Met een minimaal aantal doelpunten wist STVV zich vorig seizoen in eerste klasse te houden, een stunt die trainer Guido Brepoels groter noemde dan het halen van play-off 1 bij de terugkeer in eerste klasse. Vreemd genoeg lijkt STVV tot dusver opnieuw niet versterkt in dat departement. Dat wordt dus weer geen gemakkelijk seizoen, ook al laat de nieuwe voorzitter uitschijnen zeer ambitieus te zijn. Hij wil het Villarreal van België worden.

ï VERDEDIGING

Vier doelmannen gebruikte STVV vorig seizoen. Met nummer vier, Bram Castro, titularis in play-off 2, gaat het dit jaar door als vaste nummer één. Na een aantal goeie jaren in Nederland bij Roda JC zijn kans om zich aan België te tonen. Als stand-in komt een jonge doelman van Standard, Hendrik Van Crombrugge. Mark Volders en Laurent Henkinet zijn nog een tijd op de sukkel.

Denis Odoi is weg naar Anderlecht, Marc Wagemakers naar Fortuna Sittard. De nieuwe rechtsachter is Dimitri Daeseleire, weggehaald bij RC Genk. Net onvoldoende voor de top, degelijk voor de middenmoot. Centraal drie vertrouwde namen voor twee posities: Ludovic Buysens en Sascha Kotysch waren vorig seizoen samen zelden fit, zodat er tussen hen geen echte strijd was voor de positie naast Vincent Euvrard. Op papier is de Duitser iets beter. Links sukkelt STVV al sinds de terugkeer naar eerste klasse. Misschien is Alessandro Iandoli, overgekomen van Eupen, na veel probeersels dit keer wél de ideale man.

ï MIDDENVELD

Ervaring troef in het hart, met Peter Delorge en Wim Mennes. STVV voetbalt vanaf dit seizoen op kunstgras, benieuwd hoe zij zich daaraan aanpassen. Gezien de onzekerheden in het offensieve compartiment zullen discipline en positiespel heel belangrijk zijn. Gregory Dufer kende vorig seizoen op de rechterkant een moeizame aanpassing aan het voetbal van de Kanaries. In principe was er met de Braziliaan Bruno Andrade een mogelijke vervanger opgepikt in de Nederlandse tweede klasse. Andrade raakte evenwel in de voorbereiding geblesseerd (breuk middenvoetsbeentje), zodat hij voor lange tijd out is. De kans voor Dufer om zich opnieuw te manifesteren, al voelt hij de adem van enkele jongeren ( Jordan Garcia Calvete, Rob Schoofs) in de nek. Twee centrale voetballers die wellicht op de flank zullen debuteren, omdat ze de ploeg (nog) niet kunnen dragen. Nils Schouterden mikt hogerop en heeft daar het talent voor. De ploeg mist diepgang, Schouterden kan die aan de linkerkant brengen.

ï AANVAL

Ruim een jaar geleden eindigde om medische redenen de carrière van Cephas Chimedza. Al drie transferperiodes is STVV op zoek naar een schakelspeler die zijn kwaliteiten benadert: balvastheid gekoppeld aan een goeie pass en spelinzicht. Reza Ghoochannejhad, een Nederlander met Iraanse roots die werd opgepikt in de Nederlandse tweede klasse, kan daar spelen, net als op de negen. Grégory Christ viel vorig seizoen tactisch door de mand, werd aan de winterstop doorgestuurd naar Griekenland en is nu misschien met meer enthousiasme terug. Schoofs is nog te jong. Kortom: veel vraagtekens. Die zijn er ook voor de positie van diepe spits, vacant na het vertrek van Ibrahima Sidibe. Ondrej Smetana is lang en sterk en kan met de rug naar de goal spelen, maar heeft het fysiek heel zwaar en is snel out. STVV zoekt nog verder.

ï CONCLUSIE

Defensief lijkt het allemaal wel oké, offensief werden de vraagtekens in de voorbereiding allerminst weggewerkt, integendeel. De roep naar extra versterking is groot. Interessant wordt de vraag hoe STVV zich aanpast aan een nieuwe ondergrond. Stayen op kunstgras, het zal straks meer moeten zijn dan strijd.

STVV

Adres: Tiensesteenweg 168, 3800 Sint-Truiden

Tel. : 011-68 38 29; fax 011-69 23 80

Internet: www.stvv.com

E-mail: info@stvv.com

Voorzitter: Benoît Morrenne

Algemeen Management: Wim Vanweerts en Rika Scalais

Sportieve coördinator: Guy Mangelschots

Commercieel Manager: Walter Boonen

Stadion: Stayen, 10.400 plaatsen

Sponsor: Belisol, Diadora-Vavantas, Truval, Flexpoint Interim, Cleaning Masters, Jupiler, Mercedes Claes en zonen

Budget: 6 miljoen euro

Aantal Belgische internationals: 6

Totaal aantal interlands: 39

Speler met de meeste interlands: Odilon Polleunis 20 (1968-72, persoonlijk totaal: 22)

DOOR PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier