Ann Wauters laat de nationale ploeg even links liggen.

In eigen land blijft de Waaslandse populair, ondanks het feit dat Ann Wauters (28) al sinds 1998 niet meer in onze competitie speelt en eigenlijk maar heel even in België actief was (bij Osiris Aalst). Telkens wanneer ze in België komt spelen, of in de buurt ervan, rukt er een vijftigtal trouwe Vlaamse supporters uit om te gaan supporteren.

Zo ook vorige week woensdag toen het machtige CSKA Moskou, de Russische miljoenenploeg van Wauters, op bezoek moest bij Villeneuve d’Ascq in het kader van de Euroliga. CSKA, dat deze campagne al tweemaal verloor in de Euroliga, kende heel wat moeite met de Fransen. De Russen wonnen uiteindelijk wel met 79-88, vooral dankzij een schitterende Wauters, die goed was voor 23 punten en 11 rebounds. “We zijn minder dominant dan de vorige jaren”, geeft ze toe. “We zagen zowel Amaya Valdemoro (naar Valencia) als Maria Stepanova (naar Ekaterinenburg) vertrekken. Op dit moment moeten we erkennen dat Spartak Moskou en Ekaterinenburg sterker zijn dan wij. Ons plaatsen voor de Final Four zou al een exploot zijn.”

Ondanks de mindere gang van zaken de laatste maanden heeft Ann Wauters er een mooi en boeiend jaar op zitten. Afgelopen zomer speelde ze met de San Antonio Silver Stars de finale van de WNBA play-off. “Daar heb ik zowat alles meegemaakt”, vertelt de viervoudige Europese speelster van het jaar. “Er was de euforie bij het bereiken van de finale, wat pas in laatste instantie gebeurde. Vervolgens de ontgoocheling dat we onze kans in de finale lieten schieten tegen Detroit, een ploeg die we in het reguliere kampioenschap driemaal geklopt hadden. Maar goed, achteraf blijven enkel de goede herinneringen over. Na het WNBA-seizoen ben ik meteen naar CSKA Moskou teruggekeerd, samen met mijn ploegmaat Becky Hammon, die trouwens bij Detroit speelde.”

Haar drukke schema van het voorbije jaar zorgt ook wel voor negatief nieuws binnen de Belgische basketbalwereld: Ann Wauters besliste dat ze niet zal meedoen tijdens de EK-kwalificatiewedstrijden van de Belgian Cats in januari tegen Kroatië en Italië. “Ik heb net de verantwoordelijken van de nationale ploeg ingelicht”, zegt ze. “Ik heb echt nood aan rust.”

Het positieve nieuws voor het Belgische basketbal is dan weer dat Wauters bij de drie genomineerden hoort voor de trofee van Sportvrouw van het Jaar, samen met Kim Gevaert en Tia Hellebaut. “Ik ben heel trots op die nominatie,” weet Wauters, “maar ik besef dat de concurrentie zwaar is: Tia Hellebaut schitterde op de Olympische Spelen. Ik kan trouwens toch niet aanwezig zijn op het gala, ik heb die avond wedstrijd tegen Ekaterinenburg.” De uitreiking vindt op 14 december plaats in het Casino van Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier