Bij Club Brugge blijft het transfernieuws regenen. Bij het ter perse gaan was Niki Zimling de naam van de laatste aanwinst.

N abil Dirar (25) dribbelde vorige week iedereen met een contractverlenging tot 2016 bij Club Brugge, maar er was nog nieuws te rapen in het Jan Breydelstadion. Uiteindelijk haalden de West-Vlamingen niet de 24-jarige IJslandse centrale verdediger Ragnar Sigurdsson van IFK Göteborg in huis, maar het vizier bleef wel gericht op de Scandinavische markt. De 26-jarige enkelvoudige Deense international Niki Zimling werd definitief overgenomen voor vier seizoenen van het Italiaanse Udinese, dat de controlerende middenvelder vorig seizoen verhuurde aan het Nederlandse NEC.

“Is het dan toch definitief?”, vraagt Wiljan Vloet, zijn oud-trainer bij NEC, meteen als we hem contacteren. “Nou, dan heeft Club Brugge en vooral Adrie Koster een heel goede deal gesloten. Niki is op het middenveld een fantastische verbindingsspeler, want hij kan de opbouw verzorgen, maar ook het speltempo en de balcirculatie bepalen. Je mag hem uitspelen als onderste punt in de driehoek op het middenveld, of uitpakken met een tweede verdedigend ingestelde speler aan zijn zijde. Heel belangrijk is dat hij de bal kan ontvangen van de doelman of uit de laatste linie. Zijn samenspel en combinatievermogen zitten goed, maar het meest kan Niki verrassen met zijn loopacties tot in de zestien meter van de tegenstander om daar voor doel te verschijnen. Björn Vleminckx zal er zeker van kunnen meepraten, zoals ook over zijn stevige schot uit de tweede lijn. Dat moet hij echter nog meer gebruiken. Een dominante voetballer, een superprof waar ze heel veel plezier aan zullen beleven. Hoe noemen jullie dat alweer in België? ( denkt even na) Een patron!”

Sven Vermant, de sportmanager van Club Brugge, roemde bij de officiële persvoorstelling van het Deense Talent van het Jaar in 2006 vooral zijn leiderskwaliteiten. “Door zijn gedrag straalt Niki een ongelofelijke winnersmentaliteit uit”, oordeelt ook Vloet. “Alleen blijf ik wel vinden dat op het veld zijn verbale kwaliteiten nog wat moeten toenemen. Maar los daarvan is hij een voorbeeld inzake trainingsarbeid en professionaliteit.”

Zimling bleek financieel niet langer haalbaar voor het geplaagde NEC, aangezien Udinese 500.000 euro wilde voor een definitieve overgang. “Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat geen van de Nederlandse topclubs Zimling in huis haalde, want hij was afgelopen seizoen een van de dragende spelers in Nijmegen. Daar spreken ze nu al over een fameuze aderlating”, gaat Vloet verder. “In de voetballende filosofie van Adrie, die ik wel goed ken, wordt Zimling een kanjer. Hij had zich geen betere versterking kunnen wensen, echt waar. Niki is een winnaar pur sang, die zeker voor evenwicht kan zorgen in een team van techniek en werkkracht. Ze halen een stevig baasje in huis, die er fysiek altijd staat.”

Volgens de nieuwe technisch directeur van tweedeklasser Sparta uit Rotterdam is Zimling naast het veld een bron van rust en professionalisme. “Een bescheiden kerel, geen gekke dingen, met normaal gedrag”, oordeelt Vloet. “Hij is een gezelschapsdier, maar niet iemand die voorop loopt in de polonaise. Niki onderhoudt op de juiste manier zijn lichaam. Hij kan zeker een toegevoegde waarde betekenen voor de Belgische competitie, als je durft voetballen en het initiatief neemt.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

“In de voetballende filosofie van Adrie Koster wordt Zimling een kanjer.” Wiljan Vloet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier