Marcelo is de laatste Braziliaan bij Real Madrid.

Elk jaar is het titanenduel tussen Barcelona en Real de wedstrijd waar het meest naar wordt uitgekeken. Dit seizoen is dat nog meer het geval want de clásico staat op het programma vlak voor het ingaan van de laatste rechte lijn.

Als de Koninklijke zijn titelkansen gaaf wil houden, moet de ploeg zondag absoluut winnen. “We hebben een team om kampioen te spelen”, legt de Braziliaanse linksachter Marcelo (20) uit. “We gooiden in het begin van de competitie te veel punten te grabbel. Daar mogen we nu niet meer aan denken. Voor ons telt nu enkel telkens de volgende match.”

De Zuid-Amerikaanse verdediger, die sinds 2007 voor Real speelt, is de enige overgebleven Braziliaan. Nochtans liepen er vroeger in Madrid vaak veel van zijn landgenoten. Zoals zijn voorganger RobertoCarlos. “Uiteraard ben ik al vaak met hem vergeleken, maar we hebben allebei een eigen stijl”, weet Marcelo. “Hij was de beste linksachter ter wereld en mijn grote idool. Hij hielp me ook veel in het begin en gaf me zijn gsm-nummer met de boodschap dat ik hem altijd mag bellen als er problemen zijn. Nu ben ik blij dat hij naar Turkije trok, want met hem erbij vrees ik dat ik weinig speelkansen zou krijgen.”

Marcelo speelt ook veel minder sinds JuandeRamos als coach overnam van Bernd Schuster. Want Ramos kiest immers meestal voor de Argentijn GabrielHeinze als linksachter. Nu de Portugees Pepe na zijn drieste optreden voor tien duels werd geschorst, opent dat weer perspectieven. “Heinze kan met zijn ervaring ook centraal achterin goed uit de voeten. Ik leer trouwens veel door constant te luisteren én te kijken.”

Eventueel zou Marcelo ook links op het middenveld kunnen spelen. “Bij Fluminense dweilde ik in een 3-5-2 regelmatig de hele flank af, maar ik speel toch het liefst als offensieve linksachter. Van Bernd Schuster kreeg ik veel vrijheid om aan te vallen, maar FabioCapello wilde niet dat ik te veel oprukte. Een verdediger moet in de eerste plaats verdedigen, zo vertelde hij dikwijls.”

Thierry Henry (31) behoedde Barcelona voor een nederlaag door vijf minuten voor tijd de 2-2 op het bord te zetten op het veld van Valencia. Het was zijn zeventiende goal. Samuel Eto’o (28) verbeterde drie dagen eerder zijn record van het seizoen 2005/06 door tegen FC Sevilla voor de 27e keer te scoren.

Arjen Robben (25) liep tegen Getafe een spierscheur op in het rechterbeen. De Nederlander van Real Madrid moet zeker twee tot drie weken aan de kant blijven. Raúl is klaar voor de topper, want hij scoorde tegen FC Sevilla driemaal.

Mémé Tchité (23) mocht bij Racing Santander voor het eerst sinds zijn blessure weer in de basis starten. Hij bedankte met de derde goal bij de 5-1-winst tegen Atlético Madrid. Het was zijn zevende treffer van het seizoen, zijn eerste sinds 30 november 2008.

Achille Emana (26), de Kameroense middenvelder van Betis, scoorde de jongste weken twee keer twee goals in één match. Hij heeft er nu al elf op de teller staan, waardoor zijn team ook uitzicht blijft hebben op het behoud.

Athletic Bilbao beleeft onverwacht een heel moeilijk seizoenseinde en moet nog

vechten tegen de degradatie.

Pepe (26), de Portugese centrale verdediger van Real Madrid, ging tegen Getafe

volledig door het lint. Nadat hij een strafschopfout had veroorzaakt op Javi Casquero trapte hij nog een aantal keren naar die op de grond liggende speler.

Pepe kreeg dan ook een logische schorsing van tien weken opgelegd. Hij is er het hart van in. “Ik wil me verontschuldigen.

Zo zit ik helemaal niet in

elkaar. Ik was mezelf niet meer.”

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier