OH Leuven – Info

Afwachtende houding

Aangezien er een pak spelers werd gehuurd door de promovendus bleek de spoeling vrij dun bij de hervatting van de groepstrainingen door OH Leuven begin juni. Maar liefst negentien spelers vertrokken. Derrick Katuku Tshimanga, Frédéric Duplus, Samy Kehli, Olivier Myny waren einde contract en kregen geen nieuwe verbintenis aangeboden, terwijl de ongebruikte Andy KingFilip Benkovic samen met revelatie Kamal Sowah en joker Josh Eppiah terugkeerden naar Leicester City.

OH Leuven - Info

Opsteker

Marc Brys begon dan maar met een (beperkte) selectie van twintig kernspelers aan de voorbereiding, in de veronderstelling dat de clubleiding de hiaten gedurende de volgende weken zou opvullen. In vergelijking met een goed jaar geleden zeker een vooruitgang, want toen beschikte de Antwerpenaar – door de lange onzekerheid over een verblijf in 1A of 1B – slechts over een tiental profs.

De contractverlenging van sterkhouder Xavier Mercier (31) tot 2023 was wel een opsteker. De Franse spelverdeler, vorig seizoen goed voor elf goals en vijftien assists, zorgde er aan de zijde van topschutter Thomas Henry voor dat OH Leuven al vrij snel zeker was van het behoud. Dat gebeurde vaak met spectaculair en doelpuntenrijk voetbal, met een elfde plaats tot gevolg. Progressie maken blijft de opzet; OHL wil zo snel mogelijk doorstoten naar een plek bij de eerste acht.

Hoewel Mercier verlengde, laat hij de deur voor een vertrek wél op een kier, al wordt er gerekend op een verlengd verblijf van de aanvoerder, die in de herfst van zijn loopbaan een ongezien hoog niveau haalde de afgelopen maanden. Hij heerste en verdeelde het spel aan Den Dreef als nooit tevoren.

Lacune

Net zoals de geïnteresseerde clubs – waarbij het Engelse Swansea City zich met name manifesteerde – neemt ook de 26-jarige Henry voorlopig een afwachtende houding aan. Dat zou een fikse aderlating zijn, gezien het bewegingsvoetbal van Brys voor een groot stuk gekoppeld is aan zijn kwaliteiten van balvastheid en direct aanspeelpunt.

In elke linie dringt er zich nochtans een kwaliteitsinjectie op. Maar verder dan het huren van twee verdedigers bij de Franse topclubs Ol. Lyon en Lille OSC, naast de definitieve overname van Casper De Norre en een nieuwe uitleenbeurt voor Thibault Vlietinck kwamen ze bij OH Leuven lang niet. Natuurlijk heeft de club tot eind augustus de tijd, maar door corona zijn de financiële mogelijkheden niet onbeperkt.

Verder doorgroeien naar de Belgische subtop, zoals SV Zulte Waregem, SC Charleroi en YR KV Mechelen, is de bedoeling in de directiekamer. Maar ook willen ze bij OH Leuven de focus op de verdere uitbouw niet uit het oog verliezen en de draaischijf worden voor een gehele regio. Voorzitter Peter Willems verwijst graag naar zijn schuldenvrije club en lonkt – wat ook PSV deed in Eindhoven – naar de hightechbedrijven in de eigen stad als katalysator voor toekomstig sportief succes.

OH Leuven - Info
OH Leuven - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier