Allerlei affaires remmen Saint-Etienne af.

De club uit de Loirestreek beleeft een bijzonder moeilijke periode. Alles begon met de affaire rond Mustapha Bayal Sall die vanaf juli 2008 voor vier maanden geschorst is, omdat hij eerst bij het Noorse IK Start tekende en vervolgens van mening veranderde en alsnog zijn krabbel onder een contract bij Saint-Etienne zette.

Enkele weken later gooide L’Equipe Magazine een steen in de kikkerpoel met de melding dat er op 5 juni een onderzoek is ingesteld tegen covoorzitter Roland Romeyer wegens misbruik van sociale tegoeden en witwaspraktijken. Alles zou draaien om zijn zakenrelaties met Adao Carvalho, een zakenman die er door het gerecht van verdacht wordt 1 miljoen euro zwart geld in de club te hebben geïnvesteerd. Geld dat verduisterd zou zijn geweest ten nadele van de Franse instellingen Ursaff en Assedic, zowat de tegenhangers van het Riziv en de Rva in België. Romeyer verklaarde dadelijk dat hij het voorzitterschap van Saint-Etienne, dat hij deelt met Bernard Caïazzo, niet wil opgeven.

In die omstandigheden blijkt het voor de spelers niet evident om zich op het sportieve te concentreren. Om zijn spelers zoveel mogelijk te beschermen kondigde trainer Laurent Roussey een persstop af, zowel voor de technische staf als voor de spelers. Na het gelijkspel dat werd afgedwongen op het veld van Lorient, slaakte Saint-Etienne een zucht van verlichting. Maar dat belet niet dat iedereen het erover eens is dat de groeiplannen die de club in het hoofd had, door de affaires serieus kunnen worden afgeremd. Temeer omdat het team sinds het begin van de competitie vrij anoniem meedraait. Les Verts spelen ook niet Europees, zodat ze in feite weinig aandacht krijgen.

Het is dan ook niet toevallig dat nostalgie naar vergane gloriemomenten momenteel de boventoon voert. Het shirtje met reclame voor Manufrance en KB Jardin dat de ploeg droeg ten tijde van Dominique Rocheteau, en het truitje dat het team droeg toen het in 1976 de finale van EC I speelde in Glasgow, gingen als zoete broodjes over de toonbank. Vandaar dat de merchandisingafdeling van de club nu ook het truitje met de reclame voor Super Télé uit de periode 1979/81 weer op de markt brengt, de periode waarin een zekere Michel Platini het goede weer maakte bij de club.

Jan Koller (34, ex-Lokeren en Anderlecht) is de vijfde oudste speler in de Franse Ligue 1. De ranglijst wordt aangevoerd door Dominique Arribagé, de 36-jarige verdediger van Toulouse, vóór de even oude spits Lilian Laslandes, tegenwoordig aan de slag bij Nice.

FC Metz staat laatste. Het bestuur hield een spoedvergadering maar behoudt tot de winterstop het vertrouwen in trainer Francis de Taddeo.

Rafael Moura, de Braziliaanse spits van Lorient die deze zomer overkwam van Fluminense, verlaat tijdens de winterstop alweer Bretagne, omdat hij er niet kon aarden.

Pascal Praud, de vroegere journalist van TF1, wordt de nieuwe algemene directeur van tweedeklasser FC Nantes. Hij wordt er verantwoordelijk voor marketing en communicatie.

Patrick Kluivert (Rijsel) kondigde aan dat hij met Nederland graag aan de Olympische Spelen in Peking wil deelnemen.

Djibril Cissé, de spits van Marseille, wordt een van de gegeerde prooien op de transfermarkt. Lens toonde al interesse. Andere spelers die op veel belangstelling mogen rekenen, zijn Tulio De Melo (aanvaller, Le Mans), André-Pierre Gignac (spits bij Toulouse die sinds zijn komst vrij teleurstellend speelde), Pierre-Alain Frau (die weg mag bij PSG), Yoan Gouffran (flankspeler van Caen die door PSG al zes maanden het hof wordt gemaakt) en Guillaume Hoarau (de topschutter van tweede klasse van Le Havre).

Sébastien Puygrenier, de verdediger van Nancy, werd verkozen tot speler van de maand november. Hij gaat in de rangschikking Hatem Ben Arfa en Mamadou Niang, respectievelijk de spitsen van Lyon en Marseille, vooraf.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier