Als Club Brugge straks op de titel mikt, is dat het werk van een heleboel mensen, die zich bekommeren om de A-kern, maar ook om de jeugdwerking van de club. Michel Preud’homme verzamelde rond zich een pak talent. Maak kennis met het team achter blauw-zwart.

Philippe Clement

Assistent-trainer. Toen Michel Preud’homme voor Club Brugge tekende, wilde hij dat zijn staf duidelijk afgelijnde jobs kreeg. Behalve voor het veldwerk zijn de assistenten ook allemaal verantwoordelijk voor een apart deel van de werking binnen de club. De achterliggende redenering is: als iedereen met elk probleem bij Preud’homme zou komen aankloppen, gaande van media, scouting, tot jeugd, wordt het voor hem lastig werken. Daarom werkte men een systeem met aanspreekpunten uit. Die zijn niet alleen aanspreekpunt, maar informeren in hun domein ook alle betrokkenen over de clubfilosofie, de oefenstof,… De nadruk ligt steeds op het tweerichtingsverkeer. Clement is verantwoordelijk voor de jeugdwerking. De oud-beloftentrainer filtert nu de informatie die vanuit de jeugd tot bij de hoofdtrainer moet komen. Als assistent is hij ook de dichtste man wat het tactische betreft. Hij leidt altijd de trainingen de dag na de wedstrijd, wanneer Preud’homme binnen blijft om te analyseren. Clement maakt daarnaast, in samenspraak met de T1, individuele analyses voor spelers, compilaties van dingen die ze goed en minder goed doen. Hij zorgt ook voor de spelhervattingen en geeft invallers info voor ze op het veld komen: posities, afspraken bij de spelhervattingen, enzovoort.

Stan Van den Buijs

Houdt zich voornamelijk bezig met de laatste scouting van de tegenstanders. Als Club Brugge een opponent analyseert, bekijken verschillende mensen verschillende wedstrijden. De coach zelf, Van den Buijs en StephanVan der Heyden. Zij letten op bepaalde parameters, lijsten dingen op, analyseren fases. Al die fases komen bij Van den Buijs. Hij werkt een eerste tactisch plan uit, dat Preud’homme bekijkt en zo nodig bijstuurt. De dag voor de wedstrijd en de dag van de wedstrijd is Stakke altijd zeker aanwezig, en dan krijgt het plan zijn definitieve vorm. Van den Buijs laat ook bij de presentatie aan de spelers de band lopen, waarbij Preud’homme af en toe stop zegt en spelers op dingen wijst.

Stephan Van der Heyden

De T3. De man die naast Preud’homme op het veld staat, samen met Clement. Hij geeft samen met die laatste de training de dag na de wedstrijd, maakt ook samen met Jan Van Steenberghe voor de training het veld klaar, zet alles klaar wat nodig is. Daarnaast is hij de link met Preud’homme voor de scouts. Wat Clement voor de jeugd doet, doet Van der Heyden voor die mensen. Hij heeft nog in de scouting gewerkt, neemt deel aan de vergaderingen, volgt alles op. Hij vertaalt wat Preud’homme zoekt voor de scouts en omgekeerd rapporteren de scouts bij hem. In de scouting werken Raymond Mommens en Kenneth Brylle voltijds, Peter Van Wambeke deeltijds. Joachim Vercaigne verzorgt de administratieve kant. Op vergaderingen zijn ze alle vier, samen met Vincent Mannaert, Devy Rigaux en Van der Heyden. Rigaux, ex-jeugdtrainer en nu teammanager, covert voor de scouting mee de Spaanstalige landen.

Renaat Philippaerts

Tot dit seizoen had Club twee fysiektrainers, met naast Philippaerts ook Joost Desender, maar die keerde terug naar het onderwijs. Philippaerts is de link tussen het medische departement en Preud’homme. Hij schrijft ook de periodisering, de planning uit, bepaalt waar de prikkels worden gelegd. Jan Van Damme, de kine, komt ook op het veld en begeleidt spelers die uit blessure komen op weg naar de groep. Philippaerts doet dat ook, dat loopt allemaal wat door elkaar. Hij leidt ook de opwarming voor de wedstrijden en de warming-up van de invallers.

Jan Van Steenberghe

Verantwoordelijk voor de trainingen van de keepers. Daarnaast valt infrastructuur ook onder zijn bevoegdheid. Hij is de man die zaken signaleert als: een lek in de douches, iets nodig in de kleedkamer, een probleem met de velden, nood aan een steward,… Alles wat invloed heeft op de werking van het eerste elftal, rapporteert Van Steenberghe bij Dagmar Decramer, de operations manager.

Dieter Deprez

De opvolger van SiebeHannosset, die onlangs de staf verliet. Deprez komt uit de jeugd en gaat die ook verder begeleiden. Werkt heel nauw samen met het medische en fysieke departement. Hij analyseert de data van de eigen spelers, fysieke data, de shapes die moeten worden ingevuld, de voeding, niet als een diëtist, maar hij schrijft de menu’s uit als ze op afzondering gaan. Hij is ook degene die de statistieken van de tegenstanders bekijkt. Hoeveel keer wordt gescoord op vrije trappen, op crosses,… Hij verzamelt alles en werkt het uit voor Van den Buijs of Preud’homme. Ook de statistieken van de afstanden die spelers op het veld afleggen, zijn voor hem. Hij weet bijvoorbeeld hoeveel sprints Thomas Meunier heeft getrokken in het laatste kwart van de wedstrijd.

Mario Ballegeer

De videoman. Maakt compilaties, zet beelden klaar, filmt trainingen en ook wedstrijden. Hij werkt nauw samen met Van den Buijs. Mario is de man van het knippen en plakken.

Roel Vaeyens en Melanie Depuydt

Roel Vaeyens, coördinator sport, volgt mee de algemene organisatie van het sportieve departement op en focust zich hierbij op budget, administratie spelers, opvolging uitgeleende spelers, en in samenwerking met Vincent Mannaert voorbereiding nieuw oefencentrum, contacten met buitenlandse clubs, onderhandelingen met (nieuwe) spelers en de strategie van Club. De voetballers vinden de weg naar Melanie voor alles wat extrasportief is: arbeidskaarten die moeten worden getekend, betalingen voor gas, elektriciteit, water,… Alle immobiliënkantoren hebben contact met haar. Verder staat ze in voor: rijlessen, het medische, zoontje, dochtertje, ziekteverzekering, contact met de bank,…

Rudy Heylen

Psycholoog. Komt op vaste tijdstippen, drie dagen per week. Heylen is altijd aanwezig de dag na een match, zo goed als altijd op afzondering, en meestal één of twee dagen voor de match.

Dévy Rigaux

Als teammanager verantwoordelijk voor de spelers, een soort directe toegang tot hen voor gelijk wie binnen de club. Dat kan gaan van de financieel directeur, tot Mannaert, de coach, de psycholoog,… Zijn taak is vertrokken vanuit het tolken voor de Spaanstalige spelers, maar omvat nu veel meer. Als Preud’homme of Mannaert met een van de spelers wil spreken, regelt hij dat. Ook omgekeerd, voor de spelersgroep, is hij het aanspreekpunt als er wat is. Wie ziek is, neemt meestal met hem contact op, al gebeurt het ook dat ze rechtstreeks met de dokter bellen. Staan ze in de file, dan bellen ze de teammanager. Gaan ze op verplaatsing, dan stuurt hij de kamerlijst en het programma door. Zeker de buitenlandse spelers worden door hem nauwgezet opgevolgd, een dagtaak op zich. Voor alles wat communicatie betreft, is ook hij de tussenpersoon. Soms begeleidt hij spelers naar interviews, of willen spelers dat afspraken worden verplaatst. Dan regelt hij dat. In overleg met Preud’homme deelt hij ook de boetelijst uit, en gaat hij naar de spelers om het hen te zeggen. De boetes bewaren de spelers zelf. Foundation, sponsors, aanwezigheid van spelers na de match in de verschillende lounges en bars in het stadion, dat regelt hij ook. Ook als supportersclubs een speler willen, moeten ze dat via hem regelen. Hij bepaalt in overleg met hen wie er gaat en gaat zelf ook mee. Tot twee jaar geleden kostten die supportersavonden veel energie: spelers hadden geen zin, de club kende organisatieproblemen. Door duidelijke afspraken is dat nu veel beter geregeld. Bij de tien supportersavonden vorig seizoen waren iedere keer vier à vijf spelers aanwezig.

Lode Dalewyn

Lode Dalewyn is de hoofdarts. Lode is er altijd, de hele dag. Zo kan hij bij het minste kwaaltje onmiddellijk ingrijpen en een diagnose maken. Club Brugge is overigens de enige eersteklasser die een fulltime dokter in huis heeft. Als een speler naar een ziekenhuis moet, gaat hij ook mee, indien nodig.

Jan Van Damme, Valentijn Deneulin, Dimitri Dobbenie

De kinesisten. Jan Van Damme is het hoofd. Hij gaat ook altijd mee op afzondering. Intrinsiek is zijn werk hetzelfde als dat van de andere twee kinesisten, met die nuance dat hij iets meer het veld op gaat bij revalidatie. Al doet ook Valentijn Deneulin dat. Dimi is meer de man die binnen de behandeling geeft aan spelers. Valentijn is ook veel met revalidatie bezig. Het kinesistenteam controleert ook de hydratatie van de spelers en staan constant in contact met specialisten.

Peter Destickere, Herman Brughmans, Pascal Plovie, Michel Dierings

Peter Destickere is masseur en kitmanager, belast met het maken van de shakes en de isotone dranken. Materiaalman HermanBrughmans is altijd mee op het trainingsveld om alles te verzamelen. Hij wordt geassisteerd door Michel Dierings. Zij helpen op voorhand om dingen klaar te zetten en staan PascalPlovie bij op wedstrijddagen. Plovie is een Clubicoon. Elke buitenlandse voetballer bij Club weet héél snel wie hij is. Ook al spreekt hij niet veel talen, Plovie heeft altijd een goeie band met die mannen. Rigide, een persoonlijkheid en toch dicht genoeg om te weten hoe er wordt geleefd in een kleedkamer. Plovie maakt de kisten klaar met de truitjes die mee moeten naar een wedstrijd, overlegt als er bij Nike kledij moet worden besteld. ‘Lucio’ noemen de Spaanstaligen hem, omdat ze Pascal moeilijk kunnen uitspreken.

Martine Calleuw en Lode Lobbestael

Martine is de conciërge van Club Brugge. Verantwoordelijk voor ontbijt en was. Housekeeper, de mama van de groep. Club hanteert de regel van verplicht ontbijt en verplichte lunch. Geen uitzondering. Heeft te maken met het performance center, gezond eten en hydrateren. Dan ben je minstens zeker dat ze twee van de drie maaltijden goed hebben gegeten, is de redenering. Lode Lobbestael is er bijna alle dagen in de voormiddag, tenzij in het weekend. Hij zit ook mee op de bank tijdens de match, als afgevaardigde. Lode laat de ballen tekenen door de spelers, volgt het medische op inzake verzekeringspapieren, vult de whereabouts van de spelers in. Op wedstrijden is hij de ploegafgevaardigde bij de scheidsrechters.

Kirsten Willem

Perschef. Bepaalt in samenspraak met de staf de communicatiestrategie. Ontvangt de interviewaanvragen van de media en bekijkt samen met de teammanager hoe die kunnen worden ingeplant. Bereidt de spelers voor op hun interviews en leest nadien samen met hen alles na om eventuele misvattingen aan te passen. Zorgt met zijn communicatieteam ook voor content op Club TV, site, app en sociale media.

DOOR PETER T’KINT – FOTO’S BELGAIMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier