Noliko Maaseik kan vanavond kampioen worden.

Straks valt mogelijk het doek over het Belgische Liga A-seizoen 2010/11. Noliko Maaseik kan immers zijn dertiende titel pakken mits winst tegen VC Euphony Asse-Lennik, nadat het de Vlaams-Brabanders afgelopen donderdag op een 2-1-achterstand zette in de finale van de play-offs. Om die voorsprong te bekomen, moest Maaseik wel tot het uiterste gaan. De Limburgers verloren de twee eerste sets. Ze leken af te stevenen op de eerste thuisnederlaag van het seizoen. Onder meer dankzij de inbreng van Jo Van Decraen kon Maaseik het tij nog keren.

Van Decraen, bezig aan een erg sterk seizoen, raakte tijdens de play-offs geblesseerd aan de schouder en is aanvallend nauwelijks inzetbaar. Maar in blok en qua ‘spirit’ kan hij nog altijd een meerwaarde betekenen. “Ik deed wat ik kon”, klinkt de (sinds vandaag) 29-jarige middenman zoals altijd bescheiden. “En ik ben tevreden dat ik de ploeg kan helpen, maar nog meer als we vlot met 3-0 winnen en ik aan de kant mag blijven.” Volgende maand volgt voor Van Decraen, die nog een contract heeft voor een jaar en dat naar alle waarschijnlijkheid ook zal uitdoen, op zijn minst een kijkoperatie, want “ondanks het vele oefenen, merk ik maar weinig vooruitgang. Ik zou graag het EK halen in september, maar ik mag er mijn carrière niet voor in gevaar brengen.”

Alvorens dat EK begint, volgt nog de voortzetting van de titelstrijd, een ontknoping die spannender is dan vooraf aangekondigd. “Lennik speelt gewoon goed volleybal. Wij ook, maar we kennen iets te veel dipmomenten. Onder druk doet Maaseik het volgens mij heel goed. Maar als je dan bijvoorbeeld een kloof van pakweg acht punten slaat, dan verslapt de aandacht wat – ook al gaat het om een belangrijke wedstrijd als de play-off-finale – met als gevolg dat er steeds meer fouten in ons spel sluipen.”

In de vierde wedstrijd verwacht Van Decraen niet dat Maaseik zich aan dezelfde fouten zal bezondigen, “want we kunnen kampioen worden in deze match. Niemand van ons heeft Lennik op geen enkel moment onderschat, ook nu niet. Ze verdienen de finaleplaats, want ze beschikken over veel talent op alle posities, zowel met als zonder Tony Krolis. Winnen in het Molenbos is dus zeker niet evident. Maar Lennik is bij deze gewaarschuwd: ze mogen zich verwachten aan een Maaseik dat op en top scherp zal staan.”

DOOR ROEL VAN DEN BROECK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier