Ronaldinho bewees zijn waarde voor Milan al.

Vorige donderdag nog toonde Ronaldinho dat hij ook sportief een meerwaarde biedt voor AC Milan. In de slotminuut maakte de Braziliaan, die na een uur inviel, de winning goal tegen Braga, waarmee Milan aan de leiding komt in groep E van de UEFA Cup. “Alleen een fenomeen maakte vandaag het verschil”, merkte de Bragacoach droog op.

Eerder had de 28-jarige dribbelkont een aandeel in de zegetreffer tegen Napoli (zijn vrije trap werd in eigen doel gedevieerd), waardoor Milan voor het eerst in vier jaar weer aan de leiding van de Serie A kwam.

Niet alleen op het veld toonde de Braziliaan zich een aanwinst. Een paar weken geleden gingen van zijn truitje met nummer 80 al 18.000 exemplaren over de toonbank, waardoor het aantal verkochte Milantruitjes veertig procent hoger lag dan gewoonlijk op dit tijdstip. De club heeft met 43.000 abonnementen ook het clubrecord gebroken. De commerciële ruimte in het stadion is, voor het eerst, sinds eind september helemaal volgeboekt.

Drie jaar al probeerde Milan Ronaldinho aan te trekken. In de lente leek de transfer nog te mislukken toen Milan Mathieu Flamini aantrok. Het was de één of de ander, zei voorzitter Adriano Galliani. Mist spuiten heet zoiets, want korte tijd later dokte Milan toch 21 miljoen euro voor de speler die na vijf jaar Barcelona uit de gratie was geraakt door blessures en een mindere vorm. Bij Milan verdient de sterspeler acht miljoen euro per jaar.

Samen met Frank Rijkaard was Ronaldinho de moeilijkste transfer die hij ooit deed, gaf Galliani toe. Alleen omdat Silvio Berlusconi bleef aandringen, zette hij door. Ronaldinho werd pas gehaald toen Chelsea niet bereid bleek Andriy Shevchenko te laten gaan. Later mocht de Oekraïense international toch weg en haalde Milan hém er ook bij, waardoor het in aanvallend opzicht weelde kent. Al in zijn competitiedebuut scoorde de Braziliaan, maar dat was minder groot nieuws dan de nederlaag van Milan tegen Bologna.

Sindsdien gaat het beter met Ronaldinho én Milan. De Braziliaan voelt zich gelukkig en gerespecteerd in zijn nieuwe club. In zijn huis aan het meer van Varese vindt de Zuid-Amerikaan de nodige rust.

Na Palermo veranderden nog twee eersteklassers van trainer, toevallig beide nieuwkomers in de Serie A. Bij Bologna, de club van Gaby Mudingayi, moet DanieleArrigone plaatsmaken voor een debutant: Sinisa Mihajlovic (39), die zijn contract als assistent-trainer bij Inter liet ontbinden en een verbintenis tekende tot 2011 – op voorwaarde dat de Serviër dit seizoen het behoud verzekert. Op zijn eerste trainingsdag kreeg Mihajlovic al het bezoek van zijn vriend Roberto Mancini, zelf in een ver verleden speler van Bologna.

Ook Chievo heeft een nieuwe trainer. Giuseppe Iachini, die de club uit Verona al na één jaar terugvoerde naar de hoogste klasse, wordt vervangen door Domenico Di Carlo. De 44-jarige Di Carlo werd vorig seizoen doorgestuurd bij Parma toen die club nog niet op een degradatieplaats stond. Later degradeerde Parma wel naar de Serie B.

Filippo Inzaghi (35), aan zijn achtste seizoen bezig met AC Milan, verlengde zijn contract met één jaar, tot 2010. Voorheen voetbalde de sluipschutter vier jaar voor Juventus, één jaar bij Atalanta Bergamo en één seizoen bij Parma.

Ronaldo bedankte vriendelijk voor een bod dat de Toscaanse eersteklasser Siena hem deed. Die had de Braziliaanse spits een resultaatgericht contract aangeboden: per doelpunt zou de 32-jarige spits, die op 13 februari bij Milan met een knieblessure uitviel en in Brazilië aan zijn revalidatie werkt, 98.000 euro betaald krijgen. Eind dit jaar zou Ronaldo, momenteel zonder club, weer speelklaar zijn.

Alessandro Nesta (32), ook van Milan, blijft sukkelen met rugproblemen en mag van de club revalideren in Miami, waar de verdediger een huis én een arts ter beschikking heeft. Nesta viel uit op 13 juli, keerde even terug als bankzitter op 19 oktober, maar viel daarna weer uit.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier