Opgericht: 1899

Voorzitter: Jean-Claude Dassier

Stadion: Vélodrome (60.000 plaatsen)

Website: www.om.net

Duurste transfer ooit: Lucho González (18 miljoen euro, FC Porto, 2009)

Palmares: 1 x EC1/CL, 8 titels, 10 bekers

Vorig seizoen in de CL: derde in de poulefase, na Liverpool en Atlético Madrid, voor PSV

Hoe gekwalificeerd? rechtstreeks geplaatst voor de poulefase

Vedette: Lucho González

Dat Olympique Marseille een recordbedrag veil had voor Lucho González was niet verwonderlijk. De cijfers die El Commandante kon voorleggen, waren ronduit indrukwekkend. Vier jaar op rij werd de middenvelder kampioen met Porto, daarbij maakte hij 32 doelpunten in 111 competitiewedstrijden. Toch is González iemand die het ploegbelang altijd vooropstelt. Zijn eerste seizoen bij Marseille begon wat moeizaam, maar in de terugronde kwam de Argentijn helemaal tot zijn recht. Op een selectie van Maradona moest hij evenwel niet rekenen.

tactiek

Deschamps bouwt steeds op een klassieke 4-3-3, maar de invulling kan al eens verschillen. Een belangrijke rol spelen daarbij de flankaanvallers Mathieu Valbuena en Loïc Rémy. Bij balverlies, of wanneer de tegenstander sterker is en het initiatief heeft, moeten ze zich laten terugzakken om tot een vijfmansmiddenveld te komen. Het spreekt voor zich dat ze daarbij heel wat defensieve taken op zich moeten nemen. Zeker wanneer Marseille in de Champions League op verplaatsing speelt, zal die variant, eigenlijk een 4-5-1, te zien zijn. Voorin komt dan André-Pierre Gignac op zijn eentje te staan. Marseille mist daar eigenlijk een echte topper. Het valt nog te zien in welke mate de blessuregevoelige Gignac (die van Toulouse overkwam) de hoge verwachtingen kan inlossen. Deschamps wou in het tussenseizoen Luis Fabiano bij FC Sevilla weghalen, maar dat feestje ging uiteindelijk niet door.

trainer – Didier Deschamps (Fra, 15/10/1968)

Deschamps is een zondagskind. Als verdedigende middenvelder won hij alle grote trofeeën : EK, WK, CL, de landstitel in Frankrijk en Italië en de FA Cup in Engeland. Sinds hij trainer is, vaart hij op dezelfde koers verder, bij Monaco (2001-2005), Juventus (2006-2007) of nu Marseille (sinds juli 2009). Hij is wel koppig: in Monaco botste zijn drang naar discipline met enkele spelers, in Turijn trok hij de deur dicht na meningsverschillen met toenmalig sportief directeur Blanc en bij Marseille dreigde hij vorig jaar nog voor het seizoensbegin op te stappen omdat hij het gevoel had dat zijn eisen niet ingewilligd werden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier