“Iedereen verdient een tweede kans, maar als een van mijn renners ooit betrapt wordt, dan vliegt hij eruit. Ik ben tegen doping”, verklaarde de Russische miljonair en bierbrouwer Oleg Tinkov vorige week. Een merkwaardige uitspraak voor de grote geldschieter achter het continentale team Tinkoff Restaurants, dat onlangs de dopingzondaars Tyler Hamilton en Danilo Hondo contracteerde. Momenteel probeert het team ook nog Jan Ullrich en Francisco Mancebo vast te leggen. Dat beide renners genoemd worden in de bloeddopingaffaire, is daarbij geen bezwaar. Strikt juridisch gezien klopt dat ook : zelfs UCI-voorzitter Pat McQuaid gaf al toe dat alle verdachten in de zaak-Fuentes volgend seizoen gewoon zullen koersen. Zolang het Spaanse gerecht zijn bewijzen niet vrijgeeft en, sterker nog, zelfs verbiedt om sportrechtelijke sancties uit te spreken met betrekking tot de bloeddopingzaak, kunnen de bonden niets doen.

Toch ziet het er voorlopig niet naar uit dat Mancebo of Ullrich volgend seizoen voor Tinkov fietsen. De krom klimmende Spanjaard wordt gesignaleerd bij team Relax, en verkiest na een op alle vlakken rampzalig seizoen bij het Franse AG2R wellicht een ploeg uit eigen land. Ullrich staat hoger op het Russische verlanglijstje en “als hij zijn vraagprijs verlaagt”, mag hij morgen bij Tinkoff tekenen, aldus de steenrijke Russische bierbrouwer, die overigens in de raad van bestuur van InBev zetelt. Ullrich, die als geen ander voor één wedstrijd leeft, zijnde de Tour de France, weet dat hij bij Tinkoff Restaurants weinig kans heeft om zijn koers te mogen rijden. In het geruchtencircuit wordt de Duitser nadrukkelijk gekoppeld aan Discovery Channel, ook omdat hij toevallig naar de Verenigde Staten trok toen dat team daar zijn eerste trainingsstage hield. Bij Discovery Channel houdt men over Ullrich de lippen stevig op elkaar geklemd, maar dat deed men ook tot de transfer van Ivan Basso helemaal rond was. Als Ullrich het Amerikaanse team zou vervoegen, wordt het nog een hele klus om een Tourkopman aan te duiden : ook Basso en Levi Leipheimer claimen die stek.

Ook zonder de transfers van Mancebo en Ullrich zal Tinkov gespannen het dopingnieuws afwachten. De eerste schorsing van huidige kopman Tyler Hamilton is ondertussen achter de rug (betrapt op, hoe kan het anders, bloeddoping in de Vuelta van 2004), maar hij wordt ook genoemd in de affaire-Fuentes. Danilo Hondo wist zijn dopingschorsing via de burgerlijke rechtbank ongedaan te maken. Maar de sportbonden laten het daar niet bij en lijken zinnens te blijven procederen tot de Duitse sprinter zijn schorsing van twee seizoenen uitzit. De zaak van Hondo is een bijzonder complex kluwen geworden, waarbij rechtbanken elkaars bevoegdheid betwisten en het loutere feit dat Hondo wel degelijk betrapt werd op carphedon, naar de achtergrond verdwijnt.

Oleg Tinkov laat het niet aan zijn gemoed komen en kijkt optimistisch vooruit naar het volgende seizoen. Hij mikt op minstens één overwinning in een Pro Tourkoers. In 2008 wil hij een licentie aanvragen voor de Pro Tour.

DOOR jef van baelen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier