Borussia Dortmund kreeg 100 miljoen euro van een Londense zakenman.

De kraker tussen Borussia Dortmund en Schalke 04, in Duitsland steevast aangekondigd als dé authentieke Ruhrpott-Knaller, betekende vrijdag de start van de tweede competitiehelft in de Bundesliga. Een paar dagen ervoor had Dortmund-manager Michael Meier (54) nog aan de alarmbel getrokken. Hij liet weten dat zijn club dringend nood had aan een financiële injectie. Er dreigt door de vroege uitschakeling in de Champions League immers straks een tekort van vijftig miljoen euro.

Maar plots kwam er het bericht dat de liquiditeitspositie van de club niet langer in gevaar was. Stephen Schechter, een financieel makelaar uit Londen, was immers bereid gevonden om een lening van 100 miljoen euro te geven. “Wat bewijst dat we nog niet failliet zijn, want anders hadden we die niet rond kunnen krijgen”, triomfeerde Meier. Schechter, die het geld verzamelde via contacten bij 120 financiële instituten in New York en Londen, deed in het verleden een soortgelijke actie bij Schalke 04 (ter waarde van 85 miljoen euro) en overweegt hetzelfde bij Hertha BSC.

Het kapitaal zal volgens Meier worden geïnvesteerd in de infrastructuur en trainingsaccomodatie. Een drogreden, om het bestuur – waar een meerderheid de transactie met Schechter afkeurde – te paaien. Zij vrezen dat het geld aan nieuwkomers zal worden uitgegeven. Voorzitter Gerd Niebaum zag ondertussen een transfer van Tomas Rosicky (jaarsalaris : 3,5 miljoen euro) naar Chelsea afspringen en moet dringend besparen. Het ziet er sterk naar uit dat de Braziliaanse connectie het gelag zal betalen. Marcio Amoroso blijft met 4,5 miljoen euro de grootverdiener, terwijl naast Christian Wörns (4 miljoen euro) ook Flavio Conceiçao (3,5 miljoen euro) en Dede (2 miljoen euro) in het verleden megadeals afsloten. Eerder moesten ze al twintig procent op hun loon inleveren, waarschijnlijk volgt aan het einde van het seizoen ook een vertrek.

TOMASZ KLOS (30) speelt niet langer voor FC Keulen. De Pool verhuisde naar Wisla Krakau. ÜMIT DAVALA (30), die dit seizoen door Inter werd uitgeleend aan Werder Bremen, verkreeg zijn vrijheid. De Turk tekende prompt een contract tot 2006. TOMISLAV MARIC (31) maakt het seizoen vol bij Borussia Mönchengladbach. De Kroatische aanvaller wordt gehuurd van VfL Wolfsburg. Na Thomas Broich (Wacker Burghausen) en Rubén (Real Madrid) de derde aanwinst voor de ploeg van Joris Van Hout. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Ailton (Werder Bremen) 16 goals ; 2. Max (Hansa Rostock) 12 goals ; 3. Hashemian (Bochum), Makaay (Bayern München) 11 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier