Geduld leidt Thor Hushovd naar de wereldtitel.

Met het beproefde recept waar de immer bezadigde Oscar Freire jarenlang het patent op had, veroverde Thor Hushovd (32) in Geelong als eerste Noor de regenboogtrui bij de profs. De beer uit Grim-stad bleef een dag in de wielen, hield vast aan zijn vooropgestelde tactiek en panikeerde nooit. Ondanks (of juist dankzij?) het feit dat hij met slechts twee ploegmaats aan de start stond.

Nog maar eens is gebleken dat geduld alles overwint op een WK. De gedoodverfde wereldkampioen Philippe Gilbert beschikte over een meer dan verdienstelijke ploeg, pakte zelf op indrukwekkende wijze uit, maar moest vrede nemen met de achttiende plaats. Het ontbrak de anders onverstoorbare Waal aan Scandinavische koelbloedigheid. Was het nodig dat de Belgen zo gejaagd achtervolgden op vijf vroege vluchters? Waarom reageerde Gilbert op een aanval van Björn Leukemans in de voorlaatste ronde? En waarom viel hij aan op de voorlaatste helling, terwijl hij vóór de wedstrijd met reden de laatste klim als ideale springplank had aangeduid?

Het antwoord ligt wellicht in de bijna ondraaglijke druk die de rol van topfavoriet met zich meebrengt. Op een WK, meer nog dan in gelijk welke koers, is die status een vergiftigd geschenk. Zonder die last had Gilbert gemakkelijker zijn krachten kunnen bundelen in één beslissende inspanning, zoals Hushovd en zoveel wereldkampioenen uit het verleden. Het is een ijzeren wielerwet: wie van het WK zijn belangrijkste doel maakt, houdt in de Vuelta maar beter de grootste schijnwerpers van zich af.

Toch snoerde Gilbert down-under ook enkele critici de mond. De vrees dat de kopman van Omega Pharma-Lotto zijn Vueltavorm niet zou kunnen aanhouden, bleek ongegrond. Zijn beslissing om weg te blijven uit de publicitair aantrekkelijke Tour was de enige juiste. Het stelde Gilbert in staat om met de nodige reserves het najaar aan te vatten en op de afspraak te zijn in Australië.

Mentale en fysieke frisheid waren zondag ook een doorslaggevende troef voor Hushovd, die in 1998 als belofte al wereldkampioen tijdrijden werd. Door ziekte en een sleutelbeenbreuk werkte de Noorse kampioen deze lente een relatief beperkt koersprogramma af. Daardoor kon hij in de voorbije Tour nooit echt aanspraak maken op een derde groene trui, maar wel zijn seizoen verlengen.

Hushovd komt volgend jaar uit voor Garmin, dat zijn huidige team Cervélo opslorpte. De machtsspurter wordt er ploegmaat van Tyler Farrar, een andere snelle man. De kans dat de twee elkaar voor de wielen zullen rijden, is echter klein. Hushovd, in het verleden winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad en Gent-Wevelgem, denkt eerder aan het voorjaar dan aan nieuw groen in de Tour. Hij droomt van Parijs-Roubaix, de wedstrijd waar hij van bij de beloften bewees veelzijdiger te zijn dan gelijk welke spurter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier