Opgericht: 1925

Voorzitter: Sokratis Kokkalis

Stadion: Georgios Karaiskakis (33.500 plaatsen)

Website: www.olympiakos.gr

Duurste transfer ooit: Diogo (15 miljoen euro, Portuguesa São Paulo, 2008)

Palmares: 37 titels, 24 bekers

Vorig seizoen in de CL: –

Hoe gekwalificeerd? Slovan Bratislava 2-0, 2-0 / Sheriff Tiraspol 1-0, 2-0

Vedette: Luciano Galletti

Jarenlang was de opmerking dat het voetbal van Olympiakos vooral over links verliep. De schuld van ene Predrag Djordjevic, die vanaf die flank veel naar zich toe zoog. Maar toen Luciano Galletti van Atlético Madrid naar Piraeus kwam, viel die kritiek weg. De voorbije twee seizoenen was Galletti een sleutelfiguur in het offensieve compartiment van Olympiakos. Na het afhaken van Djordjevic werd hij dé superster van de ploeg. De kleine, snelle wervelwind maakte vorig seizoen veertien doelpunten en werd daarmee topschutter van Griekenland.

tactiek

Het Griekse voetbal domineren lukt Olympiakos al jaren zonder veel moeite. De voorbije 13 seizoenen werd het 12 keer kampioen. Vorig seizoen pakte het zelfs de dubbel. Maar in de Champions League voorbij de groepsfase raken is een ander paar mouwen. Daarin slaagde de ploeg het voorbije decennium maar één keer. Vorige zomer kostten de (wan)prestaties in de CL trainer Ernesto Valverde de kop, ondanks titel én beker. Aan nieuwkomer Temuri Ketsbaia om beter te doen. Van hem wordt verwacht dat hij de ploeg, waar Michal Zewlakow nog steeds deel van uitmaakt, verjongt.

Ketsbaia gaat uit van een defensief sterk geheel, met daarvoor nog eens twee verdedigende middenvelders. Hij speelt altijd met één spits: Diogo, nog maar 22. Beter dan Milanbelofte Pato wordt gezegd, maar in zijn ontwikkeling wat gehinderd door blessures.

Op het middenveld keert de Argentijn Crístian Ledesma terug. Hij kwam in 2007 naar Piraeus, werd vorig seizoen uitgeleend aan het Argentijnse San Lorenzo, maar krijgt nu een nieuwe kans. Hij brengt defensief meer stabiliteit en op die manier kan Dudu zich offensief wat meer uitleven.

trainer

Temuri Ketsbaia

(Geo, 18/03/1968)

De fans van Olympiakos reageerden gereserveerd toen de Georgiër deze zomer werd aangesteld als hoofdcoach van de Griekse kampioen. De gewezen middenvelder is geen tafelspringer. Bovendien is hij ook geen onbekende voor de Grieken. Ketsbaia verdedigde van 1994 tot 1997 de kleuren van aartsrivaal AEK, vooraleer naar Engeland (Newcastle, later Wolves) te trekken. Ketsbaia heeft ook niet veel trainerservaring, al zorgde hij vorig seizoen wel voor een stunt door met Anorthosis Famagusta uitgerekend Olympiakos te wippen in de derde voorronde van de Champions League. Later op het seizoen kreeg hij er wel bonje met de bazen. Zijn credo: tactiek speelt geen rol, als het maar attractief is. Op het veld wordt dat evenwel vertaald als: safety first.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier