Manchester United moet op zoek naar een nieuwe publiekslieveling.

Marius Mitu speelt bij Lierse met nummer 99, David Beckham straks misschien met 77. Becks liet een tijdje terug het nummer 7 op de arm tatoeëren, maar bij Real, zijn nieuwe club, draagt Raúl dat nummer. En die is onaantastbaar. Een dubbele 7 lijkt een mooi alternatief voor een man die, niet geheel zonder toeval, onmiddellijk na het afsluiten van de transfer naar Azië vloog, om daar een tournee te maken die hem achtereenvolgens in Japan, Maleisië, Vietnam en Thailand bracht. Zijn debuut op het veld voor Real maakt Beckham op 2 augustus. In China. Of hoe een transfer van een voetballer meer met marketing te maken heeft dan met een fijne techniek.

Vijfentwintig miljoen euro, dat verdient United zeker aan de transfer van de speler die 28 is en nog twee jaar onder contract lag. De overige 10 miljoen euro die in de deal werd afgesproken, moet de Koninklijke alleen betalen als het de komende vier jaar de Champions League haalt : 1,25 miljoen euro als het zich plaatst voor het kampioenenbal en per seizoen nog eens 1,25 miljoen euro als het daarin de kwartfinales haalt. In principe mag de kassier van United op beide oren slapen : sinds 1998 is Real daar elk seizoen in geslaagd.

Beckham zelf wordt er ook niet armer van. Voor vier seizoenen, zo wisten de Spaanse en Britse pers, krijgt de Engelsman een goeie 24 miljoen euro. Het vaste sterrensalaris bij Real. Hij moet wel de helft van zijn sponsordeals afstaan aan Real, net zoals alle andere spelers. Volgens de Engelse pers raadden Bobby Robson en Terry Venables, beiden ex-coaches van Barcelona, Beckham nog wel aan om naar Barça te gaan, maar daar had de England Captain geen oren naar. In een eerste fase was er sprake van een soort ruil, maar Alex Ferguson kreeg Makélélé niet, vond Geremi (uitgeleend aan Middlesbrough) niet goed genoeg en hoorde dat Roberto Carlos evenmin te koop was. Dus werd het een deal met alleen euro’s.

De fans stonden op hun achterste poten toen het nieuws bekend raakte. Volgens Peter Kenyon was de transfer een noodzaak. Toen hij in mei praatte over een contractverlenging, stond Beckham weigerachtig, wat Kenyon deed vrezen dat hij over twee jaar misschien wel gratis zou vertrekken. Een uitleg die overigens niemand wilde geloven, want al veel langer dan mei onderhandelde Kenyon met Real. Het is overigens niet de eerste keer dat Ferguson een bij de fans populaire speler verkoopt. Eerder gebeurde dat al met Paul Ince en Jaap Stam. Maar telkens wist de manager met successen op het veld het protest bij die verkopen in de kiem te smoren.

Hij liet de fans wel weten naar versterking uit te kijken voor het elftal. Dat zal moeten, en het liefst met een klinkende naam ( Ronaldinho, al is die officieel niet te koop volgens PSG), want de vijandschap is groot. Opmerkelijk genoeg ging het aandeel van United op de beurs prompt de hoogte in. “Zo’n transfersom in tijden van crisis werkt altijd goed”, was de analyse daar. De koning is dood, leve de koning. Ook in voetballand. (PTK)

SVEN-GÖRAN ERIKSSON liet via zijn manager weten dat hij zijn job als bondscoach van Engeland niet opgeeft om Real Madrid te coachen. HARRY KEWELL (Leeds) kan naar Leeds en Barcelona. DEJANSTEFANOVIC (ex-Sheffield Wednesday, vorig seizoen Vitesse) verhuist naar Portsmouth. Hij is 28, kostte naar verluidt 2,5 miljoen euro en tekende voor drie seizoenen. PIERRE VAN HOOIJDONK (Feyenoord) diende een schadeclaim in tegen Nottingham Forest. (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier