Manchester City behoudt vertrouwen in Hughes.

Het is ondertussen al van eind augustus geleden dat de Abu Dhabi United Group Manchester City overnam. Dat maakte The Citizens in één klap een van de rijkste clubs van Europa. De eerste stunt was het binnenhalen van Robinho. De Braziliaan werd immers voor bijna 37 miljoen euro overgenomen van Real Madrid.

De steenrijke club wilde graag snel bij de Engelse top horen, maar ziet dat echter op korte termijn nog niet gebeuren. Een stoet van nieuwe namen werd al gelinkt aan het team van coach Mark Hughes. Versterkingen lijken nodig, want Man. City bezet momenteel slechts de dertiende plaats. De positie van de Welshe manager is vooralsnog niet in gevaar. “De bedoeling is dat ik de verantwoordelijkheid krijg over het uitgeven van het geld voor nieuwkomers”, verklaarde de oud-spits op de BBC. “Sjeik Mansour, die toch de baas is van onze club, gaf al meermaals aan me daarin te vertrouwen. Er komt een moment waarop iedereen zal zeggen: ‘Dit is het ogenblik dat we écht kunnen meedoen voor de titel.’ Nu zijn we nog niet in de buurt, dat moet iedereen begrijpen. Echt het voordeel van een transferperiode kenden we nog niet. Ik vermoed dat we nog drie tot vier keer zo’n window nodig hebben vooraleer we mogen denken aan het aanhaken bij de echte topploegen.”

Ondertussen blijft het gonzen van de geruchten. Hughes zelf liet al weten dat hij graag de Paraguayaanse aanvaller Roque Santa Cruz (27) wil weghalen bij zijn oud-werkgever Blackburn Rovers. Er werd een bod van zeventien miljoen euro uitgebracht op de ex-spits van Bayern München. Marcos Senna, de Spaanse international van Villarreal, sloeg dan weer een aanbod af.

De eerste aanwinst werd Wayne Bridge (28). De Engelse international, een linksachter, zat op een zijspoor bij Chelsea en werd overgenomen voor dertien miljoen euro. Kléber (28), een Braziliaanse verdediger van Santos, prees dan weer zichzelf aan. “Robinho ging me aanbevelen bij het bestuur. Als hij ervoor zorgt dat ik in Manchester kan voetballen, dan zal ik hem mijn hele leven dankbaar zijn. Dat is de kans van mijn leven.”

Ricky Sbragia verdiende een contract voor achttien maanden bij Sunderland. Sinds begin december fungeerde hij als interim-coach voor de opgestapte Roy Keane.

In de FA Cup verloor Manchester City met 0-3 van Nottingham Forest. Tottenham schakelde Wigan uit met 3-1, Bolton ging met 2-1 onderuit bij Sunderland, Stoke verloor met 2-0 van Hartlepool United (III). West Bromwich Albion raakte thuis niet verder dan 1-1 tegen Peterborough (II), ook Chelsea moet een replay afwerken na een 1-1-gelijkspel tegen Southend (II), net als Hull en Newcastle (0-0), maar ook Portsmouth (0-0 tegen Bristol, II). In de volgende ronde neemt Liverpool het op tegen Everton en treft Manchester United Tottenham.

Arsène Wenger stelde bij Arsenal zijn veto tegen een vertrek van centrale verdediger Kolo Touré (27) naar Manchester City. De Ivoriaan wil weg na een hevig dispuut met William Gallas. Door de knieblessure van Cesc Fábregas (scheur mediale band, drie tot vier maanden out) zoekt Wenger een creatieve middenvelder en een andere middenvelder met ervaring.

Steve Duxbury, de directeur van West Ham, verklaarde dat – omwille van de kredietcrisis en de financiële problemen van de IJslandse clubeigenaar Bjorgolfur Gudmundsson – iedere speler te koop is. Vooral spits Craig Bellamy is gewild.

Robbie Fowler (33) is alweer weg bij Blackburn Rovers. De spits kreeg geen contractverlenging van de nieuwe coach Sam Allardyce.

Steven Gerrard (28) bracht een nachtje in de cel door. De Liverpoolaanvoerder was in een nachtclub aanwezig toen de 34-jarige dj in mekaar werd geslagen. De Engelse international kwam vrij op borgtocht, maar moet zich op 23 januari verantwoorden voor de rechter. Hij riskeert vijf jaar cel.

De Italiaanse oud-international Roberto Di Matteo mag tot 2012 coach blijven van MK Dons, de opvolger van Wimbledon.

FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier