Nieuwkomer NIHAD Mujakic

NIHAD Mujakic © belga

De eerste en lange tijd de enige aanwinst van KV Kortrijk. Zijn komst werd eigenlijk al eind januari geregeld, maar hij werd toen nog tot het einde van het seizoen ter beschikking gelaten van FK Sarajevo, dat in Bosnië-Herzegovina om de landstitel aan het strijden was (en uiteindelijk kampioen zou worden). Op dat moment was die club nog eigendom van Vincent Tan, die ook (nog steeds) eigenaar van KV Kortrijk is, maar korte tijd later verkocht de Maleisische miljardair FK Sarajevo aan een Vietnamese zakenman.

Het is ook een transfer in de Balkantraditie van KVK. Met zijn ex-speler Jarakovic als actieve livescout in de landen van het voormalige Joegoslavië haalde het er al vaker jonge talenten. De makelaar van Mujakic was aanvankelijk Jozic, die in de jaren 90 onder meer nog voor Antwerp en Waregem speelde. Nu is dat Broceta.

Kopbalsterk

Mujakic is een linksvoetige, 1m89 grote centrumverdediger, die opgroeide in Sarajavo en opgeleid werd in de academie van FK. Hij bouwde er een reputatie op van bikkelharde en kopbalsterke verdediger, die wel nogal veel kaarten pakt. In 56 officiële wedstrijden in het eerste elftal van FK Sarajevo kreeg hij tien keer geel. Vorig seizoen debuteerde hij in november voor de U21 van Bosnië-Herzegovina in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Azerbeidzjan en in maart ook officieel in de EK-kwalificatiewedstrijd van de A-ploeg tegen Malta. Telkens pakte hij geel. Voor FK Sarajevo speelde de pas 21 geworden belofte intussen ook al vier volledige Europese wedstrijden (in de kwalificaties van de Europa League). Tegen het Armeense FC Banants scoorde hij zelfs.

TYRON IVANOF
TYRON IVANOF© BELGA

KVK-coach Vanderhaeghe loofde al zijn defensieve kwaliteiten, zijn duelkracht vooral, en noemde hem met zekerheid een versterking voor zijn selectie. Al bleek in de voorbereiding ook dat het voor de jonge Bosniër tijd zal vragen om zich bij het uitverdedigen aan te passen aan de snelheid van uitvoering.

3 anekdotes 1 Vliegtickets

Ezekiel verscheen veertien dagen te laat op training. ‘Een kleine onenigheid met de clubleiding omtrent de vliegtickets’, aldus Vanderhaeghe in S/VM. Naar verluidt ging het vooral om het verkennen van transferopties.

2 Ziektebriefjes

Chevalier verscheen wél tijdig op training, maar niet voor lang: hij diende een ziektebriefje in, tot 22 juli. Welke ziekte er was vastgesteld, is niet duidelijk, maar feit is dat hij naar Valenciennes wil en dat die club de transferprijs niet wil betalen.

3 Waterskiën

Vanderhaeghe is een coach die erg houdt van teambuilding buiten het veld, in tegenstelling tot ex-KVK-coach Walem, die vond dat je die tijd beter kunt gebruiken voor voetbaltraining. Dit keer op het stageprogramma: waterskiën en een bromfietsenrace!

Jong talent TYRON IVANOF

Het blijft wachten op de doorbraak van Tyron Ivanof. De net 22 jaar geworden offensieve middenvelder tekende twee jaar geleden, net voor zijn 20e verjaardag, een vierjarig contract bij KV Kortrijk. Hij had toen al met succes gedebuteerd, onder Karim Belhocine, maar blessures en overbevolking op zijn positie zorgden ervoor dat de definitieve doorbraak van het gewezen laatrijpe toptalent van KRC Genk er nog niet kwam.

Ty, zoals hij wordt genoemd, was spelmaker van de U16 van Genk die in 2012/13 landskampioen werden, een ploeg waarin toen onder meer Leon Bailey (nu Bayer 04 Leverkusen), Bryan Heynen, Nordin Jackers en Dries Wouters speelden. Hij vertrok daarna naar Lille OSC en kwam in het najaar van 2015 bij KV Kortrijk terecht. Daar maakte hij begin mei 2017 zijn debuut in het eerste elftal met een sterke invalbeurt in uitgerekend de Luminus Arena. Ruim twee jaar later staat hij nog niet verder. Het wordt tijd dat Ivanof speelt, bij Kortrijk of elders.

Joseph Allijns, voorzitter
Joseph Allijns, voorzitter© BELGA

3 vragen aan een clubmens: Joseph Allijn

1 Wat verwacht u van dit seizoen?

‘Ik ben optimistisch, omdat we nu al over een goeie spelerskern beschikken en ik weet dat het management hard bezig is om die nog te proberen te versterken. Er zal dit keer geen instroom van tien à vijftien spelers zijn. Voor de rest zou ik willen dat we voortbouwen op wat we vorig seizoen presteerden: een goeie ploeg die goed voetbal brengt en vooral weer helemaal onze thuisreputatie herstelt. Onze plaats in de rangschikking kennen we: dat is normaal de zevende, achtste, negende plaats en als de kans zich voordoet, mikken we nog iets hoger.’

2 Wordt dit het seizoen waarin KVK voor het eerst sinds 2015 nog eens in play-off 1 geraakt?

‘Ik blijf daar rustig bij, omdat ik weet dat er ploegen met heel wat middelen zijn bijgekomen, zoals Antwerp en STVV. Niettemin bleek voor ons het verschil met de zesde plaats telkens miniem. Die positie, dicht bij play-off 1, willen we handhaven. Maar met een goeie start denk ik dat we nog beter kunnen strijden voor een plaatsje in de top zes.’

3 Intussen duikt het gerucht weer op dat Vincent Tan niet wil investeren in een nieuw stadion en de opdracht gaf om voor de club een koper te zoeken. Wat zijn daarvan de consequenties?

‘Ik kan daar twee zaken over zeggen. Eén: Vincent Tan bezit voldoende aandelen om de club te kunnen verkopen zonder het management daarover in te lichten, maar ik ben ervan overtuigd dat hij dat niet op die manier zal doen. Het is een gerucht dat geregeld opduikt en waar ik niet meer wakker van lig. Twee: dat Vincent Tan niet zal investeren in de bouw van een nieuw stadion is niet zeker. Hij nam daarin nog geen definitief standpunt in. Maar ook daar lig ik niet wakker van, omdat er voldoende andere investeerders zijn die willen participeren.’

Nieuwkomer NIHAD Mujakic
Nieuwkomer NIHAD Mujakic

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier