Onze hoogstgeplaatste landgenoot speelt nog steeds met de Long Body van Prince, het racket waarmee de Amerikaan Michael Chang al in de jaren negentig furore maakte.

Elke tennisliefhebber herinnert zich vast nog wel de onderhandse opslag waarmee MichaelChang in 1989 Ivan Lendl verraste in de achtste finales van Roland Garros. Je zou kunnen zeggen dat het een ongelijke strijd was: de amper 1m73 grote Chang tegen de indrukwekkende Lendl (1m87). En laat dat verschil in lengte nu ook net vaak het probleem van Olivier Rochus zijn. Onze landgenoot is met zijn 1m68 immers de kleinste speler op het mannencircuit.

Naast hun kleine gestalte hebben Chang en Rochus nog iets gemeen: het racket waar Rochus al sinds zijn zestiende mee speelt, is hetzelfde als datgene waar Chang zijn grootste successen mee boekte. De Long Body Mid Size van Prince houdt het midden tussen de kleine rackets waarmee er in de jaren zeventig werd gespeeld en de grootste rackets die de Internationale Tennisfederatie toestaat. Long Body slaat dan weer op de totale lengte van het racket, destijds erg belangrijk voor de kleine Michael Chang. De maximale lengte van een racket bedraagt 73,7 cm en dat van Olivier Rochus is 71,5 cm lang terwijl het gemiddelde ongeveer 69 cm is.

Voordelen van een groot racket

Dan rest enkel nog de vraag wat er zo voordelig is aan een groter racket. “Men denkt vaak dat enkel de kleinere spelers – type Chang, Arazi en Bjorkman – met een groot racket spelen, maar niets is minder waar”, weet Thierry VanCleemput, coach van Olivier Rochus. ” Rafael Nadal speelt bijvoorbeeld ook met een iets groter racket. Er wordt algemeen aangenomen dat je met een Long Body beter kunt opslaan omdat de hefboom groter wordt, maar dat is nog nooit zwart op wit bewezen. Een groter racket levert logischerwijs een grotere sweet spot (de plaats waar je racket maximale energie, controle en schokdemping biedt, nvdr) op. Hoe groter de sweet spot, hoe comfortabeler je je voelt bij een racket. Voor het werk aan het net biedt een groter kader evenwel meer na- dan voordelen. Dat is ook een van de voornaamste redenen waarom bijna geen enkele speler voor het grootst mogelijke racket kiest.”

Het best voor Rochus

Olivier Rochus is nu al sinds 1997 trouw aan het racket dat Prince nog steeds voor hem maakt, al is het dan in een andere kleur. “Voor een prof kan zelfs de kleinste aanpassing invloed hebben op de touch, het geluid en de perceptie van zijn racket”, vervolgt Thierry Van Cleemput. “Olivier heeft tal van Princerackets, maar hij heeft nog amper vijf originele Prince Long Body’s en dat is en blijft toch het racket waar hij zich het best bij voelt.”

DOOR PATRICK HAUMONT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content