen beschikken. Dat duurt wel langer dan verwacht. Onder meer omdat in Frankrijk de competitie langer duurde dan hier én omdat er op de Belgische markt nog weinig beweging is, ook omdat er nogal wat spelers die verbonden zijn aan clubs die op de een of andere manier betrokken zijn bij die matchfixingtoestanden, wachten op duidelijkheid. Die hele affaire geeft mij een raar gevoel. Op basis van wat ik in de pers lees, zijn er zaken gebeurd die absoluut niet kunnen. Als je dan toelaat dat er omgekocht wordt, is sport natuurlijk verre van wat het zou moeten zijn. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het komende seizoen, maar ook voor ons voetbal op lange termijn.’

Frans Schotte Voorzitter
Frans Schotte Voorzitter© BELGA

2 U zei dat dit het seizoen moet worden waarin er sportieve en financiële waarde gecreëerd wordt. Legt u zo druk op François Vitali en AS Monaco?

‘Het is de ambitie van iederéén om in de linkerkolom te eindigen, dus ligt er druk op iedereen, op de sportief directeur, op het Cerclebestuur en op de leiders van AS Monaco. Dat we onze doelstelling zo expliciet durven uit te spreken, is omdat we dat de twee vorige seizoenen ook deden. Als je het project met AS Monaco wil laten slagen en als Cercle zichzelf wil zijn en blijven, dan moet je ook zorgen dat je hoger staat in de klassering. Dan zal ook de waarde van de spelers stijgen.’

3 Wanneer zal er nog eens een eigen jeugdspeler doorbreken?

‘Vergeet niet: toen we in 1B zaten, is er in de bovenbouw van onze academie een leegloop geweest van talenten die naar een van de vele 1A-clubs in de regio zijn vertrokken. Maar nu komen jongens als Decostere, Vanhoutte en Deman toch duidelijk in beeld. Ik hoop dat er minstens één van hen kan doorbreken en dat anderen mogen volgen.’

Idriss Saadi
Idriss Saadi© Icon Sport

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier