Opgericht: 1925

Voorzitter: Evangelos Marinakis

Stadion: Georgios Karaiskakis (33.334 plaatsen)

Website: www.olympiacos.org

Duurste transfer ooit: Diogo (15 miljoen euro, Portuguesa São Paulo, 2008)

Palmares: 39 titels, 25 bekers

Vorig seizoen in de CL: derde in de poulefase

Hoe gekwalificeerd? rechtstreeks geplaatst voor de poulefase

Vedette: Vasilis Torosidis

Publiekslieveling en aanvoerder van de ploeg. Een offensieve, moderne rechtsback, die kan bogen op een uitzonderlijke conditie en wedstrijdmentaliteit. Ondanks interesse van onder meer Juventus en AS Roma is Torosidis bezig aan zijn zesde seizoen bij Olympiacos. Ook bij de Griekse nationale ploeg is deze 27-jarige verdediger een certitude. In 2010 werd hij trouwens tot Speler van het Jaar verkozen in de Griekse competitie. Zijn polyvalentie is zijn grootste troef: Torosidis kan zowel links als rechts uit de voeten, achterin of op het middenveld.

TACTIEK

De Griekse topclub lijdt, evenals de rest van de Griekse zakenwereld, onder de economische crisis. Zo moest het noodgedwongen enkele sterkhouders laten vertrekken, denk maar aan de Zweed Olof Mellberg en onze landgenoot Kevin Mirallas. Wie Mirallas – vorig seizoen topschutter in de competitie en Speler van het Jaar – moet vervangen, is nog een vraagteken. Geld om grote namen in te halen, zoals in het verleden gebeurde, is er niet. Ibagaza en Pantelic, de twee mannen die voor gevaar moeten zorgen voorin, zijn respectievelijk 35 en 33 jaar oud.

Na de geslaagde passage van Mirallas in Piraeus ging Olympiacos opnieuw shoppen in Frankrijk: bij Nice werd de Malinese international Drissa Diakité weggeplukt, hij moet voor power op het middenveld zorgen, en verder werd ook de Portugees Paulo Machado bij Toulouse gehaald. De rest van het team bestaat voornamelijk uit Grieken en jonge, goedkope aanwinsten. Dit seizoen staat in het teken van overleven en een nieuwe start maken: of dat voldoende zal zijn om in de Champions League geen mal figuur te slaan moet nog blijken. Verwacht wordt dat Jardim vooral zekerheid zal inbouwen, net zoals hij Braga zeer georganiseerd en op de counter liet voetballen.

TRAINER

Een jonge coach nog, deze Leonardo Jardim, amper 38 jaar oud. In de goede traditie van ambitieuze Portugese hemelbestormers à la José Mourinho en André Villas-Boas, die ook al op jonge leeftijd naam maakten in de Portugese competitie. Jardim deed dat vorig seizoen met SC Braga, dat hij netjes achter grootheden Benfica en Porto parkeerde. Hij werd daarvoor in eigen land beloond met de titel Coach van het Jaar. Jardim is in feite afkomstig van Venezuela, maar verhuisde met zijn ouders mee naar Portugal. Hij begon in het handbal, maar wist al snel dat voetbalcoach zijn roeping zou worden. Op zijn 24e was hij de jongste Portugese coach ooit die een UEFA A-diploma behaalde. Olympiacos wordt zijn eerste buitenlandse uitdaging, en geen kleintje…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier