Bryan Ruiz is de scherpschutter van FC Twente.

Afgelopen zaterdag, in de topper tegen PSV, lag de Costa Ricaanse international met een haarfijne assist aan de basis van de gelijkmaker van Blaise Nkufo, meteen goed voor de 1-1-eindstand. Maar Bryan Ruiz staat zelf met zijn negentien treffers al bij een kleine groep van topschutters in de geschiedenis van de club uit Enschede. Sinds het debuut in de Eredivisie in het seizoen 1965/66 slaagden alleen Nkufo, Jan Vennegoor of Hesselink, John Bosman, Billy Ashcroft, Jan Jeuring en Dick van Dijk er in zo veel keer te scoren in één jaargang.

De ex-speler van AA Gent ontpopt zich tot een fenomeen. Met zijn (vaak beslissende) goals houdt hij de Tukkers al weken op poleposition in de titelrace. El Pistolero, zo luidt zijn bijnaam al. “In voetbal draait alles om het eindproduct”, verklaarde coach Steve McClaren in VI. “Als spits moet je goals en assists leveren. Wat dat betreft is Ruiz een grote speler. Die jongen heeft gewoon een ijzersterke mentaliteit. Hij mag nog wel wat minder vaak balverlies lijden en meer tempo in zijn spel leggen.”

Ploeggenoot Wout Brama is gelukkig met een baltovenaar als Ruiz in zijn nabijheid. “Hij heeft altijd wel een moment waarop hij het gaatje ziet”, beweert de controlerende middenvelder. “En dan is het vaak ook raak. Het is een soort van oerinstinct. Ook onder druk is Bryan altijd aanspeelbaar en balvast. Met een spits als hem hoef je nooit in paniek te raken.”

Assistent-trainer Alfred Schreuder voorspelt nu al een grote toekomst voor de 24-jarige Ruiz. Hij trekt zelfs de vergelijking met Dirk Kuijt en Salomon Kalou. “Bryan is een ouderwetse liefhebber”, poneert de ex-speler van Feyenoord. “Bij alles wat hij doet, straalt hij het plezier uit dat voor ons allen de reden was om ooit met voetballen te beginnen. Die insteek heb je nodig als je elke dag beter wil worden. Bryan is zó leergierig. Als je hem iets uitlegt over standaardsituaties toont hij veel respect richting de technische staf. Ik vind het mooi dat het bij zo’n grote speler nog vanzelfsprekend is.”

Heerenveendoelman Kenny Steppe (21, ex-Germinal Beerschot), die afgelopen seizoen al twee keer werd geopereerd aan een gebroken middenhandsbeentje, richt zich op volgend seizoen. Hij hoopt zo snel mogelijk uit het gips te raken, om de komende maanden nog wat wedstrijdritme op te doen met de beloften.

Verdediger Dwight Tiendalli (24), die in september vorig jaar werd opgevist bij Feyenoord, speelt ook volgend seizoen nog voor FC Twente.

Het totale aantal uitsluitingen in het huidige Eredivisieseizoen (71) ligt nu al hoger dan tijdens het volledige vorige seizoen, goed voor het hoogste cijfer de laatste tien jaar. Tijdens het seizoen 1997/98 werden er 79 spelers vroegtijdig naar de kleedkamer gestuurd.

Aanvaller Charlison Benschop (20) verruilt RKC voor AZ, waar hij tekende tot 2015.

Feyenoord gaat verder met keeperstrainer Patrick Lodewijks. Hij ligt nu net als hoofdtrainer Mario Been en assistent Leon Vlemmings vast tot 2012. De salarispost moet volgens technisch directeur Leo Beenhakker van 18 naar 12 tot 13 miljoen euro. Jonathan De Guzman, Denny Landzaat en Roy Makaay zullen vertrekken, terwijl aanvoerder Giovanni van Bronckhorst minder krijgt als hij verlengt.

Spits Ibad Muhamadu (ex-Cercle Brugge) ontbond per direct zijn contract bij FC Dordrecht.

Everton (26) is met 33 treffers clubtopschutter aller tijden voor Heracles. Hij liet Roelof Greving, die vooral furore maakte in de jaren zestig, achter zich. De Braziliaanse spits kreeg afgelopen weekend het bericht dat zijn optie werd gelicht.

De Deense spits Mads Junker (28) verhuist definitief van Vitesse naar Roda JC, dat de aankoopoptie lichtte. Aanvaller Wiljan Pluim (21) blijft nog drie jaar langer in Arnhem.

Virgil van Dijk (18), een verdediger van Willem II, trekt naar FC Groningen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier