In principe keert Reynaldo deze zomer terug naar Anderlecht, na een uitleenbeurt van anderhalf jaar aan Cercle Brugge. De kwikzilveren Braziliaan bloeide open in Brugge, maar is hij al klaar voor een herexamen in de hoofdstad? ‘Zijn beste voetbal staat bij Cercle garant voor euforie, maar bij Anderlecht zou het maar net goed genoeg zijn.’

Zijn beste twee wedstrijden dit seizoen speelde Reynaldo (21) – volgens hemzelf – tegen de club waar hij nog steeds onder contract ligt. In de thuismatch tegen Anderlecht, in oktober, wervelde de Braziliaan door de wankele paars-witte defensie en gaf hij met een heerlijke doorsteekpass de beslissende assist voor Oleg Jasjtsjoek. Op bezoek bij Anderlecht, ruim een maand geleden, deed hij zijn voormalige (en toekomstige?) ploegmaats opnieuw zweten, maar het ontbrak hem aan geluk: één bal ging op de paal, een andere maar net voorlangs. De flankspeler met de herkenbare zwarte krulletjes werd tien minuten voor tijd naar de kant gehaald en veroorzaakte een zeldzaam moment in het Astridpark: “Ik kreeg een oorverdovend applaus, zowel van de meegereisde Cerclesupporters als van het thuispubliek”, aldus Reynaldo. “Ondanks de ontgoocheling omdat we de match in de slotfase nog uit handen gaven, heeft die staande ovatie van het hele Anderlechtstadion mij veel plezier gedaan.”

Verlengde uitleenbeurt?

Bijna dag op dag drie jaar eerder, halverwege februari 2008, strijkt de achttienjarige Reynaldo voor het eerst neer in Brussel, om een paar weken op proef mee te trainen met paars-wit. Na amper twee dagen ligt zijn grote Europese voetbaldroom al aan diggelen, zo lijkt het, wanneer Reynaldo op training een ernstige meniscusblessure oploopt. De Braziliaanse testspeler heeft echter het geluk dat Anderlecht volop gelooft in zijn talent en de kosten van de operatie en de revalidatie op zich neemt. Tijdens het volgende seizoen, in 2008/09, sluit Reynaldo aan bij de beloften van paars-wit, waar hij zich ontpopt tot een van de uitblinkers. Het logische gevolg is dat de aanvallende middenvelder in de zomer van 2009 voor het eerst de strijd mag aangaan voor een plek in de eerste ploeg van Anderlecht.

De heenronde van vorig seizoen bleek echter een serieuze ontgoocheling, want veel verder dan twee invalbeurten in de competitie en een basisplaats in de beker kwam Reynaldo nog niet bij Anderlecht. Naar het voorbeeld van Kanu een jaar eerder leent Anderlecht hem in januari 2010 uit aan Cercle Brugge. Aanvankelijk voor een halfjaar, maar met goedkeuring van alle partijen werd de uitleenbeurt van de Braziliaan met een jaar verlengd, tot eind dit seizoen.

“Eigenlijk zou Cercle hem graag ook volgend seizoen huren van Anderlecht”, vertelt managing directorYvan Vandamme. “Eind vorig jaar heb ik met Herman Van Holsbeeck afgetoetst wat er mogelijk was, maar Anderlecht wil hem na dit seizoen weer in de kern opnemen. We hebben nog geen bod uitgebracht om Reynaldo definitief over te nemen van Anderlecht en we zullen dat ook niet doen. Zoiets is financieel niet haalbaar voor onze vereniging. Los daarvan ga ik in de komende weken toch nog eens polsen bij Anderlecht of een verlengde uitleenbeurt echt niet tot de mogelijkheden behoort.”

Twijfels over de terugkeer

In principe keert Reynaldo, wiens contract nog tot 2013 loopt, deze zomer dus terug naar Anderlecht. Na het vertrek van Mbark Boussoufa zal hij er de concurrentie moeten aangaan met andere creatieve spelers zoals Jonathan Legear, Matías Suárez en Kanu. Maar is hij daar al klaar voor?

Marc Degryse, analist en zelf zes jaar speler bij Anderlecht, is lang niet overtuigd: “Reynaldo heeft wel al getoond dat hij intrinsiek de kwaliteiten heeft om het te maken, maar ik mis een constante lijn in zijn prestaties. Een speler van Anderlecht moet te allen tijde bewijzen dat hij beter is dan de concurrentie, zowel op training als in de wedstrijden. Zijn voetbalkwaliteiten staan buiten kijf, maar ook karakter en persoonlijkheid spelen een belangrijke rol. Ik heb toch mijn twijfels. Nu is hij de gemoedelijkheid van Cercle gewend, maar de druk bij Anderlecht is immens. Reynaldo volgend seizoen als opvolger van Boussoufa, dat zie ik alvast niet gebeuren.”

Ook Wim De Coninck, analist bij Belgacom TV, maakt enig voorbehoud: “Bij Cercle draait de ploeg deels in dienst van Reynaldo. Chapeau daarvoor, want dat heeft hij natuurlijk zelf afgedwongen. Maar de omstandigheden bij Anderlecht zijn totaal anders. Op dit moment is hij graag gezien door Bob Peeters, maar zo’n warme relatie met de trainer kun je bij Anderlecht bijvoorbeeld al niet verwachten. Daarenboven krijg je bij Anderlecht veel minder kansen tot progressie, je moet er eigenlijk meteen staan. Daarom denk ik dat Anderlecht de leemte die Boussoufa nalaat waarschijnlijk zal opvullen door iemand te halen van wie men zeker is dat hij meteen kan meedraaien op het hoogste niveau, zoals Kevin De Bruyne bijvoorbeeld.”

“Anderzijds kan Anderlecht Reynaldo niet nog een jaartje in de koelkast stoppen”, vindt De Coninck. “Hij speelt bijna altijd bij Cercle en is daar bepalend, dus je kunt hem onmogelijk opnieuw inlijven als de 15e of 16e man. Maar aangezien hij vorig seizoen eigenlijk te licht bevonden werd, zal er bij Anderlecht niet zo veel krediet meer over zijn, denk ik. Reynaldo op zijn beste niveau zorgt voor euforie bij Cercle, maar bij Anderlecht zal dat maar net goed genoeg zijn. Qua potentieel vind ik hem evenwel niet slechter dan Suárez of Kanu.”

“Het wordt dus alles of niets voor Reynaldo deze zomer”, concludeert De Coninck. “Ofwel wordt hij meteen basisspeler, ofwel zal Anderlecht hem verkopen, want na zijn sterk seizoen zullen er wel voldoende geïnteresseerden zijn.”

Pieken en dalen

Bij Cercle trainde Reynaldo het eerste halfjaar met Glen De Boeck, dit seizoen werkt hij onder Bob Peeters. Assistent-trainer Ronny Desmedt zag de Braziliaan gedurende zijn volledige periode bij Cercle en is de geknipte man om zijn evolutie te schetsen: “In de eerste plaats heeft Reynaldo hier in Cercle een professionele houding gekweekt: hij verzorgt zich goed en is zelden of nooit meer te laat. ”

“Ook mentaal staat hij een stuk sterker dan in het begin,” vindt Desmedt, “vooral omdat hij zich hier intussen echt thuis voelt. Een jonge speler mag hier fouten maken, zolang hij er maar uit leert. Reynaldo beseft trouwens ook zelf waar hij nog aan moet werken. Vooral zijn rendement moet omhoog. Op dit moment zijn zijn prestaties nog te veel in pieken en dalen. Als hij een goede dag heeft en zijn eerste actie van de match lukt, dan kan hij enorm groeien in een wedstrijd. Maar die topprestaties wisselt hij wel af met matchen die nog veel te vlak zijn.”

Ook Desmedt vindt dat Reynaldo nog niet klaar is om succesvol terug te keren naar het Constant Vanden Stockstadion. “Anderlecht verwacht toch wel meer rendement van zijn aanvallende spelers. En als Reynaldo bij Anderlecht te veel fouten zou maken, of een mindere match speelt, vliegt hij zo uit de ploeg. Nog één seizoen bij ons blijven zou een zegen zijn voor hem en voor Cercle. En ook Anderlecht profiteert op termijn: het zal een speler terugkrijgen die op alle vlakken klaar is en volop de concurrentie kan aangaan met de rest van de kern.”

Het laatste woord is voor Reynaldo zelf: “Ik ben het voorbije jaar bij Cercle absoluut beter geworden, maar het is zeker nog niet goed genoeg. Ik speel intussen al minder als een echte Braziliaan en probeer de bal sneller af te spelen. ( lacht) Maar mijn doeltreffendheid moet omhoog: ik heb de doelkansen gehad om dit seizoen eigenlijk al aan 15 goals te zitten.”

Bij de hamvraag of hij al klaar is om terug te keren naar Anderlecht trekt Reynaldo een vertwijfeld gezicht. “Het is een moeilijke kwestie. Eigenlijk ben ik hier wel heel graag in Brugge. Ik heb er een heel sterke band met de coach, met wie ik veel praat en die me heel veel vertrouwen geeft. Met Cercle zijn er ook duidelijke sportieve ambities. We maakten lang kans op play-off 1 en spelen nu de halve finale van de beker. Met andere woorden: ik zou het niet erg vinden om hier nog een jaartje langer te blijven.

“Langs de andere kant: ik ben nog steeds een speler van Anderlecht. Maar of ze me écht terugwillen, dat weet ik momenteel niet. Als ik volgend seizoen opnieuw in de A-kern van Anderlecht beland, dan ga ik er ten volle voor gaan. Waar ik volgend seizoen ook speel, ik zal alles doen om er te slagen!”

DOOR BREGT VERMEULEN

“Anderlecht kan hem niet nog een jaartje in de koelkast stoppen.” Wim De Coninck

“Reynaldo de opvolger van Boussoufa? Dat zie ik niet gebeuren.” Marc Degryse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier