De favoriet haalde het zondag in de testwedstrijd in Tubeke: twee jaar nadat het degradeerde, promoveert RAEC Bergen weer naar de Jupiler Pro League.

Herhaalde oproepen dat veiligheidscamera’s alles en iedereen registreerden en dat wie niet achter de omheining zou blijven een zware boete en een stadionverbod riskeerde, mochten niet baten: na het laatste fluitsignaal overspoelde een rood-witte mensenzee het veld. Als al die Bergensupporters volgend seizoen de toegang tot het Stade Charles Tondreau verboden wordt, dan zal het zeker geen bezwaar zijn dat de overheid er nog maar de helft van de tribunes renoveerde.

De keuze om de testmatch tussen Bergen en Waasland-Beveren te laten plaatsgrijpen in het stadion van Tubeke was merkwaardig, want elk trokken de teams in hun laatste thuiswedstrijd meer volk dan er in het Leburtonstadion binnen kan. Overigens oogde de grasmat hobbelig. Maar het werd er niet minder spannend om. Pas in de 87e minuut viel de beslissing: Timmermans kopte toen een hoekschop van Zola binnen, nadat Bergen op voorsprong was gekomen via Jarju (42′) en Waasland-Beveren gelijkmaakte langs Bourabia (66′).

Vijf spelers van de basiself waarmee Bergen zondag Waasland-Beveren versloeg zijn Fransen: doelman Berthelin (34), de centrale verdedigers Dia (21) en Sapina (26), linksback Lepicier (25) en centrumspits Perbet (26). Drie ervan hebben een Afrikaanse nationaliteit: de Malinese verdedigende middenvelder N’Diaye (21), de Gambiaanse hangende spits Jarju (24) en de Congolese linksbuiten Zola (27). De resterende drie zijn Belgen: rechtsback Timmermans (28), centrale middenvelder Van Imschoot (29) en rechtsbuiten Matthijs (27). Van alle elf loopt het contract af; en Perbet is nog eigendom van Lokeren en N’Diaye van AA Gent. “De bedoeling is de kern grotendeels te behouden en er vijf, zes of zeven vaste waarden bij te halen”, zei sportief manager Dimitri Mbuyu. “Dat wordt moeilijk, want tot de start van de voorbereiding resten er ons maar drie weken meer en enkele van de jongens die ons in geval van promotie interesseerden, tekenden ondertussen al elders.”

Liftploeg

Straks wordt er in de stad van burgemeester, PS-voorzitter en formateur Elio Di Rupo dus weer eersteklassevoetbal gespeeld. Nog altijd is RAEC Bergen eigendom van de industrieel Domenico Leone, de baas van de in vuurvaste materialen, vastgoedontwikkeling en aansluitingen van nutsvoorzieningen gespecialiseerde groep SGI (Société de Gestion Industrielle). Onder zijn impuls steeg de club in 2002 voor het eerst in zijn geschiedenis naar de eerste klasse. Sindsdien was het een liftploeg tussen eerste en tweede:

-2002: promotie naar eerste

-2005: degradatie naar tweede

-2006: promotie naar eerste

-2009: degradatie naar tweede

-2011: promotie naar eerste

De bestuurstop is dezelfde gebleven: Domenico Leone en algemeen directeur Alain Lommers. Maar volgens de voorzitter zijn de slaagkansen gestegen. De club is beter gestructureerd en bemand dan bij de vorige promoties, toen hij zich nog in een opbouwfase bevond en helemaal niet klaar was voor volwaardig professionalisme, benadrukte hij de voorbije weken in interviews. Hij schat dat het budget nu naar 5,5 à 6 miljoen euro kan klimmen en beweert dat de tijd dat hijzelf in het voetbal leergeld betaalde voorbij is. Met andere woorden: om hun zakken te vullen, moeten spelers, trainers en makelaars voortaan niet meer bij hem zijn.

Ook de overeenkomst met Dennis van Wijk loopt af en Leone liet al weten dat hij niet tegen eender welke prijs met hem verder wil. Feit is dat Bergen de laatste vier jaar niet één keer het seizoen uitdeed met de trainer waarmee het aan de competitie begonnen was. Dat kost evenzeer geld. Momenteel circuleert de naam van Enzo Scifo als kandidaat-coach. “Er zijn bepaalde figuren die voor hem lobbyen bij de voorzitter”, zegt Van Wijk. “Met Scifo zelf heb ik geen probleem, maar wel met gasten die in het verleden bij hun eigen clubs niet bepaald schitterende dingen presteerden en nu in Bergen proberen invloed te krijgen.

“Maar de voorzitter omringde zich de voorbije jaren prima en is rustiger geworden met zijn emoties. Een belangrijke man om binnen de club ook als het eens wat moeilijker loopt de kalmte te bewaren, is Dimitri Mbuyu. Hij neemt beslissingen op basis van rationele argumenten. Als we tijdens de gesprekken op één lijn raken, wil ik hier graag blijven.”

Dat Leone dit het ideale moment om te promoveren noemt, komt eveneens omdat na La Louvière en Moeskroen nu ook Charleroi uit de eerste klasse is verdwenen. Het biedt meer commerciële mogelijkheden voor een club uit een stad van toch ruim 92.000 mensen en een provincie die met meer dan 1,3 miljoen inwoners de drukst bevolkte van het Waalse gewest is. Maar volgens sporteconoom Trudo Dejonghe zal het clubbeleid hoe dan ook het verschil moeten maken. “Wat in de cijfers opvalt, is dat Bergen in zijn laatste jaar in eerste slechts gemiddeld rond de 4000 toeschouwers trok”, zegt hij. “En: amper 1800 abonnees, van wie maar 1200 betalende – en niet meer dan 700 uit de stad zelf. Met een beetje een deftige werking moet je er gemakkelijk 4000 à 5000 kunnen werven. In elk geval is de tijd voorbij van te zitten wachten tot de mensen een abonnement komen kopen. Ook opvallend: hun abonnementsprijzen behoorden toen bij de duurste van eerste, terwijl het in een studentenstad en een regio met hogere werkloosheidscijfers en lagere gemiddelde inkomens juist andersom zou moeten zijn. En ten derde: het is een streek waar heel veel jeugdspelers te rekruteren zijn, maar hoeveel zie je er in de eerste ploeg? Nog altijd geen enkele, zelfs niet in tweede.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE & BREGT VERMEULEN – BEELDEN REPORTERS

De voorbije vier jaar deed Bergen niet één keer het seizoen uit met de trainer waarmee het aan de competitie begon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier