Arjen Robben loodste Nederland naar de tweede ronde op het WK. Zijn zesde eindtoernooi met Oranje is zeker niet het laatste, stelt de dertigjarige aanvaller vastberaden. ‘Voor mij geldt: hoe ouder, hoe fitter.’

De positieve ommezwaai was zijn winnende treffer in de Champions Leaguefinale tegen Borussia Dortmund, op 25 mei vorig jaar op Wembley. Daar rekende Arjen Robben af met de diepgewortelde frustratie van de verloren eindstrijd tegen Chelsea, een jaar daarvoor. Sindsdien heeft hij naar eigen zeggen veel meer ontspanning als voetballer. Dat laat hij elke week zien, eerst bij Bayern en nu op het WK. Hij flitst langs de vleugel en het plezier spat ervan af bij hem. Alsof hij weer dat jochie van zestien is, toen hij bij FC Groningen debuteerde in het profvoetbal. “Het voetbal is voorlopig alleen nog maar plezier voor mij en ik hoop dat dat altijd zo zal blijven”, sprak hij destijds.

Ook in Brazilië rent, juicht en geniet Robben. Het is hem op geen enkel moment aan te zien dat hij er net een zwaar topseizoen met zijn club heeft opzitten. Ook Luit Zwaneveld constateert dat. “Hij is zorgenvrij en kan voetballen op een manier die hem goed ligt. Ik merk aan zijn juichen hoe goed hij in zijn vel zit: na een doelpunt gaat hij helemaal uit zijn dak. Dat had-ie vroeger helemaal niet.” Als hoofd jeugdscouting van FC Groningen ontdekte de speurneus de destijds twaalfjarige Arjen Robben bij zijn club VV Bedum. Naar eigen zeggen had zijn grootmoeder Robben ook wel ontdekt. “Je kon aan alles zien dat hij een topper zou worden. Ik was eens in Zeist waar Arjen met Oranje U-15 speelde. Louis van Gaal was er ook. Hij zag Arjen spelen en zei tegen ons: ‘Dit wordt de beste linksbuiten na Rob Rensenbrink.’ Vond ik een mooie opmerking. Arjen is de oogappel van Van Gaal. Misschien neemt-ie hem na het WK wel mee naar Manchester United. Diep in mijn hart zou ik dat wel mooi vinden. Nu, zoveel jaren later, durf ik wel te zeggen dat Arjen beter is dan Rensenbrink. Op het WK zien we de drie beste spelers die in Europa spelen en misschien wel van de hele wereld: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Arjen Robben. Hoewel ik Messi een beetje overschat vind.”

Winnaarsmentaliteit

Erwin van de Looi, zijn voormalige ploeggenoot bij FC Groningen en intussen trainer van De Trots van het Noorden roemt de mentaliteit van Arjen Robben. “Hoe belangrijker de wedstrijd, des te meer zin Arjen heeft. Hij heeft een ongelooflijke winnaarsmentaliteit. Die heeft hij al van nature. Binnen de lijnen moet alles wijken voor de overwinning. Daarbuiten is hij heel anders, een rustige en sociale jongen. Ik heb geregeld contact met hem, dat geldt voor meer mensen bij de club. Arjen is erg betrokken bij FC Groningen. Rond de finale van de Europese play-offs tegen AZ wilde hij komen, maar had hij zelf een huldiging met Bayern na de bekerwinst. Voor en na de wedstrijd stuurde hij wel berichtjes. Ik betwijfel of hij hier ooit zal terugkeren als voetballer. Hij zal nog wel op het allerhoogste niveau blijven. Het lijkt wel alsof hij geen druk voelt. Hij is nog beter als het er echt om gaat. Hij was al belangrijk in Oranje, maar zoals hij zich heeft ontwikkeld en nu speelt, is hij onze beste speler. Sommige kwaliteiten had hij altijd al: fantastisch dribbelen, ondernemend, creatief. Daarna heeft hij steeds meer aan kracht gewonnen en dat in combinatie met zijn acties en snelheid, maakt hem uniek.”

Zowel bij Bayern als bij het Nederlandse elftal is hij de speler op wie de ploeg leunt. Een zeer gedreven speler die zijn demonen voorgoed heeft verbrand. “Al twee jaar zit het goed met mijn fitheid”, zegt Robben vergenoegd. “Vergelijk het maar eens met mijn generatiegenoten, die zijn er door fysieke problemen vaker uit geweest dan ik. Er is altijd veel gezegd en geschreven over mijn blessuregevoeligheid. Maar voor mij geldt: hoe ouder, hoe fitter. Daarom wordt het WK ook niet mijn laatste eindtoernooi.” Met andere woorden: ook het EK in Frankrijk over twee jaar en het WK in Rusland, twee jaar daarna, wil hij spelen. “Ik zou niet weten waarom ik niet zou doorgaan als ik fit blijf en van waarde ben voor Nederland. Ik heb het gevoel dat ik nog wel drie tot vier jaar meekan op dit niveau.”

Engels programma

Meer mensen in zijn directe omgeving zijn ervan overtuigd dat Robben nog wel vier jaar op het hoogste niveau kan spelen. “En misschien nog wel langer, zo goed zit hij fysiek in elkaar. Al twaalf jaar lang draait Arjen een Engels programma, met drie topwedstrijden per week. Voorheen dacht hij altijd honderd procent te moeten geven, terwijl dat niet steeds nodig is. Het kan soms ook op tachtig procent. Door zijn enorme explosiviteit ging het in het verleden vaak mis. Vaak een spierscheur. Als hij nu iets voelt, geeft hij dat meteen aan en stapt hij van het veld.”

Aan het woord is Hub Westhovens. Ver verwijderd van het volle licht waarin Robben schittert, is de 56-jarige Limburgse osteopaat zijn stille kracht. Als Robben hem belt, vanwege wat kleine klachten, stapt hij meteen op het vliegtuig naar München. Een hotelkamer hoeft hij niet te boeken. Hij behandelt Robben thuis en mag blijven slapen in de logeerkamer. De volgende ochtend vertrekt hij alweer, in alle vroegte.

Westhovens methode is gebaseerd op het totale lichaam als belangrijke signalerende factor. Symptomen wijzen op een verstoorde functie die op zijn beurt wordt veroorzaakt door een structurele stoornis. Hij leert zijn patiënten te luisteren naar hun lichaam. Volgens de aloude wijsheid: voorkomen is beter dan genezen. In Nederland werkt hij voor PSV en al negen jaar voor FC Twente. Robben kwam met de wonderdokter in contact na een tip van Fred Rutten. Hij was al lang geblesseerd en ten einde raad ging hij naar Hub Westhovens, die hem vervolgens na twee behandelingen weer fit kreeg.

Wat hij Robben bijbracht, is naar eigen zeggen treffend samen te vatten als lichaamsbewustwording. “Als er iets is, hoe klein ook, gaan we het meteen corrigeren. Eén keer heeft hij zijn lijf geforceerd, na een klap tegen de boarding waarbij hij een schaambeenontsteking opliep, dat was in 2011. Hij was hard nodig voor de ploeg, ging door en daarom was hij uiteindelijk lang uit roulatie. Alles wat ik doe gaat in overleg met de medische staf van Bayern. Met dokter Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt van Bayern werk ik uitstekend samen. Eerst had hij iets van: nou, laat maar eens zien dan. Inmiddels sta ik niet alleen Arjen Robben bij, maar de hele selectie van Bayern.”

In Brazilië is hij niet. “Arjen zou mij wel graag in de buurt willen hebben, maar het is niet werkbaar voor de medische staf van de KNVB als elke speler zijn eigen therapeut mee zou nemen.”

Derde WK

Het WK is voor Arjen Robben al zijn zesde eindtoernooi als soldaat van Oranje. “Mijn derde WK alweer. Ik ben daar trots op, maar ik blijf hongerig”, zegt hij stellig. “Het EK van 2004 was ook bijzonder, omdat het mijn eerste grote toernooi was. Het vorige WK, in Zuid-Afrika, beschouw ik als een hoogtepunt. We verloren weliswaar de finale van Spanje, die ik had kunnen beslissen, maar het was een unieke periode met het Nederlands elftal. Wat we daar presteerden, hoe we voor elkaar én met elkaar werkten; alles klopte. Tijdens een eindronde win je alleen als het collectief op en top is.”

Resoluut wuift hij dan ook de in Nederland heersende opinie weg dat Oranje in Brazilië afhankelijk is van Robin van Persie en hemzelf. Het gaat niet om individualisten. Dat soort spelers kan pas het verschil maken als er sprake is van een hecht team. “Dan kun je ver komen. Dat was het mooie van het WK van 2010. Het gaat er toch om dat de organisatie klopt, dat je weinig weggeeft en vervolgens zelf kansen creëert en scoort. Dan ben je een topploeg. Lionel Messi kan het ook niet alleen, hij is ook afhankelijk van de ploeg waarin hij speelt en dat alles daarin klopt. Anders kan ook hij niet opvallen.”

In het Bayern van trainer Pep Guardiola draait in eerste instantie alles om het team. Pas als alle raderwieltjes goed functioneren, kunnen de vedetten Arjen Robben en Franck Ribéry excelleren. Onder Jupp Heynckes speelde de ploeg over het algemeen countervoetbal en was het juist afhankelijk van de individuele klasse van Robben en Ribéry. De Nederlandse bondscoach Louis van Gaal stapte kort voor de WK-voorbereiding over op een andere speelwijze, van 4-3-3 naar 5-3-2. “Ach, mij zegt het niet zoveel, systemen”, haalt Robben zijn schouders op. “Het gaat erom: hoe voert iedereen in de ploeg zijn taken uit? Je moet het met elkaar doen, dat blijf ik tegen iedereen zeggen. Ik wil gewoon voetballen en heb mijn vrijheid nodig. Natuurlijk sta ik het liefst rechts aan de buitenkant. Maar ik heb dit seizoen bij Bayern in de spits gespeeld en ook als nummer 10 erachter. Bij een grote club ben je sowieso gewend om meerdere systemen te voetballen. Ik vind dat prima. Daarnaast denk ik dat de coach naar een ploeg en de spelers moet kijken om daarop zijn speelwijze af te stemmen. En dat doet Louis van Gaal.”

Mentaal sterk

Luit Zwaneveld meent dat zijn voormalige pupil in het nieuwe systeem bij uitstek tot wasdom komt. Beter nog dan in de 4-3-3-tactiek. “Arjen kan op zich overal spelen, maar in dit systeem zeker en helemaal op het WK. Je moet hem niet in een vast patroon verstoppen op een vleugel. Geef Arjen de vrijheid, laat hem veel aan de bal komen, dan maakt hij het verschil.”

Volgens Erwin van de Looi maakt het niet uit waar een trainer Robben neerzet, hij presteert overal. “Dat 5-3-2-systeem is bedoeld om het achterin beter voor elkaar te krijgen, zodat de ploeg meer stabiliteit krijgt. Arjen kan vanaf rechts, links en centraal achter de spits spelen. Overal passeert hij mensen, maakt hij zijn acties naar de goal en hij heeft ook een goed gevoel voor het kiezen van de juiste positie. Onze aanvallers zijn van wereldklasse.”

Mentaal is de aanvaller altijd al sterk geweest. Nog nooit heeft Robben zich gek laten maken door wie of wat dan ook, vastberaden en stoïcijns als hij is. Tegenwoordig is hij volledig in balans. In alle opzichten voelt de speler zich met zijn gezin helemaal op zijn gemak in München. Bewust verlengde hij zijn contract tot medio 2017, waarna club en speler in onderling overleg zullen bepalen of ze nog een jaar met elkaar verder gaan. Bayern is wel de laatste profclub van Arjen Robben. Een transfer naar Manchester United is volgens hem geen optie. “Ik blijf bij Bayern, klaar. Ik heb pas mijn contract verlengd, ik heb het er geweldig naar mijn zin. Natuurlijk, met Louis van Gaal heb ik een fantastische periode bij Bayern gehad en ik weet wat ik aan hem heb. Hij is heel belangrijk voor mijn carrière. Louis van Gaal en Pep Guardiola zijn de beste trainers met wie ik heb gewerkt.”

DOOR ANTON LIPPOLD

“Ach, mij zegt het niet zoveel, systemen. Het gaat erom: hoe voert iedereen in de ploeg zijn taken uit?” Arjen Robben

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier