Nu Edwin Blauwblomme het voorzitterschap van de liga niet op zich neemt, lijkt een zoveelste poging om iets te maken van de nationale ploeg in de kiem gesmoord.

In 1987 behaalde de nationale volleybalploeg een zevende plaats op het EK in eigen land. Voor de laatste keer dat België zich op eigen kracht kwalificeerde voor een groot toernooi, moeten we nóg verder teruggaan, tot 1979 en het EK in Parijs. Meer dan 25 jaar geleden ! Een gebrek aan talent ? “Nee, in geen geval”, is elke volleybalinsider het roerend eens.

Een gebrek aan structuur en programma, daar knelt het schoentje al járen. Mede om de nationale ploeg nieuw leven in te blazen werd bij het begin van vorig seizoen de Belgische volleyballiga onder de doopvont gehouden. Onder het voorzitterschap van Paul Vanderstukken stelde de liga : “In samenwerking met de Belgische volleybalbond willen wij ervoor zorgen dat er een nationale ploeg komt waar continuïteit op het organisatorische vlak en financiële waarborgen bestaan. Ook op korte termijn stellen we ons een doel : kwalificatie voor het EK in 2005.”

De Belgische volleyballers kwalificeerden zich niét voor dat EK – een gedeelde organisatie van Rome en Belgrado. Integendeel : België kende nog veel geluk dat het opgevist werd en alsnog zijn plaats behield in de A-categorie. Na alweer een zeer kort voorbereidingsprogramma verraste het weinigen dat de resultaten tegenvielen.

Ondertussen maakte Vanderstukken, die tijdens zijn voorzitterschap moest constateren dat de samenwerking met de bond veel stroever verliep dan hij verwacht had, bekend te willen aftreden omwille van gezondheidsredenen. De liga contacteerde daarop begin oktober Edwin Blauwblomme. De ex-voorzitter van Knack Roeselare vroeg een kleine maand bedenktijd en nam zich vervolgens voor de handschoen op te nemen als hij zou kunnen rekenen op “het enthousiasme van de bondsinstanties.”

Er moet een fundamentele verandering komen, vertelde Blauwblomme aan de bondstop. “Het kan niet dat de media fout zijn als ze allemáál schrijven dat het niet goed gaat. Het is niet normaal dat Wout Wijsmans zegt dat hij er echt geen zin meer in heeft, en Tim Joosen dat hij bij de nationale ploeg veel tijd verloren heeft. Het draaide absoluut niet om mijn persoon, maar ik was ervan overtuigd dat er iémand moest opstaan, in samenwerking met de federatie maar wel iemand van buíten de federatie. Iedereen moest zien dat er sprake was van een nieuwe wind.”

Blauwblomme stelde wat hij noemt “een ambitieus, doordacht en haalbaar plan op. Wat de nationale ploeg betreft, omvatte mijn visie, die ik onder meer besproken heb met de Nederlandse ex-toppers Ron Zwerver en Peter Blangé, een professioneel programma voor een drie-, viertal maanden, inclusief deelname aan internationale toernooien. Voor de businessunit wou ik een manager aanwerven, als bondscoach dacht ik aan een internationaal gerenommeerde trainer, bijgestaan door een jonge Belgische assistent, die daardoor heel wat kon bijleren.”

Kostenplaatje van het driejarenplan : 250.000 euro per jaar. Niet onoverkomelijk, aldus Blauwblomme, die meent te weten dat er heel wat financiële middelen beschikbaar zijn bij de federaties, ook al omdat de afbetalingen op het Eurovolleycenter in Vilvoorde dit jaar aflopen, wat maakt dat er een uitgavenpost verdwijnt. “Bovendien zouden we demonstratiewedstrijden spelen en evenementen organiseren voor en na de matchen, zaken die geld opbrengen. Misschien hadden we dan het tweede jaar maar 200.000 euro meer nodig. Misschien vonden we wel een commerciële partner die geloofde in het project.”

Blauwblomme gooide uiteindelijk de handdoek in de ring omdat hij te weinig medewerking ervoer, niet van de clubs, wel van de bond. “Meer nog : ik weet zelfs niet of ik wel welkom was.” De reactie van Philip Berben, voorzitter van de Belgische volleybalbond (KBVBV) luidde laconiek : “De terughoudendheid van Edwin Blauwblomme, duidelijk gevoed door de vrees om overbevraagd te worden, was voor ons eigenlijk geen verrassing.”

Wat de middelen betreft, schuift Berben de hete aardappel door naar de Vlaamse Volleybalbond (VVB). “De Vláámse volleybalfederatie heeft geld, maar dat wordt opgehoest door de leden, voor 98 procent amateurs. De reserves werden overigens aangelegd met het oog op de organisatie van het EK voor vrouwen in 2007. Daar gaat het om niet-betaalde sportbeoefenaars Het probleem is namelijk dat de decreten niet toelaten dat vleugels betaalde sportbeoefenaars subsidiëren.”

Dat de federaties meer dan één miljoen euro cash bezitten, ontkent Willy Bruninx, voorzitter van de VVB, dan weer met klem. “Zoveel is het in geen geval. Wij hebben geld achter de hand, maar dat zijn dan voor een groot deel de waarborgen van onze clubs. En dan nog : al hebben wij 250.000 euro reserve, die gaan wij niet opsouperen aan één jaar nationale ploeg. Wij moeten ook onze werknemers garanties bieden en bovendien verdedigen wij álle clubs, niet alleen de nationale ploeg.”

Het programma dat Edwin Blauwblomme opstelde, kwam in grote lijnen overeen met wat ze bij de bond hadden klaarliggen, zegt Bruninx nog. “Daar stonden we dus achter. Alleen over het financiële konden we ons niet vinden in zijn voorstel – bij de oprichting van de liga werd trouwens als een van de eerste punten gesteld dat de liga een (financieel) ondersteunende rol vervult naar de uitbouw van de nationale ploeg. Voor het eerste jaar, inclusief inschrijving voor de European League, kon ik 150.000 euro verzekeren. Edwin Blauwblomme vroeg een garantie voor het volledige bedrag (250.000 euro), zonder één euro risico. Daar konden we niet op ingaan.”

Hoewel Bruninx verzekert dat er sowieso een programma komt van drie maanden, lijkt het afhaken van Blauwblomme alweer een gemiste kans om iets te maken van de nationale ploeg. Belgiës volleybalboegbeeld Wout Wijsmans vindt het alvast “een spijtige zaak. Volgens mij was Edwin Blauwblomme, die toch meer dan tien jaar lang met succes Knack Roeselare leidde en nu niet meer aan een club gebonden is, de juiste persoon om het voorzitterschap op zich te nemen. Ik denk dat hij besefte dat het bijzonder moeilijk is om een nationale ploeg op te starten van niks. Van minder dan niks eigenlijk, want door de negatieve sfeer die er nu al jaren rond het team heerst, moest hij bij wijze van spreken onder nul beginnen.”

Nog kandidaten ?

Roel Van den broeck

‘Edwin Blauwblomme besefte dat hij van onder nul moest beginnen.’ (Wout Wijsmans)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content