Nieuwkomer Philippe Sandler

© VI Images / Gerrit van Keulen

Begin deze maand was Philippe Sandler een aandachtige toeschouwer tijdens het oefenduel tussen Ajax en Anderlecht op De Toekomst. Ondanks zijn weelderige haardos, lichtblauwe ogen en 190 centimeters liep hij niet in de kijker. Bij Ajax kennen ze Sandler al langer. Hij had elf jaar op De Toekomst rondgelopen, in een lichting met Donny van de Beek, Steven Bergwijn, Abdelhak Nouri en Kasper Dolberg, maar spelen met het eerste van Ajax zat er niet in. De aanvoerder van de A2, zeg maar het tweede juniorenteam, kreeg geen contract en stapte in de zomer van 2016 transfervrij over naar PEC Zwolle. Daarna ging het heel snel voor Sandler: amper twee jaar nadat hij met Jong PEC Zwolle zijn debuut maakte tegen Jong Willem II had hij zijn droomtransfer naar Manchester City te pakken. De dag dat hij het vliegtuig nam richting Manchester met links naast hem zijn vader en rechts zijn zaakwaarnemer José Fortes Rodriguez, een oud-voetballer die nauw samenwerkt met supermakelaar Mino Raiola, noemt Sandler niet toevallig een van de mooiste momenten in zijn carrière.

Nieuwkomer Philippe Sandler

RUGNUMMER 34

Veel plezier beleefde de Amsterdammer niet in Manchester. Afgelopen seizoen stond Sandler vijf maanden aan de kant met een meniscusblessure en hij speelde geen minuut in de Premier League. In de bekertornooien deed Pep Guardiola wel een beroep op de Nederlandse verdediger: op 6 januari mocht hij in de derde ronde van de FA Cup tegen Rotherham United (7-0) in de 67e minuut invallen voor… Kevin De Bruyne. De dagen voor zijn debuut sukkelde Sandler met een blessure en het zag er niet naar uit dat hij zou spelen. Zijn ouders vlogen dan maar terug naar Nederland en uiteindelijk was zijn oudste broer de enige die in het Etihad Stadium zat toen Sandman, zoals zijn bijnaam luidt in Engeland, zijn eerste optreden maakte. Het rugnummer 34 waarmee Sandler in die bewuste match speelde, was trouwens niet lukraak gekozen. Het was en eerbetoon aan zijn maatje Nouri die twee jaar geleden in een voorbereidingsmatch een hartstilstand kreeg en wellicht nooit meer zal kunnen voetballen.

Jean De Bock Materiaalman
Jean De Bock Materiaalman

3 anekdotes 1 SNELWANDELEN

Tijdens de stage in Venlo ging Frank Arnesen regelmatig snelwandelen met hoofddokter Kristof Sas, Marc Coucke of een ander lid van de staf. De technisch directeur is intussen 62 jaar en legde elke dag 9 tot 13 kilometer af om fit te blijven.

2 TAALBARRIERE

Sinds de komst Simon Davies en Vincent Kompany worden de trainingen haast alleen in het Engels gegeven en dat bezorgt de jongens die de taal niet machtig zijn hoofdbrekens. Tijdens een spelletje OXO met kegeltjes raakte Abdoul Karim Dante tot hilariteit van de spelersgroep helemaal de kluts kwijt.

3 DoLLEN MET COUCKE

Michel Vlap werd op zijn eerste werkdag bij Anderlecht omringd door zijn hele crew. Na een autorit van ruim twee uur was de bende zo uitgelaten dat ze iets te familiair omgingen met een kleine man in een outfit van Anderlecht. De jongens moesten even slikken toen ze doorhadden dat de man in kwestie Marc Coucke was.

jong talent Thierry lutonda

O p 12 maart van dit jaar deelde Anderlecht op zijn officieel Twitteraccount volgend bericht: ‘De 18-jarige Thierry Lutonda verlengt zijn contract bij RSCA.’ De aankondiging werd opgesmukt met een foto van een bedeesde Lutonda geflankeerd door opleidingshoofd Jean Kindermans en technisch directeur Michael Verschueren. De tweet kreeg in totaal slechts 79 likes en werd 9 keer gedeeld. Maar Kindermans sprak de hoop uit dat Lutonda snel de deur van de A-kern zou openbeuken. Een voorspelling die veel vroeger dan verwacht zou uitkomen.

In Luik zullen ze groen lachen bij de plotse doorbraak van Lutonda, een Luikenaar die eerst bij FC Luik en daarna bij Standard zijn jeugdopleiding genoot. In de zomer van 2014 stonden zijn valiezen klaar om naar FC Porto te gaan, maar de UEFA blokkeerde de transfer. Anderlecht profiteerde van de situatie om Lutonda naar Neerpede te halen en hem om te vormen van een ballenafpakker naar een moderne linksback. In de voorbereiding is gebleken dat Lutonda polyvalent genoeg is om ook vooraan zijn plan te trekken.

3 vragen aan een clubmens: Jean De Bock

1 Hoe ben je bij Anderlecht terechtgekomen?

‘Mijn zoon heeft tot zijn 15e bij Anderlecht gespeeld en ik ging zoals veel papa’s naar de trainingen kijken. Via een goede kennis ben in 1985 zelf délégué geworden van wat toen nog de preminiemen heette ( U9 en U10, nvdr). Na dertien jaar werken met de allerkleinsten – in die periode had ik een ploeg onder mijn hoede met Vincent Kompany, Tom Van Hyfte en Onur Kaya – wilde ik iets anders doen. Ik heb daarna de U16 en de reserven bijgestaan. Na het overlijden van de vaste materiaalman José Lago in 2011 heb ik zijn plaats ingenomen bij de A-kern. Alles opgeteld zit ik intussen aan 34 dienstjaren bij Anderlecht.’

Nieuwkomer Philippe Sandler

2 Wat is het moeilijkste aspect van jouw job?

‘De lange uren. Veel mensen zeggen mij: ‘Jean, je bent een gelukzak dat je elke dag tussen de spelers mag rondlopen.’ Maar ze beseffen niet hoe het achter de schermen loopt. Werkdagen van negen uur zijn zeker geen uitzondering. Maar ik doe het graag. Na een tijd leer je de tics van elke speler kennen. Silvio Proto was bijvoorbeeld heel bijgelovig: als hij ergens binnenkwam, raakte hij het kader aan van de deur. En ik mocht zijn techfit ( ondershirt, nvdr) in geen geval wassen – enkel zijn vrouw was daarvoor bevoegd. ( lacht) Het zat vol gaten en het was tot op de draad versleten, maar hij droeg er enorm veel zorg voor.’

Philippe Sandler
Philippe Sandler© Robbie Stephenson/JMP/REX/Shutte

3 Welk moment zal je tot het einde koesteren?

‘Ik hou goede herinneringen over aan mijn eerste titel in 2012 met de fameuze ploeg waarin Milan Jovanovic, Matías Suárez en Dieumerci Mbokani speelden. Maar als dit nieuwe project slaagt, zal het wellicht een van de grootste voldoeningen zijn in mijn carrière. Ik heb Vincent leren kennen toen hij 8 jaar was en 23 jaar na onze eerste ontmoeting vinden we elkaar terug… Worden we dit seizoen al kampioen? Dat weet ik niet. Maar dit moet slagen. Weet je wat ik ook belangrijk vind? De waardering van spelers met wie ik in het verleden gewerkt heb. Dat is veel meer waard dan geld.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content