Olympique Lyon

Jason Denayer © GETTY

Waarom ze de Champions League zullen winnen

Omdat niemand een cent gaf voor de kansen van Lyon om de kwartfinales te halen. Maar als ze Juventus kunnen uitschakelen in een heen- en terugwedstrijd, waarom mogen ze dan nu tegen een andere topclub geen dromen koesteren? Het is trouwens nog geen twee jaar geleden, op 19 september 2018, dat Lyon al eens stuntte door Manchester City in eigen huis te gaan kloppen. Een zege (1-2) die gestalte kreeg dankzij goals van Maxwell Cornet en Nabil Fékir. ‘Génésio boven Pep’, kopten de kranten de dag erna. Sindsdien heeft Bruno Génésio zijn plaats afgestaan aan Rudi Garcia, koos Nabil Fékir ervoor om naar Betis Sevilla te treken en werd Maxwell Cornet tegen zijn natuur op links gezet, maar dat betekent niet dat Olympique er de afgelopen 23 maanden op achteruit is gegaan.

De manier waarop Memphis Depay een tegenaanval kan uitvoeren is een te duchten wapen en Jeff Reine-Adélaide is opnieuw in goeie vorm. Voor de twee speerpunten van de aanval van Lyon is het drama van 15 december 2019 ondertussen lang vergeten. Toen gaf Lyon in het duel tegen rennes niet alleen drie punten weg, maar verloor het ook zijn aanvallend duo, dat is goeie vorm was. De twee spelers, die allebei in staat zijn om een match te beslissen, werden het slachtoffer van een dubbele scheur aan de kruisbanden. Die avond dacht Olympique dat het zijn ambities voor dit seizoen mocht opbergen, want beide spelers zouden niet hersteld geraken. Corona besliste er anders over, al is dat niet echt een troost.

Olympique Lyon

Waarom ze de Champions League niet zullen winnen

Argumenten genoeg… Om te beginnen is de verdediging zo lek als een mandje. Niet onlogisch voor een ploeg die slechts drie van zijn laatste veertien wedstrijden in de Champions League kon winnen. In de vijf vriendschappelijke oefenwedstrijden die ter voorbereiding gespeeld werden, slaagde OL er maar één keer in de nul te houden. Dat was begin juli tegen Nice, de enige keer dat een viermansverdediging werd uitgetest. Die optie lijkt sindsdien begraven door Rudi Garcia. De oud-coach van Marseille kiest voor een 3-5-2. Fernando Marçal, Marcelo, Jason Denayer en Joachim Andersen weten evenwel dat het een systeem is dat snel water kan maken.

De recente oefenwedstrijden op Antwerp (2-3) en in Gent (2-3) tonen aan dat de Europese standaard momenteel veel te hoog gegrepen is voor Olympique Lyon. Om schipbreuk te vermijden hebben ze er dan maar een specialiteit van gemaakt om telkens een keer meer te scoren dan de tegenstander. Van alle zestien ploegen in de knock-outfase had Lyon vorig jaar het slechtste doelsaldo en het afgelopen jaar was het niet veel beter. Maar goed, door de uitschakeling van Juventus lijkt die zwarte reeks tot een einde gekomen.

16

Lyon nam dit seizoen voor de zestiende keer deel aan de Champions League, dat is vier keer meer dan eender welke andere Franse club.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier