Landskampioen Club Brugge trok alleen voor zijn verdediging nieuwe spelers aan. Tomislav Butina, keeper met de beoogde leeftijd en ervaring, is gehaald als volwaardig alternatief voor Dany Verlinden. Met Ivan Gvozdenovic beschikt het voor het eerst ook over een volwaardige vervanger voor linksback Peter Van der Heyden. David Rozehnal is een beloftevolle centrale verdediger. Josip Simic keerde terug van Aris Saloniki en staat in de aanbieding. Met José Duarté, Bratislav Ristic, Tjörven De Brul, Koen Schockaert, Jimmy Dewulf, Aminu Sani, PeterMollez en Ebou Sillah vertrokken louter spelers waar vorig seizoen al weinig of geen beroep op werd gedaan. Dejan Nemec werd naar de B-kern verwezen.

Verdediging

Aanvoerder Dany Verlinden, volgende week 40 (!), gaat zijn laatste jaar in als keeper û en wordt daarna keeperstrainer. Vorig seizoen bleef hij nagenoeg heel de tijd fit en keepte hij uitstekend. Tomislav Butina liet zich in de voorbereiding kennen als een doelman die heel veel ballen keert, al dan niet spectaculair, maar er weinig klemvast houdt. Stijn Stijnen bewees in de voorbije competitie bij een paar gelegenheden dat hij potentie voor eerste klasse heeft.

Achterin speelt Club Brugge onder Trond Sollied doorgaans met vier in zone, zeer occasioneel eens met drie centrale verdedigers op lijn die zich louter op verdedigen toeleggen en twee diepgaande backs. Kwetsbaarheid was er vorig seizoen af en toe doordat de backs Olivier De Cock en Peter Van der Heyden beiden zo offensief zijn ingesteld, dat Club achterin vaak maar twee man (doorgaans Philippe Clement en Birger Maertens) overhield. Met Marek Spilar was de secuurste centrale verdediger, die door zijn kalmte en sober en zelfverzekerd spel de verdediging veel vertrouwen gaf, bovendien driekwart van het seizoen out. Ook nu zal hij de competitiestart en de voorronde van de Champions League missen wegens blessure. Het is een handicap. David Rozehnal kan centraal achterin de mobiliteit en het voetballend vermogen vergroten, maar kende tot nu toe problemen met het functioneren in een lijnverdediging. Ivan Gvozdenovic is een type Van der Heyden, op rechts is Hans Cornelis het alternatief voor De Cock.

Middenveld

Trond Sollied doet het op het middenveld bijna altijd met een offensieve driehoek. Dat is met één verdedigende en twee aanvallende middenvelders, één in de linker- en één in de rechterzone. Timmy Simons is de vaste man voor de verdediging. Groot loopvermogen, redelijk snel, sterk, secuur verdedigend. Op de offensieve posities deden Gaëtan Englebert (rechts) en Nastja Ceh (links) het vorig seizoen uitstekend. Englebert ontwikkelt een enorme actieradius en is zeer belangrijk voor de pressing ; Ceh verhoogt de balcirculatie en het scorend vermogen van het middenveld. Beiden komen terug van een operatie. Alin Stoica en Tim Smolders zijn geen dravers, maar spelers met een uitstekende techniek en spelinzicht. Sergiy Serebrennikov is meer het type Englebert. Onvermoeibaar, groot infiltratievermogen, maar hij heeft bij momenten last met de snelheid van uitvoering.

Aanval

Club Brugge doet het altijd met drie spitsen, waarvan twee flankaanvallers, die voor breedte en diepgang moeten zorgen. Rune Lange is nog altijd niet terug op niveau na zijn rugoperatie van bijna een jaar geleden. De strijd om de drie basisplaatsen wordt gevoerd tussen Gert Verheyen, Sandy Martens, Andrés Mendoza en Bengt Saeternes. Nadeel van Verheyen is dat hij het in snelheid moet afleggen tegen de andere drie. In zijn voordeel pleiten zijn mentale kracht en zijn routine, zijn sluwheid, in duel en in het kiezen van positie, in het uitlokken, het veinzen en het ongemerkt begaan van overtredingen. Drie snelle aanvallers kunnen opstellen kan een grote offensieve troef zijn, maar voor het evenwicht in het elftal kan Verheyen noodzakelijk zijn. Saeternes is sterk en snel, maar technisch niet verfijnd. Martens heeft het allemaal, maar is mentaal kwetsbaar. Van Mendoza kunnen de grootste dingen verwacht worden, zij het tot nu toe meestal tevergeefs.

Conclusie

De kern is iets kleiner geworden, de kwaliteit toegenomen. De cruciale vraag luidt : zal de defensie stabieler zijn ? Trond Sollied vindt dat zijn ploeg in de hele competitie eigenlijk niet meer dan vijftien doelpunten zou mogen slikken, vandaar drie nieuwe spelers voor het defensieve compartiment. Vorig seizoen sprak hij al van zijn Dream Team. Door de vele blessures kon hij het niet één keer opstellen. Veel kans dat het er nu wel van komt. Behoudens dat er zich door de nog toegenomen zware concurrentie een ernstig mentaliteitsprobleem in de groep zou stellen, kan het haast niet anders of Club Brugge gaat weer een sterk seizoen tegemoet – met of zonder Champions League.

door Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier