EEN PROBLEEMLOOS SEIZOEN. DAT WAS DE DOELSTELLING VAN LOMMEL UNITED IN AUGUSTUS. VEEL STERKHOUDERS VERLIETEN DE CLUB EN FRANKY VAN DER ELST VERDWEEN VAN DE BANK. NA EEN ZWAKKE VOORBEREIDING PARKEERDE DEBUTEREND TRAINER PHILIP HAAGDOREN (41) DE CLUB PROBLEEMLOOS IN DE SUBTOP.

Philip Haagdoren: “Lommel United heeft financieel moeilijke jaren achter de rug. De club eindigde twee jaar op rij op een tweede stek en kwam uit in de eindronde. Lommel greep steeds naast de promotie maar moest uiteraard heel wat winstpremies uitbetalen. Daarom besliste de club om dit seizoen financieel te herademen. De doelstelling op sportief vlak was dan ook om ons van een verlengd verblijf in tweede klasse te verzekeren, het liefst zonder in de problemen te komen.”

Gemotiveerde jeugdspelers

Afgelopen zomer verlieten zeker acht titularissen de club.

“Onze kern werd inderdaad grondig door elkaar geschud. We besloten enthousiaste jongeren een kans te geven, maar kenden een slechte voorbereiding. We startten echter verrassend goed aan de competitie ( Lommel pakte 9 op 12, nvdr) en al snel bleek de trein vertrokken. Halfweg het seizoen waren we al gered. Heel wat supporters legden de lat daarna hoger en ambieerden de eindronde, maar realistisch gezien was dat niet haalbaar.”

Het elftal van vorig seizoen miste net de promotie. Was het een cadeau om aan een volledig nieuwe ploeg te bouwen, of eerder een vergiftigd geschenk?

“Een vergiftigd geschenk was het zeker niet. Voor iedereen binnen de club was het wel heel pijnlijk dat we de titel eind vorig seizoen in extremis nog afgaven. Daardoor was het zelfs een voordeel dat we het seizoen konden beginnen met nieuwe, gemotiveerde jeugdspelers die mentaal nog fris waren.”

Wat is het grootste verschil met het gros van de clubs die voor jullie staan in het klassement?

“Op vlak van fysiek en kracht schieten we nog tekort. We hebben veel jonge spelers van wie het lichaam nog niet volgroeid is. Vooral Oostende en Charleroi staan fysiek veel verder. Eupen heeft op zijn beurt heel wat voetballend vermogen in de ploeg. Waasland-Beveren vond dan weer een evenwicht tussen kracht en goed voetbal. Daarnaast hebben ze bakken ervaring met Jurgen Cavens en Tomasz Radzin-ski. Daarenboven hebben die clubs bijna uitsluitend professionele voetballers. Wij trainen altijd ’s avonds, want onze spelers werken of studeren. Zelf werk ik overigens ook halftijds als bediende.”

College football

Binnen drie jaar wil de club opnieuw in eerste klasse uitkomen.

“Inderdaad. Persoonlijk vind ik de lat nog iets te hoog gelegd. Het moet onze ambitie zijn om altijd net iets beter te doen dan het vorige seizoen. Bij Lommel hebben we nu eenmaal niet de middelen om een kampioensploeg bij elkaar te kopen. We moeten steeds bouwen met jonge spelers en proberen ieder jaar sterker te worden. Binnen drie seizoenen willen we meedingen naar de titel. Nu zijn we alleszins nog niet klaar voor eerste klasse. Ook organisatorisch moet nog heel wat werk verricht worden. Nu zijn hier dagelijks maximaal twee mensen aan het werk, als we promoveren, moet dat aantal verdubbelen of verdrievoudigen. Toch zijn ondertussen al heel wat mensen bezig met de uitbouw van de club, die promotie op lange termijn mogelijk zal maken.”

Lommel lijkt een kweekvijver voor jong talent. Kiezen jullie zelf voor de jeugd of is dat eerder verplicht door de beperkte financiële middelen?

“Allebei. We houden sowieso enkele plaatsen vrij voor jongens uit de eigen opleiding. Als die nog niet klaar zijn voor een plaats in de A-kern zoeken we in de regio andere jongeren. Het gebeurt dat er bij ons elf jongens uit de eigen opleiding of uit de omgeving aan de aftrap staan. En toch staan we in de subtop.”

Eersteklassers plukken jullie spelers gretig weg. Vrees je geen club te worden die enkel voetballers opleidt voor andere teams?

“Vrezen is een verkeerd woord. Eigenlijk zouden zelfs meer clubs onze visie moeten volgen. We vissen voornamelijk jongens op die uit de jeugdploegen van een eersteklasser vallen. Ze krijgen bij ons de kans om zich verder te ontwikkelen. Daarenboven hypothekeren we de toekomst van talentvolle spelers zeker niet. Robin Henkens kwam bijvoorbeeld te kort bij KRC Genk en speelde enkele seizoenen bij ons mee. Toen KV Mechelen aan de deur klopte, lagen we niet dwars.”

Moet er meer samengewerkt worden tussen clubs op verschillende niveaus om zo jongeren te laten doorstromen?

“Zeker. Er moet een soort ketting ontwikkeld worden. Wij zouden kunnen samenwerken met een eersteklasser om jongeren te laten groeien. En onze talenten kunnen op hun beurt verder evolueren bij een derdeklasser. In Nederland werken de clubs op veel intensievere manier samen. De jeugdopleidingen van verschillende teams zijn zelfs samengesmolten. Misschien moeten we uiteindelijk evolueren naar het systeem van college football in de VS ( Americanfootballspelers worden opgeleid in scholen en daarna pikken clubs er om de beurt een speler uit, nvdr). Jeugd opleiden kost vandaag namelijk erg veel geld en de vergoeding die je krijgt bij de verkoop van een jonge speler is veelal onvoldoende. Belgische clubs hebben er over het algemeen heel wat moeite mee om een degelijke transfersom te betalen voor jonge spelers. Spijtig genoeg geven ze hun geld liever uit aan buitenlandse voetballers.”

Lommelman

Proberen jullie door ‘jong en regionaal’ in te kopen de band met de fans te versterken?

“Dat is zeker geen doel op zich. Erg veel helpt het overigens niet als ik de toeschouwersaantallen bekijk. Ondanks het feit dat we met allemaal jongens uit de regio spelen, gaan die cijfers niet omhoog. Blijkbaar zijn de fans daar toch niet zo gevoelig voor.”

Hebben jullie wel voldoende toeschouwers om te overleven in eerste klasse?

“Vandaag hebben we te weinig fans om mee te draaien op het hoogste niveau. Als je promoveert, worden natuurlijk veel mensen wakker en krijg je onmiddellijk meer volk over de vloer. Toen we in Leuven voor de titel speelden, waren er overigens 2000 Lommelse fans mee. Dat bewijst dat er veel mogelijk is. Ook het nieuwe stadion kan ons een boost geven. Momenteel is er echter nog geen exacte locatie vastgelegd. Als dat gebeurd is, zal het project ( de club wil een nieuw energiezuinig stadion met 10.000 plaatsen, nvdr) snel evolueren.”

Wat viel je op in je eerste volledige seizoen als hoofdtrainer?

“Ik denk dat je met een overwinning nog meer tevreden bent dan een speler. Anderzijds doet een nederlaag voor een coach nog meer pijn dan voor een voetballer. Zelf speelde ik bij Lommel, was ik assistent-trainer en nu hoofdtrainer. Ik ben dus een echte Lommelman. Dat maakt het ook moeilijker om tegenslagen van je af te zetten, want in je buurt word je steeds geconfronteerd met een nederlaag. En uiteraard is het moeilijker om mensen die je al lange tijd kent te ontgoochelen.”

DOOR BART PLASSCHAERT

“Het gebeurt dat er bij ons elf jongens uit de eigen opleiding of uit de omgeving aan de aftrap staan.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content