De discussie omtrent welke ploeg er best naar de Olympische Spelen wordt gestuurd is volop aan de gang. Nu het olympische toernooi (net) niet overlapt met de eerste WK-kwalificatiematch van de Rode Duivels lijkt op het eerste zicht de baan vrij om op beide fronten de (op papier) sterkst mogelijke ploeg uit te spelen.

Niettemin is het opportuun om spaarzaam om te gaan met de sterkhouders van onze A-ploeg die nog jong genoeg zijn om tevens naar de OS afgevaardigd te worden, m.n. Moussa Dembélé, Steven Defour en Vincent Kompany. Niet alleen omdat zo hun fysieke frisheid verzekerd wordt, maar misschien meer nog omdat het eerlijker zou zijn in de selectie voor het olympische elftal enkel die spelers op te nemen die de kwalificatie ook effectief op het veld hebben afgedwongen. En daar hoort voormeld trio nu eenmaal niet bij.

De achttien selectiespelers (+ vier stand-by) voor Beijing komen dan uit de groep van 27 jonge Duivels die in de wedstrijden tegen Ierland, Griekenland, Bulgarije en op het voorbije EK in Nederland de kastanjes uit het vuur haalden. Uit deze lijst valt jammer genoeg Bronzen Schoen Tom De Sutter weg, terwijl er slechts voor drie van de vijf intussen te oud geworden spelers dispensatie kan worden verleend zodat normaal ook de naam Vanaudenaerde (Westerlo) sneuvelt.

Zelfs als dan ook nog Witsel (slechts 1 optreden in de kwalificatie) en Van Tornhout, Messoudi en Ciman (allen slechts 2 optredens) uit de boot vallen, blijft nog steeds een meer dan behoorlijke keurgroep van 21 naar het oosten te verschepen goudzoekers over: Bailly, Cordier, De Roover, Vanden Borre, Vermaelen, Vandelannoite, Wuytens, Vertonghen, Lombaerts, Mulemo, Pocognoli, Legear, De Mul, Overmeire, Fellaini, Haroun, Blondel, Martens, Mirallas, De Smet en Yulu-Matondo. Aan deze selectie moet slechts een jonge doelman, genre Steppe, toegevoegd worden.

Conclusie: met Lom-baerts, Fellaini en Martens worden slechts drie mogelijke A-titularissen dubbel belast en, wat misschien nog belangrijker is: Standard mist slechts één basisspeler (Fellaini) zodat het niet tot een uitstel van de competitiematchen van de Luikenaars hoeft te komen!

NICOLAS DAELMAN, KNOKKE-HEIST

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier