Cercle Brugge deed in de eerste plaats een zware inspanning om zijn selectie bij elkaar te houden, het investeerde in contractverbeteringen. Van de elf die het meest in de basis stonden, liet het alleen de oudsten vertrekken: controlerende middenvelder Besnik Hasi (36) en linksback Tom Van Mol (35). De invallers Rubin Dantschotter (doelman), Jimmy De Wulf (verdediger) en Osahon Eboigbe (spits) worden een jaar ter beschikking gesteld van tweedeklassers.

Met de komst van Thomas Buffel realiseerde Cercle een van de opmerkelijkste zomertransfers. Het wierf ook verdedigende middenvelder Arnar Vidarsson, spits José Carlos Fernández en de jonge keepers Patrick Lane (20) en Jo Coppens (17) aan.

De technische staf werd uitgebreid met Lorenzo Staelens, assistent-trainer met een UEFA A Pro License.

VERDEDIGING

Bram Verbist greep vorig seizoen zijn kans. Hij manifesteerde zich als een goede lijnkeeper die sterk is in een-tegen-eensituaties en over een groot voetballend vermogen beschikt. De Amerikaan Lane is tweede doelman, jeugdinternational Coppens derde.

In de verdediging worden de posities in principe bezet door het viertal dat de competitie 2007/08 beëindigde: Frederik Boi Denis Viane Anthony Portier Vusumuzi Nyoni, backs met een offensief surplus en complementaire centrale verdedigers die hoog durven te spelen. In het centrum zijn Igor Gjuzelov en Bram Vandenbussche de doublures, Wouter Artz bewees de voorbije weken dat hij klaar is voor de linksachterplaats. In de voorbereiding werd Tony Sergeant getest als rechtsachter.

MIDDENVELD

Vóór de verdediging was Hasi in veel wedstrijden een belangrijke schakel. Ook Vidarsson is een winnaar met een klare kijk en een goede pass. Als linksvoetige zal hij op de positie van Sergiy Serebrennikov spelen en laatstgenoemde op die van Hasi. Ook Nyoni is er een optie.

Op 10 stond vorig seizoen Stijn De Smet. Met tien goals en negen assists deed hij het daar uitstekend. Omdat hij met de olympische ploeg naar Peking is, miste hij een groot deel van de voorbereiding en zal hij ook de competitiestart missen. Buffel nam ondertussen zijn plaats in. Wat een luxe! Hoe trainer Glen De Boeck straks De Smet zal inpassen, zal moeten blijken.

Occasioneel kan Cercle met een aanvallende driehoek spelen: twee offensieve en slechts één defensieve midden-velder. Maar het is weinig waarschijnlijk dat dit het vaste concept wordt. De twee verdedigende middenvelders vóór de twee centrale verdedigers vormden vorig seizoen een vierkant dat het team veel stabiliteit gaf. Wellicht zal De Smet geregeld op de flank terechtkomen. Dat zal dan moeten gebeuren ten koste van Oleg Iachtchouk (links) of Honour Gombami (rechts), twee flankspelers die het voorbije jaar met diepgang, goals en assists mee de offensieve kracht van het elftal bepaalden.

Sergeant rendeert het best in een centrale offensieve positie, maar is ook inzetbaar op de flank. ObidiahTarumbwa is snel en onvoorspelbaar. Zijn beste plaats is die van hangende spits, maar ook als flankaanvaller kan hij nuttig zijn. Ook pocketspits Kristof Snelders maakte zich al verdienstelijk op de zijkant.

AANVAL

Tom De Sutter is na zijn kruisbandoperatie weer fit, hij was vorig seizoen de targetman rond wie de ploeg vaak zo lekker draaide. Toen hij in februari uitviel, was er geen gelijkaardig type beschikbaar en daalde het rendement van het team. De Smet, Snelders, Gombami en Iachtchouk opereerden toen afwisselend als diepe spits. Met José Carlos Fernández is er nu wel een tweede targetman beschikbaar. De Peruaan gaf blijk van balvastheid en van fysieke en mentale kracht.

CONCLUSIE

De offensieve weelde van Cercle Brugge is nog groter dan vorig seizoen, toen het met 62 doelpunten de productiefste ploeg van de eerste klasse was. Een van de uitdagingen van De Boeck wordt om Buffel en De Smet samen te laten renderen.

Met Buffel en De Sutter telt de ploeg twee sleutelspelers die uit een lange revalidatie na een knieoperatie komen. Het valt af te wachten hoelang het zal duren alvorens ze hun beste niveau halen en hoe stabiel hun prestaties zullen zijn.

door christian vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier