Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Maandag 20/03

We moeten het durven zeggen zoals het is : er zijn weinig bondsvoorzitters die in ingewikkelde kwesties als de zaak-Ye even krachtig zijn opgetreden als Jan Peeters. Als Jan hiermee niet met stip onze volgende top 100 van het Belgische voetbal binnenraast, dan zullen wij moeten gewagen van verregaande partijdigheid van de jury.

Zheyun Ye zelf verwachten we in de eerste tien van die top 100. Hij heeft de modale Belgische verdediger een gouden dienst bewezen. Zelfs de domste gaffel zal ondertussen wel begrepen hebben hoe je in twee, drie weken tijd ‘binnen’ kan zijn voor de rest van je leven. Je hebt daarvoor geen Chinees of Allatta vandoen. Vanop een buitenlands e-mailadres een kennis laten inzetten, niet overdrijven, en één keer de buitenspelval verkeerd openstellen, meer is er niet nodig. En geen interviews geven aan Jan Hauspie.

Woensdag 22/03

Spuwen naar een tegenstander, en vervolgens je shirt uittrekken en in het gelaat van de scheidsrechter wrijven, kan men veel erger doen op een voetbalveld ?

Zeker, dat kan. Hier enkele tips. Men kan, bijvoorbeeld, een elleboogstoot geven aan de referee of aan zijn oor trekken, maar dat is al niet meer origineel. Wél nieuw zou zijn om een pistool uit de kousen te halen, en de arbiter dood te schieten. Men kan een flacon brandend zuur in zijn hemd gieten. Of een giftige spin. Men kan zijn halsslagader door bijten, zoals Mamadou Keré deed bij Gert Verheyen. Spectaculair en efficiënt is ook om vanop het veld een clusterbom in het vak met bezoekende supporters te gooien.

Er is dus véél erger mogelijk dan wat Sérgio Conceição deed. Hopelijk houdt het sportcomité daar rekening mee. De directie van Standard heeft de arme Portugees al streng genoeg gestraft : bij herhaling van zijn wangedrag zal hem de aanvoerdersband worden afgenomen ! U leest het goed : als Sérgio nog een keer een tegenstander in het gelaat spuwt, daarna zijn shirtje uittrekt en het in het gezicht van de scheidsrechter gooit, mag hij geen kapitein meer zijn van Standard. Dit gaat wel erg ver naturlijk. Het is wachten op een reactie van professor Blanpain.

Donderdag 23/03

Conceição had zich beter verdiept in de glorierijke geschiedenis van zijn club. Louis Pilot ! De Luxemburger, keerborstel van het beste elftal dat ooit tussen Belgische lijnen heeft gestaan. Met de legendarische achterhoede : Piot, Beurlet, Dewalque, Jeck, Thissen. Daarvoor stond Pilot. Niemand raakte zonder blessure voorbij Louis Pilot. En als het per ongeluk toch een keer gebeurde, omdat Louis zich had misstapt of even afgeleid was, dan botste men pas echt op een betonnen muur.

Maar nooit maakte Pilot misbaar. Integendeel, Louis was de beleefdste speler op de Belgische velden. Vóór de match nam trainer René Hauss hem even apart, en legde uit wat van hem werd verwacht : ‘Vandaag moet je Paul Van Himst uit de match houden.’ Pilot informeerde dan naar het rugnummer van die Van Himst, ging hem voor de aftrap een hand geven en een prettige wedstrijd toewensen, en schopte hem na vier minuten doormidden.

Van Himst lag nauwelijks in het naar hem genoemde gazon, of Pilot was zich al komen verontschuldigen voor zijn onbeholpenheid, verzekerde dat hij het niet opzettelijk had gedaan, en overtuigde de scheidsrechter dat hij niet moest aarzelen hem in zijn boekje te noteren, want het was wel degelijk zíjn schuld geweest dat mijnheer Van Himst nu pijn had.

Als Van Himst lekker gegeten heeft, vertelt hij graag het verhaal van wat volgde : ‘Pierre Geys kwam mij vervangen en ikzelf werd de kleedkamer binnengedragen om de blessure te behandelen. Maar ik lag nog niet op de tafel van de kinesist of de deur zwaaide open : Pierre Geys. Pilot had ook hem eraf getrapt.’

Bij de rust kwam Louis dan zelf informeren hoe het ging en of hij eventueel iets kon doen, de vrouwen verwittigen of zo. En Standard won met 1-0. Penalty Kostedde na een schwalbe van Semmeling.

Vrijdag 24/03

De uitspraak van de week komt van Polle De Baeremaeker, die in Dwars door Vlaanderen samen met Walter Planckaert ei zo na zorgde voor een ongeluk dat de Belgische sport ongetwijfeld weer hoog in internationaal aanzien zou hebben gebracht. De Baeremaeker hierover in de krant : ‘Nooit zou ik iets doen wat niet mag.’

koen meulenaere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content