OH Leuven

Cenk Özkacar De huurling werd een sterkhouder. © belgaimage

WAT ZIJ ZEGGEN WIM DE CORTE TECHNISCH DIRECTEUR

‘We moesten onze kern wat nieuwe zuurstof geven, zeker na het vertrek van bepalende jongens als Thomas Henry en Kamal Sowah. Het was de bedoeling de selectie kwalitatief te versterken, hetgeen ook lukte. Een pijnpunt bleek dat er op een bepaald moment te weinig onderlinge concurrentie aanwezig was. We zijn erin geslaagd die te verhogen. Maar we moesten heel creatief reageren qua transfers, omdat Thomas pas op 21 augustus vertrok. Amper tien dagen de tijd kregen we op de mercato om alternatieven te zoeken voor onze vertrokken speerpunten, die – net als aanvoerder Xavier Mercier – heel sterk waren in het omzetten van kansen in doelpunten. Dezelfde types waren financieel onhaalbaar. We moesten het dus anders opvangen.

‘Daarom kozen we ervoor om te gaan voor huurspelers of transfervrije voetballers. Want het bewaken van ons budgettair evenwicht stond voorop. In coronatijden viel het op dat we ons bewogen op een heel stroeve transfermarkt, vandaar de vele bewegingen die nog plaatsvonden. We mogen ons huiswerk dan ook neerzetten als een huzarenstukje. Het is leuk om vast te stellen dat we vandaag over tien internationals beschikken. Maar ook dat we ons in het klassement na een moeilijke competitiestart goed herpakten en opschuiven in de juiste richting. We zijn op de goede weg, zullen misschien nog wat ups en downs beleven maar kwamen toch al wat dichter bij de ploegen uit de linkerkolom.’

WAT WIJ ZEGGEN

Groepsvorming en collectief denken, dat zijn de stokpaardjes van coach Marc Brys. Spelers mogen hun ego niet groter maken dan de groep. In die zin kreeg ook de Bulgaarse werkmier op het middenveld Malinov al eens een veeg uit de pan. De Antwerpenaar werkt het liefst met profs die hun fysieke motor, technisch vermogen en tactisch denken maximaal aanspreken om alle taken in zijn bewegingsspel goed uit te voeren. Ook vaak met individuele dekking over het gehele terrein.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat iemand als De Norre – die als rechtsvoetige veelal op links speelt – opnieuw openbloeit aan Den Dreef. Als nieuwkomer moet je Brys altijd overtuigen van je meerwaarde en bereidheid tot meedenken in zijn tactische patronen. Een persoonlijkheid als Kaba, die de nochtans beter druk zettende Rezaei verdrong uit de basiself, moest zijn fierheid even parkeren en meer strijder worden om het tot titularis te schoppen. Özkacar, een 21-jarige Turkse linksvoetige verdediger die wordt gehuurd van Ol. Lyon, werd een sterkhouder.

Dewaest, Alexis de Sart en Chakla zijn ervaren spelers, die weinig aanpassingsproblemen kenden. De IJslandse doelman Rúnar Alex Rúnarsson, zoon van Runar Kristinsson (ex-Lokeren) kreeg zijn kans tegen Union en bevestigde die sterke prestatie tegen KAA Gent. De huurlingen Sekidika, Shengelia, Sadzoute en Koecharevytsj kwamen door omstandigheden nog te weinig in actie om beoordeeld te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier