1 De naam Guillou dragen en met jonge spelers werken roept vanzelfsprekend vergelijkingen op met uw oom Jean-Marc. Weegt dat soms niet zwaar op uw schouders?

“Ik vind het makkelijker om in het voetbal Guillou te heten dan pakweg Landru. Omdat het makkelijker is om vergeleken te worden met iemand die garant staat voor kwaliteit dan met iemand die in de rubriek ‘varia’ thuishoort. Ik vind het doodnormaal dat men ons met mekaar vergelijkt. We werken tenslotte al samen sinds 1989. Het begon met de oprichting van een bedrijf dat wedstrijden analyseert, en waarmee we de aandacht trokken van Arsène Wenger, die toen nog AS Monaco trainde. Vervolgens trok mijn oom naar Ivoorkust om er een jeugdacademie op te richten. Ik heb me daar bij hem gevoegd. Later werkte ik met hem op Madagascar, in Algerije, Frankrijk en nu sinds een aantal jaren in Tongerlo.”

2 Moet je niet een beetje gek zijn om het hoofdtrainerschap te aanvaarden bij een ploeg als Lierse, twee dagen voor een belangrijke wedstrijd tegen Standard, te midden van ontevreden supporters, met mistevreden spelers die plots op een zijspoor zijn geschoven, met een negatieve pers en een voorzitter die in die hectiek in het buitenland vertoeft?

(lacht) “Alleen al om voetbaltrainer te worden moet je een beetje gek zijn. Als je een zieke ploeg overneemt, is dat altijd een moeilijke opgave. Maar dat is het ook als je een topploeg erft, want dan verwacht men dat je even goed doet als je voorganger. Naar buiten leek het misschien zelfmoord om een ploeg over te nemen met zo’n slechte balans, maar slechter dan dat kon niet. De voorzitter besliste om alle vertrouwen te geven aan de jonge spelers van de academie, dan is het niet onlogisch om ook een trainer aan te stellen die van diezelfde academie komt.”

3 Hoe makkelijk was het om aan een speler die wereldkampioen is geworden en die een onberispelijke attitude heeft te zeggen dat hij niet goed genoeg is om mee te spelen in de slechtste ploeg van de Belgische eerste klasse?

“Tja… Op basis van de laatste competitie-wedstrijden had ik niet de indruk dat Lierse de minst goeie ploeg in eerste klasse is. Wat Capdevila betreft: dat is een intelligente speler, die afstand kan nemen. Een speler die alleen met zichzelf bezig is, zou zeggen dat hij op basis van zijn palmares recht heeft op een basisplaats. Joan is niet zo. Hij ziet dat we jonge spelers hebben met kwaliteiten, begrijpt dat het op zijn leeftijd moeilijk geworden is om veel wedstrijden naeen te spelen en hij vervult uitstekend zijn rol van mentor in de kleedkamer.”

4 Cercle is de enige eersteklasser waartegen Lierse in competitie zes op zes haalde. Was het daarom de best mogelijke tegenstander in PO3?

“Het kan op mentaal vlak een voordeel zijn. Daarnaast weten we ook hoe goed ons voetbal is. Wat ook in ons voordeel spreekt: ik kan me niet voorstellen wat er in het hoofd van de spelers van Cercle is omgegaan in die slotfase van de wedstrijd tegen KV Mechelen. Het moet vreselijk zijn om in vijf minuten van de hemel in de hel te belanden. Maar ook zij hebben troeven in PO3: drie punten voorsprong en het besef dat ze drie keer thuis spelen in vijf matchen. Hun nieuwe trainer, Dennis van Wijk, heeft niet geleden onder het trauma tegen Mechelen. Hij kan nieuw enthousiasme overbrengen. Als je al die factoren tegen mekaar afweegt, zou ik zeggen dat het fiftyfifty is qua kansberekening voor beide ploegen.”

5 Soms staan er negen spelers op het veld die opgeleid zijn in een van jullie academies. Verdient Lierse daarom alleen al niet om in eerste klasse te blijven?

“Je verdient alleen maar in eerste te blijven als je goed voetbalt en je sterker toont dan je tegenstander. Kiezen voor jonge spelers die hier opgeleid zijn, vind ik een verdienste, maar clubs die een andere filosofie hanteren, hebben ook hun merites. Iedereen doet wat hij denkt te moeten doen, en daar is niets verkeerd mee.”

Olivier Guillou (51) bracht het grootste deel van zijn trainerscarrière door aan de zijde van zijn oom Jean-Marc in diens respectieve jeugdacademies in Afrika. In België werkte hij op de jeugdacademie van Tongerlo tot Lierse hem eind januari promoveerde tot hoofdtrainer.

DOOR PIERRE DANVOYE

“Je verdient alleen maar in eerste te blijven als je goed voetbalt en je sterker toont dan je tegenstander.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier