Het is die zondag al zes uur ’s avonds en nog stijgt de temperatuur boven de dertig graden uit. De straten van de Paraguyaanse hoofdstad Asuncion liggen er verlaten bij. Maar het nationaal voetbalstadion steekt bomvol voor het grote stadsderby tussen Olimpia en Cerro Porteno, de twee populairste clubs van Paraguay.

De politie toont zich opvallend waakzaam. In de namiddag al zijn er incidenten uitgebroken. Er vielen pistoolschoten, twee mensen werden gewond afgevoerd. Later op de avond zullen we vernemen dat ze buiten levensgevaar verkeren.

“Het geweld in en rond de stadions is een plaag”, geeft Rogelio Cattebeke, persattaché van de nationale voetbalbond, toe. “Nu, alle Zuid-Amerikaanse landen hebben er last van. Maar zo erg als in Argentinië is het bij ons nog niet. Wij mogen niet klagen. Hier viel al een jaar geen enkele dode! Die vorige dode, dat gebeurde trouwens bij het derby tussen Olimpia en Cerro Porteno.”

“De Paraguyaanse voetbalfederatie werkt rechtstreeks met de nationale politie samen om het voetbalgeweld te bestrijden. Voor de wedstrijden organiseren we ontmoetingen tussen de vertegenwoordigers van de barras barras – zodat ze elkaar beter leren kennen. Maar de kwaal heeft diepe wortels. Het gaat om een maatschappelijk verschijnsel dat het voetbal ruim overstijgt. Vaak wordt het geweld gepleegd door werklozen, die geen betere manier vinden om aandacht te trekken.”

Olimpia won het derby met 1-0, dankzij een doelpunt van Julio Cesar Enciso, één van de internationals op het veld. Ook de twee doelmannen, Ricardo Tavarelli en Aldo Bobadilla, reizen straks naar Azië af, als stand-in voor de legendarische Chilavert. In de eerste wedstrijd op het WK zal Tavarelli de geschorste Chilavert vervangen.

Andere kandidaten voor de WK-trip waren Juan Caceras, de centrale verdediger van Cerro Porteno, en Miguel Angel Benitez, de aanvaller van Olimpia. Laatstgenoemde speelde tegen Cerro Porteno zijn eerste volledige wedstrijd sinds bijna een eeuwigheid. Benitez was vroeger een boegbeeld van de nationale ploeg, voetbalde geruime tijd in Spanje maar werd het slachtoffer van een ernstige blessure die hem verplichtte zijn loopbaan voortijdig te beëindigen. Hij keerde naar Paraguay terug om weer gezond te worden, en stapte toch weer het voetbal binnen. Bizar genoeg hield die rentree tevens zijn kennismaking met de Paraguyaanse competitie in : Benitez vertrok destijds naar Europa voor hij in Paraguay ook maar één wedstrijd in de eerste klasse had gespeeld. Heel Paraguay hoopt dat hij voldoende matchritme opdoet en straks aan het WK deelneemt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier