Ook Reggina probeert het met een nieuwe trainer.

Nevio Orlandini is al de vijfde coach die dit seizoen moest opstappen in de Serie A. Een week eerder stuurde Torino zijn trainer door, daarvoor deden Palermo, Bologna en Chievo hetzelfde.

De 54-jarige Orlandini was voor het eerst aan de slag als hoofdtrainer in de Serie A. Hij werkte al sinds 1989 voor Reggina en bekleedde er verschillende functies. In maart mocht hij als hoofdtrainer aan de slag, toen Renzo Ulivieri ontslagen werd. Vorig seizoen versleet Reggina maar liefst drie trainers.

Omdat Orlandini de ploeg in eerste hield, mocht hij blijven, tot vorige week. Zijn grootste fout was dat hij accepteerde aan de slag te gaan met een kern die onvoldoende inhoud heeft voor een verlengd verblijf op het hoogste niveau. Reggina heeft bijvoorbeeld de meest gepasseerde verdediging in de Serie A. Orlandini’s opvolger, Giuseppe Pillon (52), was vrij nadat zijn contract bij tweedeklasser Treviso na vorig seizoen niet verlengd werd. Pillon trainde eerder Chievo in de Serie A, dat zich na de sportieve straffen van Juventus en co in de fraudezaak van dat jaar plaatste voor de voorronde van de Champions League, maar uitgeschakeld werd door Levski Sofia.

Sinds ze in 1999 voor het eerst in hun bestaan naar de Serie A promoveerden, kon de club uit het zuiden (Reggio Calabria is met 180.000 inwoners de achttiende grootste stad in Italië en ligt amper een paar kilometer van Sicilië, bijna recht tegenover Messina) alleen nog maar tegen de degradatie vechten. Sterke man is eigenaar Pasquale Foti, die de club zeventien jaar geleden in de derde klasse overnam. Twee jaar na de eerste promotie degradeerde Reggina, om na één jaar al terug te keren. Een veertiende plaats was het beste resultaat ooit voor de club die vorig jaar het zestiende budget qua spelerssalarissen hanteerde. Dat gebeurde in het seizoen 2002/03 en, verrassend genoeg, ook in 2006/07. Dat seizoen kreeg de club in het voetbalschandaal elf strafpunten aangesmeerd. Niemand gaf Reggina, dat geen bekende voetballers onder contract had, een kans op het behoud. Uiteindelijk lukte het toch.

Napoli bereikte met zijn steraanvaller Ezequiel Lavezzi (23, aan zijn tweede seizoen bezig) een akkoord over een verlengde samenwerking voor een hoger salaris. Lavezzi, die nog een contract had tot 2013, voelde zich met een jaarsalaris van 1,1 miljoen euro onderbetaald. Vanaf juli gaat hij, tot 2014, drie miljoen euro per jaar verdienen, ondanks de aanvankelijke morele bezwaren van clubeigenaar Aurelio De Laurentiis.

In een interview met de Gazzetta dello Sport kondigt Engels bondscoach Fabio Capello aan dat hij na afloop van zijn contract – normaal gezien in 2010 – stopt als trainer. “Zelfs een aanbod van een topclub zal me niet op andere gedachten brengen.”

Juventus haalt een jonge keeper die vanaf januari de kans krijgt om zich te bewijzen. De 19-jarige Bulgaar Mario Kirev verdedigt het doel van Slavia Sofia en is Bulgaars belofte-international. Nog bij Juve krijgt de jonge 22-jarige middenvelder Paolo De Ceglie (22) een verbeterd contract. Zijn verbintenis wordt verlengd tot 2013 en hij gaat van een jaarloon van 100.000 euro naar het zesvoudige.

In de achtste finales van de Coppa Italia zorgde Torino voor een verrassing door Fiorentina op eigen veld uit te schakelen (0-1). AS Roma won met 2-0 van Bologna. Eerder plaatsten zich al Napoli, Udinese, Sampdoria en Lazio. De twee resterende matchen, Inter-Genoa en Juventus-Catania, worden half januari gespeeld.

Bij Milan legde vorige week de 24-jarige Braziliaan Thiago Silva medische testen af. Silva, die overkomt van Fluminense, heeft een akkoord voor vier jaar en moet als linksachter de opvolger van Paolo Maldini worden. De Zuid-Amerikaan traint vanaf volgende week mee, maar omdat Milan te veel buitenlanders van buiten de EU heeft, gaat zijn contract pas op 1 juli in.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier