Graeme Souness volgt uiteindelijk Sir Bobby Robson op als manager van Newcastle.

Nog voor ze hem bij Blackburn konden afstraffen voor de slechte start, nam GraemeSouness zelf de benen. Hij vluchtte naar Newcastle United, nadat Terry Venables niet bereid was om te komen en Steve Bruce geen rechtszaak met Birmingham wilde riskeren, waar hij nog maar pas een vijfjarig contract tekende. Hoe roemrijk Souness ook was als speler van onder meer Liverpool, als manager bleek hij vaak een sjacheraar met licht ontvlambaar karakter. Een bloemlezing.

In 1986 stelden de Rangers hem aan tot speler-manager. Drie jaar later schokte Souness heel de stad door Mo Johnston van Everton over te nemen. Mo was de eerste katholiek die de kleuren van de protestantse club droeg. Een gevoelig punt destijds, Souness ontving zelfs doodsbedreigingen. Voor aanhoudend wangedrag tegenover de scheidsrechters werd hij er ook voor een jaar naar de tribunes gestuurd en bij een incident in de kleedkamer vloog hij international Ally McCoist ooit naar de keel. Letterlijk.

Als manager van het Turkse Galatasaray waagde Souness het om de clubvlag in de middencirkel van stadsgenoot en aartsrivaal Fenerbahce te planten na een 0-1-bekerzege. De politie smoorde maar net de volksopstand in de kiem. Bij Southampton gaf hij ooit ene Ali Dia een contract, een Senegalese prutser die er kwam op voorspraak van George Weah. Tenminste, iemand aan de telefoon had zich voor de Liberiaan uitgegeven. Bij zijn debuut tegen Leeds viel Dia zo door de mand dat Souness hem er snel weer moest afhalen. Hij mislukte later bij Torino, in Benfica en bij Blackburn, waar hij wilde stunten door het koningskoppel van Manchester, YorkeCole, weer bij mekaar te brengen. Een dure flop van jewelste.

De Blackburn-fans reageerden met een luid ‘oef !’ op zijn vertrek. Leuk detail : in het onderlinge duel dat Souness zaterdag vanuit de tribunes bekeek, werd het 3-0 voor zijn nieuwe ploeg.

(PTK)

Na de 1-2 bij Polen weigerden de Engelse spelers te praten met de pers. Aanleiding was de zware kritiek die ze kregen voor het gelijkspel tegen Oostenrijk. The Sun liet zijn lezers kiezen tussen David James, die blunderde in Wenen, en een… ezel in doel. Manchester United kent een belabberde start, met alweer een doelpunt in blessuretijd om een puntje te redden. Ruud Van Nistelrooij, geopereerd van een hernialetsel, stond voor het eerst aan de aftrap. De eerste treffer van United was van de Argentijn Heinze, die indrukwekkend debuteerde. United wil zijn stadion uitbreiden van 67.500 naar 75.000 zitjes. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Reyes (Arsenal) 5 goals ; 2. Henry (Arsenal) 4 goals ; 3. Bergkamp (Arsenal), Pires (Arsenal), Okocha (Bolton) 3 goals.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier