RANKING: 50/9 (FIFA/UEFA) GEKWALIFICEERD ALS ORGANISATOR

PROGRAMMA

11/6 – 20.45 UUR

OEKRAÏNE – ZWEDEN (KIEV)

15/6 – 18 UUR

OEKRAÏNE – FRANKRIJK (DONETSK)

19/6 – 20.45 UUR

ENGELAND – OEKRAÏNE (DONETSK)

INFO

Oppervlakte: 603.700 km2²

Aantal inwoners: 45,8 miljoen

Hoofdstad: Kiev

Website voetbalbond: www.ffu.org.ua

Legendes: Andrej Vorobei, Andrej Nesmatsjni, Sergej Rebrov,

Oleg Loezjni

WEETJES

Op het WK’86 in Mexico kwam huidig bondscoach Blochin tegen België niet van de bank af. Negen van de elf Sovjetspelers die in dat toernooi aan de aftrap kwamen, waren Oekraïners, de meesten van Dinamo Kiev. De selectie van 22 man bevatte 15 Oekraïners, gekozen door de Sovjetbondscoach Valeri Lobanovski, zelf Oekraïner.

Bondscoach Oleg Blochin blijft de Sovjetspeler met de meeste selecties (112) en de meeste goals (42), won met Kiev twee keer de Europabeker voor bekerwinnaars en werd in 1975 verkozen tot Europees voetballer van het jaar.

TEAMANALYSE

Toen Oleg Blochin voor de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2006 riep dat Oekraïne zijn kwalificatiegroep zou winnen, werd daar eens hard om gelachen. Maar Oekraïne was wél het eerste land dat zich plaatste voor Duitsland, en ging daar pas onderuit in de kwartfinales tegen de latere wereldkampioen Italië. Nu roept de bondscoach weleens dat het land voor eindwinst moet gaan. Ook daar wordt in eigen land hard mee gelachen. Niemand die gelooft dat dat kan, maar de vroegere Gouden Bal van Dinamo Kiev geldt als coach wel als een man die vaak het geluk aan zijn zijde heeft.

Blochin werd in 2011 te hulp geroepen toen de resultaten onder zijn voorganger in de vriendschappelijke wedstrijden tegenvielen. De laatste zes wedstrijden verloor het team met hem erbij niet meer, maar toch geloven weinigen dat het thuisland de tweede ronde haalt.

In doel vielen twee kandidaat-titularissen weg: in januari werd Oleksandr Rybka van Donetsk twee jaar geschorst wegens doping, en Kievdoelman Oleksandr Sjovkovski raakte niet op tijd hersteld van zijn schouderblessure om inzetbaar te zijn, waardoor Andrej Pijatov van Donetsk onder de lat komt.

Bijna de helft van de selectie komt van Dinamo Kiev. Het andere, kleinere blok is van Donetsk – dat vooral buitenlanders opstelt. Slechts twee internationals voetballen in een ander land: Andrej Voronin bij Dinamo Moskou, en Anatoli Timosjtsjoek (Bayern), de draaischijf op het middenveld. Voor de meeste anderen is het in eigen land hard opboksen tegen de concurrentie van steeds meer buitenlanders die de sleutelposities bij de grote clubs innemen. Oleg Blochin gaf dat al aan als een van zijn grootste problemen om een evenwichtige selectie samen te stellen. Zonder de verplichting om in competitieverband vier Oekraïners op te stellen, zou hij heel weinig keus hebben.

Blochin koos voor een jong team, met maar drie spelers van dertig of ouder. Op de flank heeft hij goeie troeven, en wordt het waarschijnlijk Andrej Jarmolenko links en Jevgen Konopljanka van Dnjepr rechts. Voorin is er een probleem: Sjevtsjenko is oud en niet meer in staat om elke wedstrijd het gewicht van de aanval te dragen. Er zal sowieso maar één spits zijn: Sjevtsjenko, Artem Milevski – zijn ploegmaat van bij Kiev – of Marko Devic van Charkov. Milevski kan ook als nummer tien uitgespeeld worden.

PLUS

Op de flanken heeft Oekraïne goeie spelers, en coach Oleg Blochin kan zelfs kiezen uit meerdere kandidaten, zowel links als rechts.

MIN

Een vaste spits is er niet. Sjevtsjenko wordt oud, en niemand van de andere aanvallers kan aanspraak maken op die plek. Ook de plaats van de linksback is nog niet ingevuld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier