Voor het eerst sinds de komst van Tom De Sutter in januari 2009 trekt Anderlecht nog eens een Belg aan.

Met Denis Odoi heeft Anderlecht zijn eerste inkomende transfer voor volgend seizoen gerealiseerd. De rechterflankverdediger verlaat STVV. Over de transfersom doen beide clubs geen uitspraken, maar geruchten hebben het over een bedrag rond 1,5 miljoen euro. Zeker is dat Anderlecht verder is gegaan dan het aanvankelijk van plan was. Omdat er een tekort aan Belgen dreigt in zijn kern en er niets aankomt uit de eigen opleiding, zag de club zich tot een extra financiële inspanning genoodzaakt, ook al had het andere (buitenlandse) alternatieven.

Odoi wordt 23 deze maand en moet bij de Brusselaars het probleem op de rechtsachter helpen oplossen. Marcin Wasilewski worstelt met oververmoeidheid, een gevolg van de zware revalidatie na zijn dubbele beenbreuk, en komt dit seizoen niet meer in actie. Of hij daarna nog op volle kracht terugkeert, daarover bestaat twijfel. Zijn vervanger Guillaume Gillet blijft een noodoplossing waar niemand helemaal gelukkig mee is. De Luikenaar staat bovendien niet afkerig van een buitenlandse transfer.

Voor Odoi is zijn transfer een terugkeer door de grote poort. Van zijn tiende tot zijn zestiende speelde de Leuvenaar met Ghanese vader bij de Brusselse jeugd op Neerpede. Hij is een leeftijdsgenoot van Sven Kums en een jaar jonger dan Dries Mertens. Zij werden net als hij doorgestuurd wegens hun kleine gestalte. Ook Mertens zou naar verluidt graag terugkeren, en Anderlecht wil dat ook, maar de Utrechtspeler lijkt financieel niet meer haalbaar voor een Belgische club.

Met Odoi heeft de uittredende landskampioen het startschot gegeven van een transferoffensief dat na dit seizoen een nieuw elftal te zien moet geven. In de media gonst het van de geruchten en de namen, maar de club zwijgt. Vorige week raakte bekend dat donderdag intern was vergaderd over een lijst van een twintigtal intensief gevolgde spelers. Dat gebeurde bij hoge uitzondering in aanwezigheid van Roger Vanden Stock. Mogelijk duidt dat op een motie van wantrouwen van de voorzitter jegens zijn neef Philippe Collin, de man die tot dusver almachtig besliste over de transfers, met het vandaag gekende gevolg.

Zeker is dat Anderlecht niet achter Victor Vázquez aanzat, de (bijna) door Club Brugge aangetrokken aanvallende middenvelder uit de B-ploeg van Barcelona. Wel weer nadrukkelijk in beeld is MahmoudShikabala. De Egyptenaar werd direct na het vertrek van Mbark Boussoufa naar Rusland opnieuw aangeboden door zijn makelaar. Vorige zomer staakte Anderlecht eerdere pogingen om hem te strikken.

DOOR JAN HAUSPIE

Mahmoud Shikabala is weer nadrukkelijk in beeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier