Van de 27 spelers die op de groene mat de Spelen in de acht kwalificatiewedstrijden afdwongen, ontbreken tien stuks in de selectie van Vander-eycken en De Sart. Negen spelers zonder kwalificatieverdienste zijn dan nieuw.

Terecht er niet bij is Cordier, een van de spelers die te oud is (er kunnen er maar drie mee), bovendien uit vorm. Steppe en Makalambay zijn logische vervangers, waarbij Steppe best GBA verder helpt komen in de Intertoto – de Belgische clubs moeten absoluut punten sprokkelen in Europa en verdienen dus voorrang.

Bij de verdedigers ontbreekt uiteraard Lombaerts. Opmerkelijke afwezige is wel Thomas Vermaelen, ook al speelde die maar twee van de acht matchen. Simaeys is zijn vervanger. Ook Wuytens ( Ciman wordt kennelijk beter bevonden) en Vanaudenaerde (cf. Cordier) ontbreken in het lijstje.

Op het middenveld ligt de grootste verrassing: geen Jonathan Blondel, hoewel die zes (en zonder gele schorsing ongetwijfeld zeven) kwalificatiewedstrijden afhaspelde! Ook Messoudi krijgt stank voor dank. Hun vervangers zijn wel niet de minsten ( Kompany en Vadis), maar sprokkelden dus wel geen enkele kwalificatieminuut en lijken nu toch een snoepreisje te krijgen.

Voorin ten slotte natuurlijk geen Van Tornhout en De Sutter (beiden out), net zomin als Yulu-Matondo. In hun plaats wordt gekozen uit Dembélé, Lamah, Malki en Rossini.

Conclusie: er is sprake van een al bij al verdedigbare (voor)selectie, op Vermaelen en vooral Blondel na.

Als de logica van maximaal twee spelers per club aangehouden wordt, moet er nog één Standardman en één AZ-speler sneuvelen. Fair zou Witsel zijn, slechts eenmalig invaller in de kwalificatie (ook beter voor Standard). Wat AZ betreft, is Dembélé de enige van het trio die niks mee hielp afdwingen. Malki, beste Belg in de topschutterslijst, is de meest aangewezen vervanger.

De finale 18 dus: Bailly, Makalambay; Vanden Borre, De Roover, Ciman, Simaeys, Vertonghen en Mulemo; De Mul, Legear, Fellaini, Overmeire, Haroun, Martens en Pocognoli; De Smet, Mirallas en Malki.

NICOLAS DAELMAN, KNOKKE-HEIST

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier