Nu ook voorzitter KV Mechelen overboord

Wist Johan Timmermans meer dan hij eerst liet uitschijnen? © BELGAIMAGE

KV Mechelen viert zijn periodetitel in 1B zonder voorzitter; Johan Timmermans legde zijn mandaat neer in het kader van het matchfixingdossier.

Advocaat Johan Timmermans (61) stopte vorige week donderdag als voorzitter van KV Mechelen. ‘Vrijwillig’, naar eigen zeggen, maar zijn beslissing past in de heisa waarin Malinois sinds vorige maand is beland. Het federaal parket beschikt over aanwijzingen van private omkoping bij onder meer KV Mechelen – Waasland-Beveren op speeldag 30 van vorig seizoen. Er is sprake van initiatieven vanuit Malinois en via onder anderen makelaar Dejan Veljkovic. Bij KV werden hoofdaandeelhouder Olivier Somers, sportief directeur Stefaan Vanroy en financieel directeur Thierry Steemans opgepakt en in verdenking gesteld. De eerste twee zijn intussen weer vrij onder voorwaarden.

Timmermans sprak al snel van ‘initiatieven die blijkbaar genomen zijn door individuen’, maar naarmate de zaak zich verder ontplooide, kwam ook hijzelf in de verdrukking. Op 17 oktober 2018 schetste dit blad hoe de voorzitter, als eindverantwoordelijke, sinds 2014 de bevoorrechte positie van Veljkovic bij KV altijd fel verdedigde, hoewel de Serviër toen al een louche reputatie had. Diezelfde week moest ook Timmermans plots naar een verhoor. Hij werd niet aangehouden noch in verdenking gesteld, maar almaar meer fans gingen ook zijn rol met argusogen bekijken.

Dat werd nog erger toen de krant Het Nieuwsblad – naar eigen zeggen op basis van de telefoontaps van het onderzoek – volgend gesprek tussen Steemans en de voorzitter van KV reconstrueerde: Steemans: ‘Gisteren heb ik Olivier Swolfs (financieel directeur van Waasland-Beveren, nvdr) ontmoet. Over zondag (de match tegen Waasland-Beveren, nvdr) mag je gerust zijn. (…) Beveren heeft gezegd dat het absoluut wil meewerken. We zijn er volop mee bezig.’ Timmermans: ‘Gaan hun spelers allemaal spelen? Je begrijpt wat ik bedoel.’ Volgens het Franstalige dagblad Le Soir, dat naar eigen zeggen ook citeerde uit de taps, ging een conversatie tussen Steemans en Timmermans als volgt: Walter (Mortelmans, andere makelaar die goed thuis was bij KV), die vijf spelers heeft bij Waasland, speelt het spel mee’, lost Steemans tegenover zijn voorzitter. Sindsdien leeft de indruk dat Timmermans ten minste meer wist dan hij eerst liet uitschijnen.

Hoewel zijn functie in de nieuwe nv van KV vooral ceremonieel was geworden, is het vertrek van Timmermans toch een keerpunt. Het voltallige kwartet dat KV sinds de vereffening in 2002/03 meer dan een decennium leidde, is nu naar de achtergrond verdwenen. Eerst zette toenmalig sportief directeur Fi Vanhoof – als zeventiger de schijnwerpers moe – in 2015 een stap terug. Hij werkt wel nog in de scouting. In mei 2018 was er de exit van (commercieel) manager Marc Faes, die op een zijspoor was beland sinds de intrede van de investeerders Olivier Somers en Dieter Penninckx. En Steemans is officieel nog aan boord, maar het is moeilijk denkbaar dat hij nog kan terugkeren als hij vrijkomt.

Dé vraag nu is wie KV in de toekomst gaat leiden. Ook in het geval van Somers en Vanroy is het immers niet evident dat zij verder kunnen bij KV. En Penninckx was van meet af aan niet happig op een actieve hoofdrol.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier