Oliver McBurnie – Club: Sheffield United

© BELGAIMAGE

De 23-jarige Schotse aanvaller loodste Sheffield United met een treffer voorbij West Ham, waardoor de Engelse promovendus verrassend zesde staat in de Premier League.

Een blunder van doublure David Martin was nodig om Oliver McBurnie in de 53e minuut de ban te doen breken op Bramall Lane. Zo werd de negenvoudige Schotse international alweer de matchwinnaar voor the Blades, net zoals op 21 december bij Brighton & Hove Albion. Een goal met een speciaal kantje voor de aanvaller, want het was zijn eerste ooit buitenshuis in de Premier League. En het gebeurde tegen het team van Graham Potter, een paar maanden geleden nog zijn sportieve baas bij Swansea City. Het was ook daar dat zijn huidige manager Chris Wilder de 23-jarige spits ophaalde. Begin augustus was Mc Burnie met 19,10 miljoen euro de duurste aankoop ooit in de geschiedenis van Sheffield United.

De pragmatische Wilder gunde zijn topaanwinst een inloopperiode. De manager, die sinds mei 2016 aan het roer staat, voerde de ploeg van de League One naar de Premier League. Wilder boetseert graag jonge spelers met potentieel. De rechtsvoetige Mc Burnie was vorig seizoen bij Swansea City goed voor 24 goals en 5 assists in 42 duels. Het is een fysiek sterke spits, die met zijn 1,88 meter graag maximaal gebruikmaakt van zijn atletisch vermogen en kracht. ‘Oli stond al een tijdje aan de deur te kloppen’, beweert Wilder. ‘We hadden een voorgevoel dat er goede dagen aan zaten te komen.’

McBurnie, opgegroeid in Leeds maar in zijn jeugd een groot fan van Glasgow Rangers door zijn Schotse vader, kende tussen 2013 en 2018 veel verhuurbeurten. Een proces dat werd in gang gezet door Bradford City en Swansea City. Zijn handelsmerk: de niet opgetrokken kousen én een weinig oogstrelende loopstijl. Bekijk hem eens en oordeel zelf maar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier