AA Gent begon aan de voorbereiding op het seizoen met een andere trainer – Trond Sollied in plaats van Francky Dury – en zonder Europees voetbal in het vooruitzicht. Dat noopte de club ertoe de kern van 31 af te slanken en vooral rechts achteraan en verdedigend op het middenveld versterking te zoeken, maar pas nadat Sollied, voor de derde keer aan de slag in Gent, een inventaris had opgemaakt van de spelers die hij tot zijn beschikking had/heeft. De transferactiviteit bleef dan ook in eerste instantie eerder beperkt.

ï VERDEDIGING

Bojan Jorgacevic onderging een meniscusoperatie en miste nagenoeg de hele voorbereiding. De Nederlander Sergio Padt, die van Go Ahead Eagles kwam, kampte met conditionele achterstand. Toch wordt van hem een constanter niveau verwacht dan Frank Boeckx en Sébastien Bruzzese tot nog toe lieten zien.

Centraal achterin koos Sollied doorgaans voor vaste duo’s met Stef Wils en de soms onstuimige Alpha Ba of Koenraad Hendrickx en de voor zijn lengte snelle Valery Nahayo. Maar onlosmakelijk aan elkaar verbonden zullen ze daarom in de competitie nog niet zijn. Andere combinaties behoren evenzeer tot de mogelijkheden, maar Marko Suler is centraal geen optie meer.

Dat de centrale verdedigers Suler en César Arzo respectievelijk vooral als back en verdedigende middenvelder werden opgesteld liet er weinig twijfel over bestaan waar AA Gent nog versterking zoekt. Mario Baric (rechts) en Matija Skarabot (links) hebben het moeilijk met hun positie. Alleen Fernando Wallace (links) lijkt zich te kunnen handhaven. Op de revaliderende Roy Myrie (rechts) is het nog wachten.

Hendrickx, een centrale verdediger uit de eigen jeugd, en Jef Vogels, gehaald bij Antwerp en als rechtsachter uitgeprobeerd, sloten als jonge verdedigers aan bij de A-kern.

ï MIDDENVELD

In de driehoek met de punt naar achteren bekleedt de verdedigende middenvelder een sleutelpositie in het systeem van Sollied. Bernd Thijs beschikt over de beste voeten en het meeste overzicht, maar is met de leeftijd ook blessuregevoelig geworden. Mamoutou N’Diaye, Arzo, Jesper Jørgensen en Christophe Grondin zijn alternatieven, maar opbouwend minder sterk.

Aanvallende centrale middenvelders daarentegen heeft AA Gent te over. Met Hannes Van der Bruggen, Zlatan Ljubijankic, Stijn De Smet, Tim Smolders en – zodra hij fit is – Christophe Lepoint, zijn de mogelijkheden legio. Bovendien kunnen ook Zakaria M’Sila en Ibrahima Conté daar uit de voeten. Ook Jørgensen, gekomen als verdedigende middenvelder nochtans, speelde er al vaak. Van der Bruggen, doorgestroomd uit de beloften, verraste Sollied. Hij is evenwel nog jong en moest door deelname aan het EK -19 in Roemenië, half juli de groep achterlaten.

ï AANVAL

Centraal voorin kan Sollied kiezen uit de jonge Edson Montaño, Eli-mane Coulibaly en Shlomi Arbeitman, maar ook Ljubijankic en Ilombe Mboyo zijn opties. Voor de flanken zijn Yassine El Ghanassy, Mboyo, Yaya Soumahoro, Conté en M’Sila de mogelijkheden. Stuk voor stuk spelers met creativiteit en snelheid, maar niet allemaal even efficiënt als ze voor doel komen, net als de centrumspitsen.

ï CONCLUSIE

AA Gent bleek in de voorbereiding veel kansen nodig te hebben om tot scoren te komen. Om het aantal tegendoelpunten terug te dringen kwam er met Nahayo en Padt achteraan lengte bij. Daarenboven krijgen met Van der Bruggen, Hendrickx en Vogels drie jongeren een kans in de A-kern. Uit de kern van 31 wil Gent zeker nog spelers laten vertrekken. Weer aanknopen met het aan de top drie verbonden Europees voetbal is de uitgesproken ambitie.

AA GENT

Adres: Bruiloftstraat 42, 9050 Gentbrugge

Tel. : 09-230 66 10; fax 09-230 20 10

Internet: www.kaagent.be

E-mail: info@kaagent.be

Voorzitter: Ivan De Witte

Algemeen Manager: Michel Louwagie

Commercieel directeur: Patrick Lips

Stadion: Jules Otten. 12.600 plaatsen

Sponsors: VDK Spaarbank, Belgacom, Domestic Services, Mercator Verzekeringen, Hudson, Willems Veranda, Alken-Maes, Coca Cola, Ghelamco, Gourmet Invent, De Ceuster Meststoffen en Jako

Budget: 16,5 miljoen euro

Aantal Belgische internationals: 28

Totaal aantal interlands: 173

Speler met de meeste interlands: Richard Orlans, 21 (1955-58, persoonlijk totaal: 21)

DOOR RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier