Gebeurt het vaak dat je speculaaskoekje in je koffie valt? “Als ik koffie drink, eet ik daar nooit speculaas bij. Anders liggen er korreltjes op de bodem van mijn kop, dat vind ik niet zo appetijtelijk. Ik neem wel melk en genoeg suiker, twee à drie klontjes.”

Eet je het klokhuis van een peer mee op?

“Ja. Bij een appel doe ik dat dan weer niet en van mandarijn-tjes schraap ik zelfs de witte velletjes. Op de club lachen ze me uit als ik mandarijntjes eet. Ik pel die niet met mijn handen, dan kruipt er van alles onder je nagels. Ik schil ze zoals appels, met een mes. Een gewoonte als een andere.”

Geef jij je pc af en toe een tik?

“Ik word nerveus als mijn laptop raar doet, maar ik houd me in. Vroeger verloor ik mijn zelfbeheersing sneller. Met mijn broer pingpongde ik vaak in de kelder. Als hij won, klopte ik met mijn palet op de kasten, die blutsen zie je nog altijd. Eén keer gooide ik het zelfs naar Jonas zijn hoofd. Toen heeft hij me wel een pak rammel gegeven. Op reis speelden we vaak Mens-Erger-Je-Niet, mijn zus en ouders deden dan mee. Ook dat kon ik verkloten. Ik vond het enorm enerverend als iemand me uit het spel kegelde. Dan geneerde ik me niet om het hele bord op de grond te smijten.”

Er bestaat nu een popversie van Kim Clijsters. Van welke schone moeten ze dringend ook zo’n barbiemodelletje maken?

Erika Van Tielen. Ze viel me al een hele tijd geleden op. In De Slimste Mens maakte ze nog eens goede reclame voor zichzelf. Een simpele vrouw, niet te veel streken … Ik heb me ingeschreven op haar fanpagina van Facebook.”

Heb je ooit al met een geweer geschoten?

“Enkel als kind, met zo een waar je van die plastic bolletjes insteekt. Ons huis was heel open en op de eerste verdieping had je een brug. Aan de ene kant lagen de kamers van mijn broer, mijn zus en mij. Die van onze ouders en de badkamer waren aan de overkant. Dikwijls bewaakten mijn broer en ik de brug. Als Nele erover liep, beschoten we haar. Daar kon ze niet mee lachen.

“Nu kom ik weer goed overeen met mijn broer en mijn zus. Toen ik twaalf was, zijn onze ouders gescheiden. Ik besloot mijn pa te blijven zien, via zo’n weekendregeling. Jonas en Nele wilden dat niet. Dat leverde spanningen op. Maar sinds ik thuis weg ben, is mijn relatie met elk van de vier schitterend.”

Plakt er een sticker op je auto die zegt: ‘Ik rem voor dieren’?

“Nee. Ik rijd met een wagen van de club, daar hangt al genoeg reclame op. Maar ik rem wel als een beestje oversteekt. Nu ik in mijn eigen huisje woon, heb ik zelf twee katten: Pasha en Charel. Het is leuk dat zij er zijn, zeker als ik alleen thuis ben.

“In het begin was het niet makkelijk, op eigen benen staan. Eten klaarmaken vroeg te veel energie. Ik haalde pizza of kebab. Het ging bergaf op het voetbalvlak, ik werd uit de ploeg gezet. Dan praat je daar eens over met je ouders. Ik herpakte me. Nu maak ik al eens makkelijk spinaziepuree met koteletjes.”

Welke shampoo prikt het meest in de ogen?

( direct) “Head & Shoulders! Gisteren nog gemerkt. De mijne was op en ik mocht die van Charaïke gebruiken. Ik had het direct zitten. Ik koop altijd Nivea.”

Is er iets wat je lang verzweeg voor je ouders?

“Vroeger had ik een vriendinnetje. Als ik bij haar ging, zei ik thuis dat een kameraad me uitgenodigd had om op de PlayStation te spelen. Mijn ma was op dat vlak niet mee met de tijd. Ik was haar laatste kind, het wrong dat ik volwassen werd en behoefte begon te hebben aan vrouwen.

“Echt vaak lieg ik niet. Ik kan dat niet goed. Ze zien het aan mijn gezicht. Naar het schijnt trekt mijn bovenlip wat weg als ik lieg. Mijn zus zegt dat ik een schildpadmondje heb. Maar eigenlijk weet ik niet of de bovenlip van een schildpad ook wegtrekt als ze liegt.”

In deze rubriek laten we dit seizoen afwisselend een Belgische voetballer uit de Belgische competitie en een Belgische voetballer uit een buitenlandse competitie aan het woord.

KRISTOF DE RYCK

Mijn zus zegt dat ik een schildpadmondje heb