Nieuwkomer Ryota Morioka

Ryota Morioka © BELGAIMAGE

Wanneer supporters klagen dat de transferperiode wel erg kalmpjes verloopt, herinnert Mehdi Bayat hen aan het anderhalf miljoen euro dat werd uitgegeven om de optie op Morioka te lichten. De Japanner kwam naar het Zwarte Land om de leemte te vullen die door het vertrek van Benavente was ontstaan. Lukebakio en Osimhen waren wel duurdere transfers in de clubgeschiedenis, maar Morioka is de enige op wie de optie werd gelicht voor een langer verblijf en niet met het oog op een snelle doorverkoop. Dat bewijst dat Sporting gelooft dat hij de nieuwe spilfiguur kan worden van het project van de Zebra’s.

Malik Keita
Malik Keita© PHOTO NEWS

Morioka verbleef al anderhalf jaar in Europa voor hij voet op Belgische bodem zette. In die achttien maanden voor hij naar de Freethiel in Beveren kwam, maakte hij naam in het shirt van Slask Wroclaw, met 15 goals en 11 assists in een vijftigtal wedstrijden. Indrukwekkende statistieken, die hij voortzette in het Waasland, met 9 goals en 11 assists in 27 wedstrijden onder coach Clement.

Traag maar polyvalent

Zijn mislukte doortocht bij Anderlecht vormde geen bezwaar voor de rekruteerders van de Carolo’s, die hoopten dat de Japanner snel de vorm zou terugvinden die hem tot een van de beste aanvallende middenvelders in onze competitie maakt.

Morioka heeft de uitstekende voeten van een klassieke spelmaker, die vaker het verschil maakt met zijn passes dan met zijn versnellingen, maar hij heeft eveneens een neus ontwikkeld voor infiltraties in de zestien op het juiste moment. Hij is meer op zijn gemak wanneer hij anderen kan laten lopen dan wanneer hij zelf een spurt moet trekken, iets wat Benavente wel kon. Toch toonde hij aan Charleroi dat hij nuttig kan zijn in de aanvallende omschakeling, als katapult van ballen richting Osimhen, Bruno of Henen. Sporting zal zijn capaciteit om twintig goals op een seizoen te creëren goed kunnen gebruiken om opnieuw te schitteren.

Mario Notaro, sportief adviseur
Mario Notaro, sportief adviseur© Getty Images

3 anekdotes 1 Hendrickx zoals gewoonlijk

De VO2max-test zorgde niet voor verrassingen. Met een kleine voorsprong op Henen, die net terug was van huwelijksreis maar toch al zichtbaar goeie benen had, was het eens te meer Hendrickx die het langst weerstand bood aan de biepjes. Nog minder spannend dan een F1-race…

2 De handschoenen van Penneteau

Sommige mensen binnen de club zagen Penneteau al in een rol à la Kompany: tegelijk doublure van Riou en keepertrainer. Maar de Corsicaan, nog altijd in goeie vorm ondanks zijn 38 lentes, wees het aanbod af. Hij tekende een nieuw contract als speler.

3 De terugkeer van Adama

Ruzies kunnen soms voordelen hebben. Niane werd na een handgemeen met Diaby uit de selectie van Mali geweerd en verliet dus vroeger dan verwacht de Afrika Cup om met de Zebra’s op stage te gaan. Daar liet hij meteen de netten trillen.

Jong talent Malik Keita

Sinds hij vorige zomer in Charleroi aankwam, zette Malik Keita snel grote stappen vooruit. In enkele maanden ging hij van de U18 naar trainingen met de profkern. De Guineeër is een moderne verdedigende middenvelder, die onmiskenbare voetbaltechnische kwaliteiten koppelt aan een indrukwekkende fysieke kracht in de duels en in het luchtruim. Hij lijkt klaar om de laatste stap te zetten naar de velden van eerste klasse.

In het hart van het team kende de positie naast Ilaimaharitra nooit een vaste invulling. Diandy en Hendrickx stonden afwisselend in de basis. Routiniers die Keita van zich af zal moeten schudden wil hij dit seizoen zijn kans krijgen in de Pro League. In een meer aanvallend ingesteld Charleroi spelen zijn kwaliteiten in zijn voordeel. En ook al kregen Nkuba of Wildemeersch vorig seizoen hun kans, het zou weleens Keita kunnen zijn die de speerpunt wordt van de nieuwe lichting die uit de school van de Zebra’s voortkomt.

Nieuwkomer Ryota Morioka

3 vragen aan een clubmens: Mario Notaro

1 Zit Charleroi na het vertrek van Felice Mazzu in een nieuwe cyclus?

‘Ik weet niet of je van een nieuwe cyclus kunt spreken, maar de club wil alleszins met een propere lei beginnen. Zal deze cyclus even lang zijn als de vorige? De toekomst voorspellen is moeilijk, maar we willen zeker opnieuw op de lange termijn werken. Natuurlijk letten we daarbij ook op wat er de komende weken zal gebeuren, want resultaten op korte termijn blijven zeker belangrijk.’

2 Welke eerste indruk liet Karim Belhocine?

‘Hij lijkt me een coach die echt naar voren wil voetballen en de spelers lijken zijn methodes wel te appreciëren. Je merkt dat hij weet waar hij naartoe wil, maar ook dat hij respect heeft voor wat hier de voorbije jaren werd opgebouwd. Hij gaat het verleden zeker niet zomaar in de prullenmand gooien. De goeie dingen gaat hij behouden en daar zal hij gaandeweg zijn eigen touch aan geven, dat kleine extraatje om de spelers beter te maken. Hij zal ook voor creativiteit zorgen.’

3 Wat mogen we van Charleroi op het veld verwachten dit seizoen?

‘Het is moeilijk om je totaal ander voetbal voor te stellen op korte termijn, want op dit moment hebben we bijna juist dezelfde spelers als vorig seizoen. Het is ook niet eenvoudig om duidelijke ambities uit te spreken, want alles zal afhangen van de kern die de staf ter beschikking heeft. Elke transferperiode moet Charleroi, zoals andere clubs, rekening houden met vertrekkers, want bepaalde spelers staan in de belangstelling. Het is wachten tot eind augustus om te weten hoe de ploeg er zal uitzien. Op dat moment zal de kern gevormd zijn en zal de staf er zijn stempel op kunnen drukken.’

Nieuwkomer Ryota Morioka

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier